Beslenme
Süt Kilo Yapar mı? Gece İçilen Süt Kilo Aldırır mı? 30.12.2021

Konu diyet olunca faydalı bile olsa her gıdaya karşı bir çekincemiz olabiliyor. Her ne kadar masum ve faydalı olduğunu bilsek de yine de fazla tüketimden kaçıyoruz ki doğru olan da bu aslında. Bugün badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ara öğünlerin vazgeçilmezleri olsa da fazla tüketildiğinde bırakın kilo vermeyi kilo artışına bile sebep olabiliyor. Hal böyle olunca ölçülü yemek her zamankinden daha da önemli oluyor. Her şeyin fazlası kilo yapıyor bir diğer deyişle. Diyette en sık tüketilen şeylerden bir meyvedir örneğin. Meyve her ne kadar iyi bir ara öğün olsa da şeker içeriğinden dolayı fazla tüketildiğinde kilo artışına yol açabiliyor. İşte bunu önlemek için ilk yapmamız gereken şey ölçüyü tam olarak tutturmak. Günde bir adet muz bazı diyetlerde verilebilir ancak fazla tüketildiğinde yoğun kalorisinden dolayı kilo almak kaçınılmaz hale gelir. Bu ve bunun gibi onlarca gıda vardır. Hepsi özünde masumdur ve hatta sağlıklı yaşam için fayda sağlar ancak günün sonunda çok tüketildiğinde kilo vermek bir kenara kilo artışına neden olur. Bugün çok faydalı olduğunu küçüklüğümüzden beri bildiğimiz ancak konu kilo verme ve diyet olunca biraz mesafeli yaklaştığımız bir içecekten bahsedeceğiz; çocukluk kahramanımız süt. Süt, hayatın her evresinde en az su kadar vücudumuza faydalı. Özellikle kemik sağlığımız süte emanet. Diyet döneminde de süt önemli bir destekçi. Özellikle tok kalmak istediğimizde, ani gece acıkmalarında süt iyi bir dost. Meyve ya da kuru yemiş gibi gıdaların yanında tüketildiğinde daha fazla tokluk sağladığı düşünülür. Tıpkı ayran ve yoğurt gibi süt de tok tutan gıdalardan biri. Aradaki fark gaz ve şişkinlik diyebiliriz. Süt her ne kadar çok faydalı olsa da şişkinlik ve gaz gibi sıkıntılara da yol açabiliyor. Diyette içilen süt pek çok bakımdan fayda sağlar ancak yağlı, laktoz oranı yüksek sütler kalori bakımından daha fazla olabilir. Bu nedenle süt tercihini genellikle laktozsuz ve yağsız olandan yapmakta yarar var özellikle konu diyetse. Şimdi diyet yaparken en sık sorulan sorulardan birinin yanıtı ile devam edelim.

Süt kilo aldırır mı?

Süt, besleyici özelliği yüksek bir içecektir bu nedenle kilo artışına yol açabilir. Burada önemli olan kişiye özel olan durumlardır. Yani gün içerisinde diğer besinlerden alınan kalori dengeli bir şekilde güne yayılırsa süt içmenin kilo artışına bir etkisi olmayacaktır. Süt içerken özellikle yağsız ve laktozsuz olanları tercih edebilirsiniz. Süt bir bardak içildiğinde ciddi kalorilere yol açmaz ancak gün içerisinde fazla tüketildiğinde elbette kilo aldıracaktır. Diyette süt içmek tok tutar ve ani gelen acıkmaların bastırır ancak çok süt içmek hem şişkinliğe yol açar hem de kilo artışına sebep olabilir. Özetle ölçülü olmak kaydı ile diyette süt içilebilir. Sütün kilo aldırmasına neden olan başlıca faktör yağ oranıdır. Az yağlı sütler daha az kaloriye sahiptir bu sayede kilo alışımı da engellenmiş olur. Gece yatmadan süt içmek de oldukça popülerdir. Özellikle uyku sorunu olanlar için gece uyumadan önce süt içmek önerilebilir. Gece süt içmek kilo aldırır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Gece süt içmenin pek çok faydası vardır. Bunların başında gece içilen sütün, sabah tok uyanması sağlaması gelir. Gece içilen süt mideyi tok tutacağından ertesi gün daha az acıkarak güne başlanır. Yanı sıra gece içilen süt daha dinç olmamızı da sağlayabilir. Özellikle uyku sorunu yaşayan kişiler için ideal olabilir. Gece yatmadan süt içmenin bazı zararları da olabilir. Örneğin gaz ve şişkinliğin yanı sıra bazı mide sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gece yatmadan önce süt içmeyi günlük beslenme rutininizin bir parçası haline getirmeden önce bir uzmana danışmakta yarar olacaktır hele ki kronik bir rahatsızlığınız varsa… Gece acıkmaları, diyet sırasında en çok zorlanılan şeylerin başında gelir. Gece aniden gelen tatlı krizi ya da açlık, uyutmayacak boyuta ulaşabilir. Bunu önlemenin ya da bu gece açlığını masum yoldan gidermenin yollarından biri tarçınlı süt olabilir. Tarçın ve süt ikilisi bir araya geldiğinde oldukça faydalı bir içecek haline gelir. Sütü yağsız olarak tüketirseniz, tarçın ile birleştiğinde tatlı krizinize iyi gelebilir. Kalorisi yok denecek kadar masum değildir baştan söyleyelim ancak daha kalorili bir atıştırmalıkla kıyaslandığında elbette daha masum kalacaktır.

Süt kaç kaloridir?

1 su bardağı laktozsuz süt ortalama 90 kalori civarındadır. 1 su bardağı normal süt ise ortalama 120 kalori civarındadır diyebiliriz. Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Laktozsuz süt, diğer sütlere göre daha az kalorilidir. Bu nedenle kilo aldırma oranı düşüktür. Özellikle diyet yapanlar için laktozsuz süt iyi bir tercih olacaktır. Laktozsuz sütün diğer süte göre kalorisinin düşük olması, sınırsız tüketim anlamına gelmez elbette. Şunu unutmamak gerekir ki laktozsuz sütte yağ oranı fazladır. Bu da aşırı tüketimde kilo artışına yol açacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bir bardak laktozsuz süt ortalama 90 kalori civarındadır bu nedenle günlük tüketiminde bir sakınca yoktur. Bu durum mevcut sağlık durumunuza bağlı olarak değişecektir bu nedenle laktozsuz sütü beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Proteinli süt kilo aldırır mı?

Diyet sırasında en önemli şeylerden biri proteini eksik etmemektir. Protein bakımından zengin olan bir beslenme düzeni yağ yakımına olumlu etki edecektir. Protein denince akla et ürünleri gelse de bazı süt ürünleri de protein bakımından faydalı içeriklere sahip olabilir. Bunlardan biri protein süttür. Proteinli sütün içerisinde yeterli miktarda kalsiyum bulunur ve kemik sağlığını korur. Bir su bardağı proteinli süt ortalama 90-92 kalori civarındadır. Günlük ihtiyaç kadar tüketmekte yarar vardır, fazlası zarar doğurur. Yanı sıra kilo artışına da neden olabilir.

Gece süt içilir mi?

Gece süt içmenin vücuda pek çok faydası bulunur. Özellikle gece acıktığımız zaman süt içmek uzun süre tokluk sağlayacaktır. Yanı sıra gece yatmadan önce süt içmek vücudu dinlendirir ve daha kolay bir uyku sağlar. Gece yatmadan önce süt içmek faydalıdır ancak gaz, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi sorunlara da yol açabilir. Tercihinizi laktozsuz sütten yana kullanabilirsiniz. Diyette laktozsuz süt içilir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Laktoz, sütün içerisinde bulunan bir şeker türüdür. Özellikle diyette yağlı süt yerine laktozsuz süt tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır. Yanı sıra şişkinlik, gaz ve benzeri gibi şikâyetlerin de yaşanmasını önleyecektir. Tüketim miktarına dikkat etmek koşulu ile diyette laktozsuz süt tüketilebilir.

Önemli Not: Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da mide sorunları yaşıyorsanız sütün çeşidi ne olursa olsun mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar