Beslenme
Yeşil Erik Zayıflatır mı? 26.05.2022

Yazın gelmesiyle birlikte yeşil erik de sofralarda yerini aldı. Kütür kütür lezzeti ve o ekşimsi tadıyla damaklarda tat kuran yeşil erik aynı zamanda diyet dostu meyvelerden. Bugün sizinle yeşil erik kilo verdirir mi, yeşil erik zayıflatır mı, yeşil erik ödem yapar mı gibi soruların yanıtlarına değineceğiz. Öncelikle yeşil eriğin faydalarından kısaca bahsedelim.

Yeşil eriğin faydaları nelerdir?

Yeşil erik antioksidan bakımından çok zengindir. C vitamini denince akla ilk gelen meyvelerden de biridir. Yoğurt, ayran ya da peynir gibi süt ürünleriyle birlikte tüketildiğinde kalsiyum emilimini arttırır. Bu da diş ve kemik sağlığına direkt fayda sağlar. Yumurta, et, balık gibi proteinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve vücudu dengeler. Bu sayede metabolizma desteklenir ve dolaylı olarak kilo vermeye olumlu katkı sağlar. Lif bakımından çok zengindir. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorununu önlemede etkili olur. Diş etlerini kuvvetlendirdiği de bilinen faydalarından biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda yaşlanma geciktirici bir etki sağlar. Özellikle cilde çok fayda sağlar, yeniler, yaşlanmayı geciktirir. Erik aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesi bakımından da önemlidir. Özellikle ara öğünler için faydalı seçeneklerden biridir.

Diyette yeşil erik yenir mi?

Diyette özellikle ara öğünlerde yenebilecek meyvelerden biri eriktir. Lif bakımından zengin olması, tok tutma özelliğini de aktifleştirir. Diyette kabızlık, oldukça sorun çıkaran bir durumdur. Kilo vermiş olsak bile bunun tartıya yansıması bir türlü olmaz çünkü kabızlık beraberinde şişkinliği de getirir. Haliyle diyette kabızlık en büyük motivasyon kayıplarından biridir. Düzenli olarak erik tüketmek kabızlığı önler bu nedenle diyette yeşil erik mutlaka listeye eklenmelidir. Elbette bu noktada uzman görüşü ve desteği de önemlidir. Diyet kişiye özel bir durum olduğu için listenize eklemeden önce doktorunuza sormanızda yarar olacaktır.

Yeşil erik zayıflatır mı?

Yeşil erik kalorisi ile devam edelim. Yeşil eriğin yaklaşık 100 gramında ortalama 46-47 kalori vardır. Bir adet orta boy erik yaklaşık 10 kalori kadardır. Büyük boy eriğin 40 gramında 20 kalori bulunabilir. Küçük erik ise ortalama 5 kalori kadardır. Kalorilerden de anlaşılacağı üzere yeşil erik, düşük kalorili meyvelerdendir. Erik gerek tokluk hissini arttırması gerek vücuda fayda sağlaması bakımından en sık tercih edilen meyvelerden biridir ancak şu soru da mutlaka sorulmalıdır; çok erik yemek kilo aldırır mı? Her şeyin fazlasının zarar olduğu bir gerçektir. Erik normalden fazla ve hatta aşırı tüketildiğinde elbette kiloya yansıyacaktır. Bu nedenle eriği mutlaka dozunda tüketmek gerekir. Yeşil erik başlı başlına kilo verdirir demek doğru değildir çünkü diyette tek başına mucize yoktur. Doğru beslenme ve egzersizin eşlik ettiği bir diyet programı, kilo vermenin en sağlıklı yoludur. Ancak elbette erik gibi lezzetler de kilo vermenin destekçilerindendir.

Erik ödem yapar mı?

Bunca faydası bulunan bir meyvenin ödem yapması zor gibi dursa da eriği tam bir ödem meyvesi haline getiren şey üzerine eklenen tuzdur. Erik ekşi olması nedeniyle genellikle tuzlanarak yenir. Ancak tuzlandığında diyet dostu olmaktan çıkıp düşmana dönüşebilecek kapasitededir. Çünkü tuz, başlı başına bir ödem sebebidir. Eriğin tuzlanarak yenmesi vücudun ödem tutmasına yol açar. Bir müddet sonra sanki bir öğün yemişsiniz kadar ödem tutmanız olası olacaktır. Bu nedenle eriği tuz yerine yoğurt, ayran, peynir ve benzeri gibi süt ürünleriyle tüketmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Benzer Yazılar