Beslenme
Yeşil Kahve Nedir? Yeşil Kahve Zayıflatır mı? 15.09.2021

Zayıflama sürecinde kahvenin bünyemizdeki etkilerini biliyoruz. Hatta şunu söyleyebiliriz ki kahve, zayıflama konusunda en büyük destekçilerimizden biri. Evet, hiçbir içecek ya da yiyecek tek başına mucize değildir. Ancak doğru ürünlerin bir araya gelmesi, diyeti çok daha etkin kılar. Diyette özellikle öğlen bir sade Türk kahvesi içmek oldukça faydalıdır. Çünkü kahve tok tutar ki tok kalma diyetteki en büyük arzumuzdur! Spor yapmadan bir süre önce içilen Türk kahvesinin aynı zamanda metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımına destek olduğu söylenir. Hal böyle olunca Türk kahvesini, diyetimizin en keyifli köşesine koymamız kaçınılmaz oluyor. Bugün ise sizlerle yine bir kahve çeşidi olan yeşil kahveden bahsedeceğiz. Yeşil kahvenin faydalarına geçmeden önce yeşil kahve nedir kısaca bahsedelim. Yeşil kahve, kahvenin kavrulmamış halidir. Coffea cinsine aittir. Kavrulmadığından dolayı rengi yeşildir. İçeriğinde klorojenik asit vardır. Klorojenik asit, yüksek antioksidan özelliğe sahip olan bir bileşiktir. Yeşil kahvenin zayıflatıcı etkisi de bu bileşikten gelir. Yeşil kahve uzun süre muhafaza edilemediğinden raf ömrü kısadır. Normal kahveye oranla daha çabuk bozulabilir. İşlem görmemiş olması, doğal besin değerini korumasını sağlar. Bu sayede daha faydalı özlere sahip olur. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önemlidir. Korona virüs pandemisi ile bir hayli uğraştığımız şu dönemde, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemini bir kez daha anladık. Bu noktada yeşil kahve için güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır demek mümkündür.

Yeşil kahve ile normal kahvenin arasındaki fark nedir?

Birçok kahve çeşidi kavrularak elde edilir. Bu kavrulma sırasında renk ve aroma kazanır. Fakat bu aroma kazanılırken yukarıda sözünü ettiğimiz klorojenik asit yok olur. Bu da antioksidan özelliğin azalması anlamına gelir. Yeşil kahve ise herhangi bir kavrulma işlemine maruz kalmaz. Bu nedenle klorojenik asit zenginliğini korur ve daha düşük bir kafein oranına sahip olur. Yeşil kahve çok daha doğal içeriğe sahiptir. Yeşil kahve aynı zamanda fiyat bakımından da normal kahveden ayrılır. Yeşil kahvenin fiyatı, normal kahvelere oranla daha pahalı olabilir. Yeşil kahve çekirdeği fiyatları aynı zamanda ithal bir ürün olduğundan döviz artışlarından etkilenebilir. Yanı sıra yeşil kahvenin markası da fiyata etki eden unsurlardan biridir.

Yeşil kahve zayıflatır mı?

Yukarıda da söylediğimiz gibi hiçbir içeceğin mucize bir zayıflatma etkisi yoktur. Bu tarz içecekler yalnızca diyete destek olabilir. Kilo vermenin en etkili yolu doğru bir beslenme rutini geliştirmek ve imkânlar ölçüsünde egzersiz yapmaktır. Yağ yakımı aç kalarak ya da yalnızca detoks içeceği veya kahve tüketerek değil sağlıklı beslenerek gerçekleşir. Diğer bir deyişle yeşil kahve doğrudan zayıflamanızı sağlamaz ancak yaptığınız diyetin ve egzersizin daha etkili olmasına destek olur. Diyet listenize yeşil kahve ekleyerek ya da spordan önce yeşil kahve tüketerek metabolizmanızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Hızlı bir metabolizma, kilo verme sürecinin en büyük destekçilerindendir. Yeşil kahve nasıl içilir, yeşil kahve ne zaman içilmeli gibi soruların yanıtları ile devam edelim. Eğer doktorunuz aksini belirtmiyorsa yeşil kahveyi ikindi ara öğünü olarak tüketebilirsiniz. İçeriğinde kafein bulunur ve bu uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle yeşil kahvenin akşam ya da gece içilmesi birtakım uyku sorunlarına yol açabilir. Sabahın ilk saatleri ya da ikindi vakti yeşil kahve tüketilebilir.

Yeşil kahvenin faydaları nelerdir?

Yeşil kahvenin sağlığa oldukça faydası vardır. Yeşil kahvenin faydalarını birkaç madde halinde aşağıdaki gibi verebiliriz.

·         Yeşil kahve metabolizmayı hızlandırabilir bu da kalori yakımını arttırabilir ve kilo vermeyi destekleyebilir.

·         Yüksek bir antioksidan içeriğe sahiptir. Bu özelliği, bağışık sisteminin güçlenmesini sağlar. An ısıra vücudun hastalıklara karşı kendini korumasını sağlar.

·         Kan basıncını dengeleyerek tansiyonu kontrol altında tutabilir.

·         Yeşil kahvenin şeker hastalığını önlemede etkili rol oynadığı düşünülür.

·         Kan kolestrol düzeyini dengede tuttuğu bilinir.

·         Kalp ve damar hastalıklarını önlemede etkili olabilir ancak fazla tüketildiğinde kalp ritminde bozukluklara da yol açabilir.

·         Beyin ve sinir sistemi üzerine uyarıcı bir etkiye sahip olduğu düşünülür. Bu nedenle yeşil kahvenin konsantrasyonu arttırdığı söylenir.

·         Yeşil kahve, diğer kahveler gibi yoğun bir kafein içeriğine sahip olmasa da enerji bakımından iyidir yani yeşil kahvenin enerji verdiğini söylemek mümkündür.

·         Yeşil kahvenin serbest radikallere karşı savaşma gücüne sahip olduğu söylenir.

Yeşil kahvenin zararı var mıdır?

Yeşil kahvenin zararlarından da kısaca bahsedelim. Yeşil kahvenin fazla tüketilmesi durumunda uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, bulantı, kusma, kalp ritminde artış, baş ağrısı ya da kaygı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle fazla yeşil kahve tüketiminden kaçınmak gerekir.

Önemli Not: Yeşil kahve her ne kadar faydalı özelliklere sahip olsa da birtakım zararlı sonuçlar da doğurabilir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, yeşil kahveyi beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca fazla yeşil kahve tüketiminden de kaçınınız.

Benzer Yazılar