Beslenme
Hurma Kilo Aldırır mı? 16.05.2022

Özellikle diyet listelerinde hurma oldukça önemli bir yere sahiptir. Anlık tatlı krizini gidermede oldukça etkilidir. Yanında birkaç badem ya da fındıkla iyi bir ara öğün seçeneğidir. Yoğun bir tatlı oranı olduğu için aniden gelen tatlı krizleri için en etkili kuru meyvelerden biridir. Diyette aşırıya kaçmamak şartıyla hurmadan destek alınır. Diğer bir deyişle hurma, vücuda fayda sağlayan kuru meyvelerden biridir. Hurma ve diyet ikilisine geçmeden önce hurmanın faydalarına kısaca bir göz atalım.

Hurmanın faydaları nelerdir?

Yüksek oranda lif, demir, kalsiyum ve potasyum bakımından zengin yiyeceklerden biri hurmadır. Bağırsak sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Vücuda direnç verir. B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengindir. Bu sayede beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını destekler. Hurma aynı zamanda iyi bir ara öğündür, kan şekerini dengeler. Doğal bir şeker kaynağı olduğu için ölçülü yendiği müddetçe bir sıkıntı doğurmaz. Hurma aynı zamanda selenyum, magnezyum gibi vitamin ve mineraller bakımından da zengindir. İştahı kapatmada etkili rol oynadığı düşünülür. Fazla yemek yemenin önüne geçer. Hurma pek çok faydayı içinde barındıran mucize bir meyvedir ancak konu diyet olunca devreye porsiyon kontrolü girer. Şimdi gelelim bugünkü yazı konumuza…

Hurma kilo aldırır mı?

En başta bu sorunun yanıtını verelim; evet, hurma fazla tüketildiğinde kilo aldırır. 100 gram kadar hurmada ortalama 310 kalori bulunur. Hurmanın günlük tüketilmesi gerekenden fazla tüketilmesi, vücutta yağ olarak depolanmasına yol açabilir. Hurma tüketimi mutlaka dengeli ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Hurma aynı zamanda hazımsızlığa ve kabızlığa da iyi gelir bu nedenle aslında diyette hurma tüketmek etkilidir. Günde kaç adet hurma yenmeli sorusunun yanıtı ile devam edelim. Hurma, içerik bakımından oldukça zengindir bu nedenle vücuda pek çok fayda sağlar. Araştırmalara göre her gün hurma tüketmek bir zarar teşkil etmez. Günde 2 adet tüketilen hurmanın kilo alma konusunda etkili olduğu söylenemez. Bu nedenle ara öğünlere hurma eklenmesinde bir sakınca yoktur. Hurmanın 3 adetten fazla tüketilmesi yağlanmaya yol açabilir. Bu nedenle hurma tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.

1 adet hurma kaç kaloridir?

Kabızlığa iyi geldiği ve bağırsak sağlığını koruduğu bilinen hurma antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı da güçlendirir. İçerisinde B vitaminleri bulunur ve bu beyin faaliyetlerini füzenler. Bir adet hurma için ortalama 40 kaloridir demek mümkündür. Hurmayı gün içinde abartmadan düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmek maksimum fayda sağlayacaktır. Diyette hurma yenir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Diyette hurma yenebilir. Özellikle bağırsakları çalıştırması, tok tutması bakımından önemlidir. Hurma, iyi bir ara öğün tercihidir. Yanında ceviz, badem, fındık gibi faydalı kuruyemişler de tüketilebilir. Hurma için çok masum bir kuru meyvedir demeyelim ancak ölçülü tüketildiğinde diyete olumlu katkılar sağlar. Hurma son zamanlarda smoothie olarak da karşımıza çıkıyor. Eğer yaz aylarında farklı aromalarda smoothie denemek isterseniz hurmalı smoothie tam size göre olabilir. Örneğin muzlu hurmalı smoothie, tatlı severler için lezzetli bir alternatif olabilir. Kalorisi çok masum olmasa da ara sıra sağlıklı kaçamaklar için ideal olabilir. Muzlu hurmalı smoothie için önce hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve ikiye bölün. Ardından muzu dilimleyin ve blender’a atın. Badem ve ceviz ilave ederek, sütü dökün. Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. İsterseniz içine buz da atabilirsiniz. Üzerine tarçın eklemek de farklı bir lezzet katıyor.

Benzer Yazılar