Beslenme
Diyette Kiraz Ne Kadar Yenmeli? 13.07.2022

Kiraz şimdi tam mevsimini yaşıyor! Meyve olarak yenebildiği gibi enfes tariflerde de kendine yer bulabiliyor. Her ne kadar masum bir meyve gibi dursa da konu diyet olunca işler biraz değişebiliyor elbette. Diyet kesinlikle yasak olan meyvelerden biri olmamasına karşın, dikkatli tüketilmesinde fayda olan meyvelerden. Kiraz pek çok bakımdan mideyi rahatlatsa ve zengin içeriği ile vücuda fayda sağlasa da fazla tüketimde birtakım sıkıntılar da olabilir. Bu her meyve için geçerlidir; bugün en masum meyvelerden biri olan elmanın bile fazla tüketilmesi mutlaka bir soruna yol açacaktır. Gerek diyette, geren sağlıklı beslenme rutininde mutlaka ölçülü hareket etmek gerekir çünkü “kilo aldırmaz” olarak bildiğimiz her şey fazla tüketildiğinde bize kilo olarak geri dönecektir. Bugün sizlerle sağlıklı ve lezzetli meyvelerden biri olan kirazı konuşacağız. Kiraz kilo aldırır mı, kiraz kilo yapar mı, kiraz kaç kalori, diyette kiraz yenebilir mi gibi sorulara geçmeden önce kiraz hakkında kısa bilgiler vererek yazımıza başlayalım.

Kiraz hakkında bilgi

Besin değeri yüksek meyvelerden biri olan kirazda yaklaşık %80 civarı karbonhidrat, %5 civarı protein ve %1 civarı da yağ bulunur. Bir porsiyon kiraz yaklaşık 120 kaloridir. Kiraz aynı zamanda potasyum, kalsiyum, a vitamini, c vitamini ve demir de içerir. Bir kâse kiraz kaç kaloridir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bir kâse kiraz yaklaşık 90 kalori civarında olabilir ancak kirazın büyüklüğüne bağlı olarak bu durum elbette değişebilir.

Diyette kiraz yenir mi?

Diyetin katı kuralları olsa da kiraz konusunda biraz açık kapı bırakmakta yarar olacaktır. Diyette kiraz yenebilir ancak ölçüyü kaçırırsanız kilo aldıracaktır. Ara öğün olarak bir porsiyon kiraz tüketilebilir. Kirazın yanında birkaç badem, ceviz ya da fındık gibi faydalı kuruyemişleri de tüketirseniz tokluk süreniz uzayacaktır. Meyvelerin yanında kuruyemiş tüketmek, uzun süre tokluk sağlayacaktır. Kirazı ara öğünde tüketmek istiyorsanız yanına birkaç badem iliştirin hem lezzetli hem de uzun süreli tokluk sağlayan bir ara öğün olacaktır. Bir porsiyon kirazdan kastımızı açalım; bir porsiyon kiraz için yaklaşık 12-13 adet kiraz diyebiliriz. Bir adet kiraz yaklaşık 4 kalori olacaktır. 100 gramdan oluşan bir porsiyon ise ortalama 60 kaloriye denk gelebilir.

Kiraz yersem kilo alır mıyım?

Kiraz, kalorisi düşük meyvelerden biridir ancak tamamen masumdur diyemeyiz. Lif bakımından zengin meyvelerin tüketilmesi tokluk hissine olumlu yansıyacaktır. Kilo vermek için lif oranını arttırmakta yarar vardır. Lif, vücudun yavaş sindirdiği bir karbonhidrat çeşididir. 1 su bardağı çekirdeksiz kiraz yaklaşık 3 gram kadar lif içerebilir. Bu rakam az gibi dursa da tok tutma sürelerine mutlaka etki edecektir. Diyette kiraz yemek mümkündür ve aşırıya kaçılmadığı müddetçe kiloya yansımayacaktır. Ancak akşam yenen gıdaları midenin sindirmesi zaman aldığından, mümkünse bu tarz meyveleri akşam öğünlerinde yemekten kaçının. İdeali, kirazı gündüz ara öğünü yapmaktır.

Benzer Yazılar