Beslenme
Pirinç Patlağı Kilo Aldırır mı? 1 Adet Pirinç Patlağı Kaç Kalori? 17.09.2021

Aşırı ekmek tüketiminin, kilo verme yolculuğumuzdaki en önemli engel olduğunu biliyoruz. Vücudumuzun karbonhidrata da ihtiyacı var elbette ancak bunu sağlıklı yollardan almak çok daha fayda sağlayacaktır. Diyet sırasında öğünlerin haricinde canımız bazen atıştırmalık çeker. Bu aslında açlıktan değil bir nevi canımız istediğinden kaynaklanır. Sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek en doğrusu elbette ancak bir de işin sağlıklı bildiklerimizin gerçek yüzü var. Şunu biliyoruz ki diyet olan her şey sağlıklıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Yanı sıra diyet olan her şeyi dilediğimiz kadar, sınırsızca yememiz de yanlıştır. Diyet bisküviler, diyet kurabiyeler ve benzeri gibi başında “diyet” geçen atıştırmalıklar sanıldığı kadar masum olmayabilir. Bu nedenle ne tüketirsek tüketelim daima sınırda tutmakta yarar var.  Diyet yaparken atıştırmalık denince akla ilk gelenlerden biri pirinç patlaklarıdır. Hatta bazen canımız ekmek istediğinde elimiz pirinç patlağına gidebilir. Pirinç patlağı sağlıklı mıdır, pirinç patlağı kilo aldırır mı, diyette pirinç patlağı yenir mi ve benzeri gibi soruların yanıtlarına değineceğiz bugün. Öncelikle pirinç patlağının besin değerlerine bir göz atalım.

Pirinç patlağı sağlıklı mıdır?

Pirinç patlağı popüler atıştırmalıklardan biridir. Patlamış pirinçlerin preslenerek kek gibi sunulduğu bir üründür. Genellikle ekmeğin yerine alternatif olarak düşünülür. Yanı sıra kraker yerine de düşük kalorili bir alternatif olabilir. Pirinç patlağının günümüzde aromalı olanları epey yaygınlaştı. Aslında pirinç ve tuzdan ibaret olmasına karşın farklı aromalarla tadı değişebiliyor. Elbette aroma oranı arttıkça ya da tuz oranı fazlalaştıkça kalorisi de doğru oranda artıyor. Pirinç patlağı, besin değeri olarak oldukça düşük özellikte. Bir adet pirinç patlağında yaklaşık 35 kalori bulunuyor. Karbonhidrat oranı daha yüksek. Düşük protein miktarına sahiptir. İçerisinde çok az miktarda e vitamini, riboflavin, B6 vitamini, demir, potasyum, çinko, bakır ve selenyum var ancak söylediğimiz gibi bu miktarlar yok denecek kadar az. Pirinç patlağı için vitamin ve mineral bakımından zayıf demek mümkündür. Çok az yağ barındırır ancak protein ve lif bakımından oldukça düşüktür.

Pirinç patlağı kilo aldırır mı?

Pirinç patlakları genellikle ekmek ve krakerin yerine kullanılır ancak bu onların masum olduğu anlamına gelmez. Pirinç patlağı yukarıda da belirttiğimiz gibi yaklaşık 35 kalori civarındadır. Pirinç patlağı her ne kadar düşük kalorili bir alternatif gibi dursa da fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olur. Bir adet pirinç patlağının kalorisi, ekmek ve krakerle kıyaslandığında daha düşük olabilir ancak çok büyük farklar da yoktur. Tam tahıllı ekmek ve krakere göre besin değerleri ve lif miktarı da düşüktür. Bu nedenle pirinç patlağı tok tutar mı sorusunun yanıtı pek iç açıcı olmayacaktır. Mısır ve pirinç patlağı diyette yenir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Mısır ve pirinç patlakları orta kalorili ürünler arasındadır. Ancak bu onları tamamen masum kılmaz. Çok az ve uzun aralıklarla olmak koşuluyla mısır ve pirinç patlağı diyette yenebilir ancak fazlası mutlaka tartıya da yansıyacaktır.

Benzer Yazılar