Beslenme
Meyve Kilo Aldırır mı? 29.08.2021

Diyet yapmak başlı başına bir disiplin gerektirir. Bu disiplin yeme içme saatinden, yenilen yiyeceğin ya da içilen içeceğin kalorisini hesaplamaya kadar devam eder. Kalori hesabı yapmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Özellikle diyet sırasında kafamız ve psikolojimiz ne kadar rahat olursa kilo verme süreci o kadar iyi atlatılır. Stresin kilo verme üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülür bu nedenle vücuda “diyetteyim” sinyali vererek onu strese sokmak yerine sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek çok daha iyi olacaktır. Şunu en başta belirtmek gerekir ki üzerinde diyet yapan ürünler her zaman çok sağlıklı ya da sınırsız tüketime uygundur gibi bir durum söz konusu değildir. Her ürünün diyet dahi olsa kendi içinde bir kalorisi vardır. Yanı sıra yediğimiz şey her ne kadar masum olsa da mutlaka bir sınırı olmalıdır. Nasılsa düşük kalorili ya da sağlıklı diye fazla yemek kilo artışına neden olacaktır. Örneğin faydalı kuruyemişlerden biri olan bademi ele alalım. Badem, iyi bir ara öğün tercihidir. Üstelik meyvelerle birlikte tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlar. Ancak bu demek değildir ki bademi istediğimiz kadar tüketebiliriz. Bademi fazla tüketirsek mutlaka kilo artışına neden olacaktır. Bu nedenle öncelikli dikkat noktamız her yediğimize bir sınırlama getirmek olmalıdır. Bugün pek çok kafa karışıklığına yol açan ve diyet sırasında çok masum görünen ancak bir o kadar dikkat edilmesi gereken bir yiyeceği konuk ediyoruz sayfamıza… Yaz aylarının vazgeçilmezi meyveler! Meyveler sanıldığı kadar masum değildir ve işin ilginç yanı kilo almamıza neden olabilir. Nasıl mı? Gelin aşağıda detaylandıralım.

Meyve kilo yapar mı?

Arama motorlarında sıkça rastladığımız sorular vardır; hangi meyveler kilo aldırır, akşam yenilen meyve kilo aldırır mı, meyve kilo aldırır mı, diyette meyve yenir mi, diyette hangi meyveler yenir, hangi meyve kilo aldırır ya da hangi meyve kilo aldırmaz gibi sorular… Daha önce kavun kilo aldırır mı, karpuz kilo aldırır mı gibi soruların yanıtlarını vermiştik. Bugün genel olarak bir meyve dosyası yapmak istedik. Kavun ve karpuzun kilo aldırıp aldırmadığını okumak için aşağıda yer alan ilgili linklere TIKLAYIN.

https://www.fitolsam.com/blog/kavun-kac-kalori-diyetteyken-kavun-yenir-mi

https://www.fitolsam.com/blog/karpuz-kilo-aldirir-mi-diyette-karpuz-yenir-mi

Meyve kilo aldırır mı sorusunun yanıtı ile başlayalım. İçinde bol vitamin, mineral ve antioksidan bulunduran meyvelerin fazla tüketilmesi kilo artışına neden olabilir. Özellikle insülin direnci olanlar için meyve tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Fruktoz, her meyvede bulunan doğal bir şekerdir; aynı zamanda balda da bulunur. Normal şekerden çok daha fazla tatlıdır. Aşırı fruktoz tüketilmesi insülin direncinde oldukça tehlikeli olur. Sadece insülin direnci olanlar için değil herkes için aşırı fruktoz tüketimi zararlı olacaktır. Aşırı fruktoz tüketimi kilo artışına neden olabilir. Özellikle incir, üzüm, muz, karpuz gibi meyveleri fazla yiyince kilo almak kaçınılmaz oluyor. Yanı sıra trigliserid ve ürik asit seviyelerini de yükseltiyor. Bu da sağlık açısından olumsuz tabloların gelişmesine neden oluyor.

Taze meyve suyu kilo aldırır mı?

Meyve de taze sıkılmış meyve suyu da ve hatta kuru meyveler de fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olur. Diyet yaparken taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisinin yenmesi daha etkili olabilir zira meyvenin posası oldukça kıymetlidir. Taze meyve sularının içinde de şeker vardır bu nedenle onları tüketmek de çok masum sayılmaz. Özellikle diyabet, kolesterol ve benzeri gibi kronik hastalıklara sahip kişiler meyve tüketirken dikkatli olmalıdır. Yanı sıra insülin direncine sahip olan kişilerin de meyve tüketimini sınırlandırması ve yalnızca belli başlı meyveleri tüketmesi gerekir.

Diyette hangi meyveler yenir?

Diyet yaparken meyve yenir mi sorusunun yanıtı ile başlayalım. Evet, diyet yaparken meyve yenebilir. Ancak hangi meyvenin hangi saatte yendiği önemlidir. Özellikle karın bölgesinden kilo vermek isteyenler için ananas, greyfurt, armut, kiraz, elma, çilek, şeftali gibi meyveler yararlı olabilir. Yanı sıra ananasın ödem atma etkisi vardır. Bu nedenle özellikle diyet sırasında eğer kişinin bir sağlık sorunu yoksa ananas önerilir. Ananas iyi bir ödem atıcıdır. Diyette meyve yerken porsiyon kontrolü çok önemlidir. Bazı meyveler kronik rahatsızlıkları olanlar için oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle hangi meyveleri hangi porsiyonlarda diyet listenize eklemeniz gerektiğini mutlaka işin uzmanına danışın.

Benzer Yazılar