Zayıflama
Kereviz Sapı Suyu Zayıflatır mı? 05.04.2022

Karlı ve sert geçen bir kışın ardından yaz mevsimi artık kapıda! Kapıda olan yalnızca yaz mevsimi değil; bunun bikinisi var, yazlık kıyafetleri var, mayosu var… Haliyle fazla kiloların varlığını bir hayli hissedeceğimiz bir döneme giriyoruz. Evet, kek şahane bir yiyecek, börek deseniz damak şöleni. Bunları pek çoğumuz severek tüketiyoruz ancak mevsimler değiştikçe kendimizi de kilolarla tüketir hale geliyoruz. İşte bu tükenmişliği ve pişmanlığı yaşamamak için bu dönem sıkı bir kampa girersek, yaz başına kalmadan bu meseleyi çözmüş oluruz. Eğer vermeniz gereken kilo çok ise o zaman daha profesyonel ilerlemekte yarar olacaktır. Kilo verme miktarı arttıkça vücudun doğru kilo kaybetmesi daha da önemli bir hale geliyor. Büyük kilolarda öncelikli ve tek hedef yağdan kilo kaybıdır. İlk başlarda ödemden bir hayli gider, zamanla durulma dönemine geçilir ki buna plato dönemi denir. Plato döneminde kilo verme yavaşlar ve sanırız ki artık eski hızımızda kilo veremeyeceğiz. Bu tamamen yanlış bir düşünce. Verilen hızlı kiloların ardından bir duraksama dönemi olabilir ki bu çok normaldir. Beslenme programında yapılan bir değişim ya da günlük rutine eklenen egzersiz ile bu plato dönemi hızlı bir şekilde atlatılabilir. Şunu başta söylemek gerekir ki sağlıklı kilo vermenin anahtarı profesyonel destek almaktır. Uzman bir doktor, uzman bir diyetisyen eşliğinde tüm bu kilolar bilinçli bir şekilde vücuttan gönderilmelidir. Yağdan kilo kaybetmek yalnızca tartıda eksi rakamları görüp motive olmayı sağlamaz aynı zamanda aynada da bu büyük değişimi fark etmenizi sağlar. Yağdan verilen kilolar vücut şeklinde ciddi değişimler sağlar. Bu da en büyük motive kaynaklarımızdan biri olur. Kastan kilo vermek oldukça tehlikelidir. Bu nedenle kilo verirken bilinçli hareket etmek çok önemlidir. Diyelim ki vermeniz gereken ve sağlığınızı etkileyen ciddi bir kilonuz yok. Birkaç zaman yapılan kaçamakların neticesinde alınan kiloları atmak istiyorsunuz diyelim. O zaman sebzelerin gücü her daim yanınızda! Protein diyetlerinin yağdan kilo verdirme etkisi malum, bu nedenle büyük kilolarda genellikle protein ağırlıklı bir beslenme rutini oluşturulur. Tabi bu durum kişinin sağlık durumuna bağlı olarak değişir ancak genelde protein ağırlıklı bir diyet önerilir. Sebzelerin gücü ise özellikle sindirim sistemimizin iyiliği için çok önemlidir. Sebzeler başta sindirim sistemimiz olmak üzere vücudumuzun pek çok bölgesine ilaç gibi şifa verebilir.

Konu zayıflama olunca, pek çok sebze bize destek olmak üzere dolapta yerini alır. Gün gelir öğle öğünlerinde, gün gelir akşam yemeklerinde soframıza lezzet katar. Bazı sebzeler posaları ile bize destek olurken bazıları suyu ile şifa dağıtır. Bugün sizlerle kereviz sapı suyu hakkında bilgiler paylaşacağız. Kısa sürede çok kilo verdirdiği düşünülen ancak muhtemelen bu kiloların yalnızca ödemden olduğu bir kürdür. Kereviz sapı suyu kürü ile birkaç günde 1-2 kilo vermek mümkün olabilir. Tabi bu durum kereviz sapı suyunu %100 yararlı yapmaz, bünyeye göre farklılaşan zararları da söz konusu olabilir. Bugün sizlerle kereviz sapı suyunun faydaları, kereviz sapı suyu zayıflatır mı, kereviz sapı suyu kilo verdirir mi, kereviz sapı suyu kürü, kereviz sapı suyunun zararları gibi birkaç başlık üzerinde duracağız. Öncelikle kereviz sapı suyunun faydalarına kısaca bir göz atalım.

Kereviz sapı suyunun faydaları

Kereviz sapı suyu ile zayıflayanlar genellikle çok fayda sağladıklarını söylerler. Bu fayda özellikle kilo verme üzerinde olabilir. Bünyeye göre değişmekle birlikle kereviz suyu sapının pek çok faydası bulunur. Şimdi gelin birkaç madde ile bu faydalara değinelim.

1-      Kalp sağlığına iyi gelir

Kereviz sağı suyunun içinde pek çok mineral bulunur. Bu mineraller kalbe giden damarları temizler ve bu sayede kalbi korur. Damar tıkanıklığını önlediği düşünülür.  Kereviz sapı suyunun en büyük faydalarından birinin kalp sağlığı üzerine olduğu düşünülür.

2-      Tansiyonu dengeler

Kereviz sapı suyunun tansiyonu dengelediği düşünülür. Özellikle kanın damara yaptığı basıncı dengelediği bilinir. Tansiyon hastalarına iyi geldiği düşünülür. Tansiyon iniş çıkışlarında iyi bir denge sağladığı bilinir. Elbette bazı durumlarda ters bir etki de yapabilir. Bu nedenle kronik rahatsızlıklarda bu tarz doğal ürünleri rutine katmadan önce doktordan onay almakta yarar olacaktır.

3-      Sinir sistemine iyi gelir

Sinir, stres ve benzeri gibi duygu durumlar artık günlük hayatımızın bir parçası desek yeridir. Haliyle stresimizi azaltma ihtimali olan her ürüne açığız! Sinir sistemini koruması bakımından kereviz sapı suyu etkili olabilir. Sinir sistemini kontrol altına almak için antioksidan etkili olan kereviz sapı suyu içmek düşünülebilir. Beyin hücrelerini koruduğu düşünülür bu sayede kişilerin daha sakin olduğu söylenebilir. Kereviz sapı suyunun sinir uçlarını uyardığı ve dikkat dağınıklığı gibi durumları önlediği düşünülür. Ayrıca kaygı ve stresi de azalttığı bilinir ki bu bile kereviz sapı suyunu içmek için yeterli bir sebeptir!

4-      Bağırsakları düzenler, temizler

Kilo vermede en önemli etkenlerden biri düzgün çalışan bağırsak sağlığıdır. Bağırsaklar ne kadar düzgün çalışırsa o kadar kilo verme kolaylaşır. Bunun için bağırsak çalıştıran, sindirim sistemi dostu yiyecekler tercih edilmelidir. Kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biri kabızlıktır. Bu nedenle bağırsakların düzenli çalışması için doğru beslenme çok önemlidir. Kereviz sapı suyu, bağırsak sağlığını korur. İçerdiği antioksidan maddeler ile bağırsakların temizlenmesinde etkili rol oynar. Bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler. Yanı sıra kabızlık ve ödem gibi durumların da ortadan kalkmasına yardımcı olur.

5-      Hormonal dengeyi sağlar

Hormonların çalışması bakımından da kereviz sapı suyu önemlidir. Özellikle üreme hormonlarına çok fayda sağladığı düşünülür. Kereviz sapı suyu aynı zamanda kan şekerini düzenler. Kan şekerinin dengeli bir şekilde kalmasını sağlar. Ani iniş çıkışları engellemede etkilidir. Kan şekeri düştüğünde acıkma, yorgunluk, uyku hali gibi durumlar yaşarız. Kereviz sapı suyu bunları dengelemede etkilidir.

6-      Cilde iyi gelir

Kereviz sapı suyu içerde başlattığı şifayı cilde de yansıtır. Özellikle egzama, sivilce ve benzeri gibi cilt sorunlarına iyi geldiği bilinir. Antioksidan bir içeriğe sahip olduğu için cilde zarar veren pek çok maddeyi uzaklaştırır. Ciltteki kaşınma, soyulma ve şişlik gibi durumlara da iyi geldiği söylenir.

7-      Enerji sağlar

Özellikle diyette en ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri enerjidir. Yemek miktarımız az oldukça enerjimiz de düşebilir. Kereviz sapı suyu vücuda enerji veren doğal sulardandır. Özellikle c vitamini, lif ve potasyum içeriği sayesinde vücudun daha dinç olmasını sağlar. Gün içinde enerjimizi yükseltir ve yorgunluğumuzun azalmasını sağlar.

Kereviz sapı suyu zayıflatır mı?

Kereviz sapı suyu, zayıflamak isteyenlerin de gözdesi son zamanlarda. Kısa sürede çok kilo verdirdiği iddia ediliyor. Kereviz sapı suyunun yağ yakımına katkı sağladığı düşünülür. Günde 1 bardak kereviz sapı suyu içmenin zayıflama üzerinde etkisi olduğu düşünülür. Beraberinde bol su tüketerek ve dikkatli beslenerek kilo verme süreci hızlanabilir. Tabi bu noktada mucizeler beklememek gerekir. Kereviz sapı suyunun direkt olarak kilo verme üzerinde bir etkisi olur diyemeyiz ancak iyi bir destekçidir diyebiliriz. Düzenli ve sağlıklı beslenme, egzersiz, düzenli uyku ve benzeri gibi diyetin gerekliliklerinin yanı sıra kereviz sapı suyu sürece olumlu katkı sağlayabilir. Sadece kereviz sapı suyu içerek kilo verilmez, mucizeler de beklenmez. Kereviz sapı suyu, diyetin bir “destekçisidir”. 

Kereviz sapı suyu nasıl yapılır?

Kereviz suyu yapımı ile devam edelim. Kereviz saplarını blender’dan geçirin. İyice parçalandıktan sonra üzerine su ilave edin ve bir kez daha karıştırın. Ardından karışımı süzün ve bekletin.  Kürün içine limon, ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz. Porsiyon miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz, duruma göre malzeme adetlerini ekleyebilirsiniz.

Kereviz sapı suyunun zararı var mı?

Kereviz sapı suyu zararları ile yapalım yazımızın finalini. Evet, bu kadar faydanın ardından zararı nasıl olabilir ki diye düşünebilirsiniz ancak her şeyde olduğu gibi kereviz sapı suyunda da birtakım zararlar söz konusu olabilir. Kereviz sapı suyu detoksunu uzun süreli yapmak vücuda ciddi zararlar verebilir. Vücuda fayda sağlamak isterken zararı dokunabilir. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar için oldukça tehlikeli sonuçlar da doğurabilir. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da yine de eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa kereviz sapı suyunu günlük beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar