Beslenme
Yaz Detoksu Nedir? Yaz Detoksu Nasıl Yapılır? 20.05.2022

Yazın gelmesiyle birlikte “detoks” kelimesi de hayatımızdaki yerini aldı. Kış mevsiminin bol kalorili yiyeceklerinden sonra yaz mevsiminin hafif besinlerine kendimizi kaptırmanın tam zamanı diğer bir deyişle. Bu aralar fazla kaçırdıysanız, kendinize küçük bir mola vermek istiyorsanız ve dahası vücudunuzu dinlendirmek istiyorsanız yaz detoksu tam size göre olabilir. Öncelikle yaz detoksu nedir kısaca bahsederek yazımıza başlayalım.

Yaz detoksu nedir?

Yaz meyve ve sebzeleri ile yapılan bir detoks türüdür. Tamamen hafif sebze ve meyvelerden oluşur. Vücudu hafifletir, sakinleştirir ve yorgunluğunu da giderir. Detoks deyince hemen aç kalınan o sular gelmesin aklınıza. Yaz detoksu bir arınma şeklidir. Sağlıklı sebze ve meyvelerin eşliğinde yapılır. Öncelikli amaç vücudu arındırmak ve hafifletmektir. Yaz detoksu, mis gibi yaz meyve ve sebzelerinin dahil edildiği özel bir beslenme programıdır. Sürekli ağır yemekleri sindirmekle uğraşan ve yorulan mideleri dinlendirmek için yapılır. Özellikle sindirim sorunları yaşayanlar için ideal bir arınma yöntemidir. 3 günde 3 kilo verdirdiği söylenir. Uzun süre yapılması vücuda zarar verir bu nedenle kararında yapmak önemlidir.

Yaz detoksu listesinde bir su bardağı limonlu su ile güne başlanır. Devamında yeşil bakımından zengin smoothie’ler eşlik eder. Ara öğünler önemlidir mesela havuç idealdir. Öğle yemeğinde yine yeşil lezzetlerden destek alınır örneğin az yağlı bol yeşillikli bir salata gibi. Detoks denince genelde akla aç kalınan ve yalnızca sıvı tüketimine dayanan beslenme programı gelir ancak yaz detoksu bunların tam tersidir. Yaz detoksunda amaç arınmak ve vücudu hafifletmektir. Bunu yaparken her gıdadan yararlanır; protein, kalsiyum, vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı sunar. Tüm bunlar elbette sınırlıdır. Her şeyin serbest olduğu bir beslenme programı değildir ancak birçok vitamin ve mineralden destek alır. Toplamda 3 gün uygulanması önerilir çünkü fazlası zararlı olabilir. Bir anda bu kadar çok kilo vermek vücuttaki ödemin hafiflemesini sağlayacaktır ancak yağdan güçlü oranda kilo verdirir mi bu soru işaretidir. Bu tarz diyetler daha çok ödem atmaya yarar. Bu nedenle uzun süreli diyetlerde arada yapılması önerilir.

Yaz detoksu yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Yaz detoksu yaparken ilk ve en önemli şey bunun sürdürülebilir bir diyet olmadığına ikna olmaktır. Yaz detoksu sürekli yapılmaz, ara sıra vücudu arındırmak için yapılır. Diyetisyeniniz ya da doktorunuza mutlaka onay vermelidir çünkü her detoks herkese iyi gelmeyebilir. Sağlığınızı tehlikeye atmamak için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Ciddi ya da kronik rahatsızlığı olanlar için uygun bir diyet değildir. Düzenli kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçebilir bu nedenle yine doktor onayı gerekecektir. Yaz detoksundan etkili bir şekilde yararlanabilmek için su tüketimini de ideal seviyede tutmak gerekir. Düzenli su tüketimi çok önemlidir. Uykunuzun kaliteli olması da yaz detoksunun verimini etkileyen faktörlerdendir. Uyuma düzeninize mutlaka önem vermeniz gerekir. Düzenli bir egzersiz programı eşliğinde yapılan yaz detoksu mutlaka fayda sağlayacaktır. Eğer imkânınız varsa spor eşliğinde yaz detoksunu uygulayın. Yaz detoksu sınırlı bir beslenme seçeneği sunar yani sınırlı besinlerle uygulanır. Bu bir süre sonra sağlığınızı olumsuz etkileyebilir bu nedenle uzun süre tek tip beslenmemeniz gerekir. Yaz detoksu uzun vadede kilo vermeyi desteklemez ve uzun süre yapılamaz. Kilo vermeyi kalıcı hale getirmenin tek yolu sağlıklı beslenme ve egzersizdir. Bu gibi ara detokslar, vücudu arındırmada ve ödem atarak hafifletmeden etkilidir.

Benzer Yazılar