Zayıflama
Karpuz Kilo Aldırır mı? Diyette Karpuz Yenir mi? 12.07.2021

Yaz aylarında sıcakların etkisiyle daha az yemek yenebiliyor; içilen su miktarı da sıcak havalardan dolayı fazla olduğu için midede ister istemez bir tokluk oluşturabiliyor. Elbette bu durum kişiden kişiye değişen özellikte olsa da genel olarak baktığımızda yaz aylarında kilo vermek sanki ki mevsimine oranla biraz daha kolay oluyor gibi. Açık hava yürüyüşleri, yüzme ve benzeri gibi aktivitelerle desteklenen diyet, daha iyi sonuçların ortaya çıkmasına yarıyor. Bu noktada elbette yaz lezzetlerinin de bize katkısı yok değil. Erik, çilek, karpuz, kiraz derken onlarca renkte meyve ile buluşuyor sofralarımız. Kimini uzaktan sevmek daha iyiyken kimini direkt beslenme rutinine eklemeye bir engel olmuyor. Örneğin kiraz gibi masum görünen ancak temelinde kalori içerek kirazı az miktar yemenin diyete büyük zararları yok anca “az miktar” olması şartıyla. Şunu unutmamak gerekir ki meyveler çok masum ara öğünler değildir; şeker içerirler bu nedenle fazla yenmesi kilo alımına neden olur. Sadece meyve yiyerek kilo vermek değil de ara öğünlere doğru miktarlarda meyve ekleyerek kilo kontrolü yapmak daha doğru olacaktır. Bugün yaz meyvelerinin belki de en sevilenlerinden birini konuk ediyoruz sayfamıza; karpuz! Kimi zaman sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, kimi zaman öğlen ve akşam yemeklerinin serinleme yöntemi… Karpuz öyle bir meyve ki günün her saatinde özellikle yaz sıcaklarında en iyi giden meyve. Karpuz kilo aldırır mı, diyette karpuz yenir mi, karpuz diyeti nedir, karpuz kilo yapar mı, diyette karpuz ne kadar yenmeli ya da 1 kilo karpuz kaç kalori, 1 dilim karpuz kaç kalori gibi onlarca soru var. Şimdi gelin teker teker yanıtlamaya başlayalım.

Karpuz kilo aldırır mı?

Önce karpuz kilo yapar mı sorusunun yanıtı ile başlayalım söze. Kontrollü porsiyonlar halinde tüketildiğinde karpuz diyet dostudur. Karpuzun %95’i sudur ve besin değeri birçok besinde olduğu gibi kabuğunda gizlidir. Kırmızı kısmının altındaki beyaz kısmı da bu nedenle çok faydalıdır. Karpuzda %90 civarında karbonhidrat bulunur. Protein miktarı ortalama %5 dolaylarındandır. Bol miktarda A vitamini, C vitamini ve potasyum minerali içerir. Yanı sıra  likopen bakımından da zengin yiyeceklerden biridir. Karpuz tüketiminde en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri porsiyon kontrolüdür. Evet, karpuz sıfır kalori masum bir meyve değildir. İnce bir dilimi bir porsiyon meyveye tekabül eder. 1 dilim karpuz kaç kaloridir sorusunun yanıtı ise 90’dır; bir dilim ince karpuz yaklaşık 90 kalori civarındadır. Bir porsiyon meyve şeklinde ince dilim bir karpuz tüketilebilir. Ara öğünlerde yediğimiz meyvelerin bizi daha çok tok tutması için yanında kuruyemiş tüketilebilir. Örneğin 1 tam ceviz yanında yenen meyve, daha uzun süre tokluk hissi oluşturacaktır. Ceviz, badem, fındık ve benzeri gibi faydalı kuruyemişler porsiyon kontrolü yapılarak meyvelerin yanında tüketilebilir. Karpuz, glisemik endeksi yüksek bir meyvedir bu nedenle kan şekerinin aniden düşmesi gibi durumlara sebebiyet verebilir. Özellikle şeker hastalarına, insülin direnci olanlara, polikistikover hastalığı yaşayanlara karpuz pek önerilmez. Eğer illa tüketilecekse de mutlaka az bir miktar tüketilmelidir. Karpuzun yanında süt, kefir, ayran, ceviz, fındık, badem ve benzeri gibi ürünler tüketmek daha uzun süre tokluk sağlayabilir. Karpuz peynir ikilisi yaz aylarının en sevilen ve lezzetli menülerinden biridir. Karpuz ve peynir bir araya geldiğinde yalnızca mükemmel bir lezzet ortaya çıkmakla kalmaz uzun süre tokluk da sağlanmış olur. Bu nedenle karpuzu tek başına değil de yanında sağlıklı ürünlerle tüketmek daha uzun süre tok kalmak için etkili bir yöntemdir. Karpuzun faydaları kadar karpuzun zararlarından da söz etmek mümkündür. Örneğin yukarıda söylediğimiz gibi kan şekerine olumsuz etki edebilir ve insülin direncine sahip olan hastalardan birtakım sorunlara yol açabilir. Yanı sıra karpuzun aşırı tüketimi midede gaz ve şişkinliğe de sebep olabilir.

Diyette karpuz ne kadar yenmeli?

Diyette karpuz yenir mi ya da diyette karpuz ne kadar yenmeli gibi soruların yanıtları ile devam edelim. Diyette karpuz yenilebilir; iyi bir ara öğündür. Diyet dönemine tüketilen her meyvenin fazlası zarar olacaktır bu durum karpuz için de geçerlidir. Karpuzun tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Karpuzun besin değeri çok yüksek olmasa da içindeki şeker oranı bir hayli rahatsız edicidir. Bu nedenle ara öğünlerde tüketilen karpuz miktarı 2 dilimi geçmemelidir.

Karpuz diyeti nedir? Karpuz diyeti nasıl yapılır?

Konu zayıflama olunca karşımıza onlarca farklı çeşitte diyet çıkıyor. Elbette her diyet herkese fayda sağlar diye bir durum söz konusu değildir. Bu tarz arınma diyetleri ya da detoks diyetler mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Yaz aylarında popüler olan diyetlerden biri karpuz diyetidir. Karpuz diyeti iki şekilde de yapılabilir. Uzun vadeli bir beslenme programı hazırlanabileceği gibi kısa vadeli detokslar da hazırlanabilir. Temel olarak daha az kalori alımı sayesinde kilo vermek amaçlanır. Karpuz diyeti ile kilo verenlerin yorumlarına göre bu tür diyet oldukça etkili gibi duruyor. Karpuz diyetinin nasıl yapılacağı konusunda bir uzmandan destek almak daha doğru olacaktır çünkü internette verilen reçeteler “herkese göre” değildir. Örneğin yukarıda sözünü ettiğimiz gibi şeker hastaları, insülin direnci olanlar ya da polikistikover sendromuna sahip olanlar için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle karpuz diyeti ve benzeri gibi diyetleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Karpuz detoksundan da kısaca bahsedelim. Her detoksta olduğu gibi karpuz detoksunda da amaç vücuda bir arınma, temizlenme sağlamak. Genellikle 3 ile 5 gün arasında yapılan karpuz detoksunda vücuttan toksinlerin arınması ve ödemlerin gitmesi amaçlanır. Karpuz detoksunda ödem atılır, vücuttan arınma sağlanır ancak asıl hedef yağdan kilo vermektir. Bu nedenle bu tarz diyetleri ara sıra arınmak için doktorunuz onaylarsa yapabilirsiniz ancak uzun süreli ve kalıcı kilo vermenin sırrı detoks kürlerinde değil sağlıklı beslenmededir, unutmayın. Karpuz diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Karpuz, meyve şekeri olan früktozu içerir bu nedenle eğer aşırı tüketilirse kilo vermek bir kenara kilo alınmasına bile neden olabilir. Özellikle şeker hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmesi gerekir zira kan şekerinde dengesizliklere yol açabilir.

Karpuz çekirdeği kilo yapar mı?

Son olarak karpuz çekirdeğine de değinelim. Karpuz çekirdeği kilo yapan bir çekirdek türü değildir. Aksine karpuz çekirdeği oldukça yararlı bir çekirdektir. Karpuz çekirdeğinin kan şekerini dengelediği ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğu söylenir. Ancak elbette faydası olduğu kadar zararı da söz konusu olabilir. Bu nedenle karpuzu beslenme rutininize eklemenden önce kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışınız. Aksi halde fayda sağlamak isterken zarar görebilirsiniz. Bu nedenle karpuz diyeti ya da karpuz detoksu uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar