Beslenme
Greyfurt Suyu Zayıflatır mı? Greyfurt Suyu Yağ Yakar mı? 06.09.2021

Konu yağ yakan yiyecekler ya da yağ yakan içecekler oldu mu ilk akla gelenlerden biri greyfurt ve greyfurt suyudur. Greyfurt meyvesi kadar en az suyu da oldukça yararlıdır ve kilo verme konusunda bir hayli etkilidir. Çok acı bir meyve olması yeme konusunda çok iştah kabartmayabilir ancak faydalarını okuduktan sonra durum değişir. Greyfurt çok güzel bir renge sahiptir. Bir turunçgil türüdür. Greyfurt meyvesinin kabuklarından yağ çıkarılır, çekirdeklerinden ise özler elde edilir ve bu özler pek çok alanda kullanılır. 1 bardak greyfurt suyu ortalama 96 kaloriye sahiptir. 1 bardak greyfurt suyu günlük potasyum ihtiyacımızın yaklaşık %11’ini karşılayabilir. 1 bardak greyfurt suyu lif bakımından zengin değildir çünkü esas lif posasında bulunur. Greyfurt suyu içerken aynı zamanda lif değerinden de yararlanmak isterseniz yulaf ezmesini tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Greyfurt suyunun faydaları nelerdir?

Greyfurt, faydalı turunçgillerden biridir. Tadı biraz acımsıdır ancak faydaları neredeyse ilaç kadar etkilidir. Greyfurt suyunun kolesterolü düşürücü bir etkiye sahip olduğu düşünülür. Yanı sıra c vitamini bakımından oldukça zengindir. Kolajen üretimi ve doku bütünlüğü sağlama gibi vücuda iyi gelen özellikle içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli etkilere sahiptir. Greyfurtun iç kısmı pembe renklidir. Bunun nedeni içeriğinde bulunan beta karotendir. Beta karoten vücutta a vitaminine dönüşür ve a vitamini de bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili rol oynar. A vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Greyfurt suyu grip, soğuk algınlığı, hazımsızlık ve benzeri gibi şikâyetlere de iyi gelir. Aynı zamanda safra taşı oluşmasını engellediği düşünülür. Greyfurt suyunun zayıflamaya katkısı vardır. Bu katkı “iştah kesme” özelliğinden gelir. Greyfurt suyunun iştah kesme özelliği vardır bu sayede fazla yemenin önüne geçer. Kilo vermek isteyenler genellikle greyfurt suyunun bu özelliğinden yararlanırlar. Açlık hissini bastırdığı söylenir. A, C ve E vitamini içerir ki bunların tamamı bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan vitaminlerdir. Greyfurt suyunun vücuttaki bazı iltihapları azalttığı da düşünülür. Antioksidan özelliğe sahiptir özellikle meyvenin kabuğunda oldukça fazla antioksidan bulunur. Greyfurt aynı zamanda kemik ve dişlerin güçlenmesi konusunda da iyi bir destekçidir çünkü suyunda kalsiyum ve fosfor bulunur. Alternatif tıp anlamında da greyfurt suyundan yararlanılır. Bazı görüşlere göre greyfurt suyu aynı zamanda rahat bir uyku sağlar. Gece yatmadan önce içilen greyfurt suyunun çok daha rahat bir uyku sağladığı düşünülür. Sabah uyandıktan sonra içilen greyfurt suyu, kabızlık sorununa olumlu etki edebilir. Greyfurt suyu sindirim sisteminin uyarılmasını sağlar bu sayede kabızlık gibi sorunlar giderilir. Greyfurt suyunun aynı zamanda cilde de iyi geldiği söylenir. Özellikle içerisinde bulunan A vitamininin cilde iyi geldiği bilinir.

Greyfurtun zararları nelerdir? Greyfurt suyu hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Aç karnına greyfurt suyunun faydaları, yatmadan önce greyfurt içmenin faydaları, greyfurt kabuğunun faydaları, greyfurt suyu yağ yakar mı gibi başlıklara değindikten sonra şimdi işin diğer yüzüne bakalım. Greyfurt kimler yememeli noktasında birkaç uyarıda bulunacağız. Greyfurt suyunun bazı ilaçlarla etkileşimi olabilir. Greyfurtun içinde bulunan flavanoidler bağırsaklarda bulunan bir tür enzimi etkisiz hale getirebilir. Bu noktada ilaç kana aşırı dozda karışır ve birtakım yan etkiler oluşur. Bazı ilaçlarla greyfurt tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak greyfurt tüketiniz. Yanı sıra mide sorunu yaşayanlar ya da bazı kronik rahatsızlıkları veya sağlık sorunları olanlar için de mutlaka doktor gözetiminde tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Benzer Yazılar