Zayıflama
Sodalı Ayran Zayıflatır mı? 19.01.2022

Sodalı ayran kürü ile ilgili onlarca içeriğe rastlamak mümkündür. Zayıflama kürleri, detoks kürleri derken kilo vermede etkili olduğu düşünülen onlarca yöntem karşımıza çıkıyor. Kısa sürede çok kilo vermek hepimizin hayali olsa da bu kadar hızlı kilo vermenin zararları da bir hayli düşündürücü. İnternette sıkça rastlanan kürler aslında başlı başına yağ yakma odaklı olmayabilir. Kısa sürede hızlı bir şekilde verilen kilolar genellikle ödemden gider. Vücuttaki ödemin atılması da elbette önemlidir zira ödem çok rahatsız edici boyutta olabilir. Ancak konu sağlıklı zayıflama ise burada ilk dikkat edilmesi gereken şey kilonun yağdan gitmesidir. Yağdan verilen kilolar hem vücudun şekle girmesini sağlar, hem de geri alması daha zor olur. Elbette ipin ucu kaçarsa her türlü kilo hızlı bir şekilde alınabilir ancak genel olarak yağdan verilen kiloların çok hızlı geri alındığı söylenemez. Bu nedenle kilo verme yolunda ilerlediğiniz süreçte mutlaka yağ kaybına odaklanmanız gerekir. Yağ kaybının vücudu ciddi oranda forma sokması da göz motivasyonunuz bakımından önemli olacaktır. Yukarıda da değindiğimiz gibi arama motorlarında onlarca zayıflatan küre rastlamak mümkündür. Kimisi birkaç günde hızlıca kilo vermeyi destekler kimisi sıkılaşmayı ve ödem atmayı. Herkese göre bir diyet yoktur, her bünyenin beslenme modeli farklı olmalıdır. Özellikle bu tarz kürleri yaparken ekstra dikkatli olmak gerekir çünkü bu kürler zarar da getirebilir. Örneğin herkesin bildiği ve uyguladığı detoks kürlerinden biri olan maydanozlu yeşil detoks bazı tansiyon sorunlarına yol açabilir. Sağlık sorunu olanlar için bu tarz kürleri uygulamak oldukça sıkıntılı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bu tarz kürleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Bugün konumuz bir kürden ziyade, içilmesinde fayda olduğu düşünülen bir içecek; sodalı ayran. Sodalı ayran zayıflatır mı, sodalı ayran ne zaman içilmeli, sodalı ayran ne işe yarar, sodalı ayranın faydaları ve benzeri gibi onlarca içeriğe rastlamak mümkün. Bu yazımızda sodalı ayranın faydalarını kaleme alacağız.

Sodalı ayranın faydaları nelerdir?

Ayran, diyetlerin en baş köşesinde yer alan içeceklerden biridir. Tok tutma özelliğinin yanı sıra besleyici olması bakımından da önemlidir. Yemeklerin yanında içilen bir bardak ayran daha çabuk doymayı sağlayacaktır. Yanı sıra ayran aynı zamanda iyi bir ara öğündür. Ayranla birlikte yenen kuru yemiş ya  da galeta gibi yiyecekler uzun süre tokluk sağlayacaktır. Ayran ve soda ikilisi de son günlerde sıkça bir araya gelen ve hakkında olumlu konuşulan bir ikilidir. Konu diyet olunca yalnızca yiyecekler değil içecekler de sınırlıdır. Yeşilçay, ayran ve su genellikle başrolde yer alır. Diyet yaparken ödem atmanın en ideal yolu şüphesiz su içmektir. Su, doğru zamanda ve doğru miktarda içildiğinde kilo verme üzerinde önemli katkılar sağlar. Maden suyu da diyette içilebilecek içeceklerden biridir. Maden suyunun sade olması önemlidir zira aromalı olanların şeker içeriği yüksek olacaktır. Diyet süresince şekerden uzak durmak kilo vermenin lokomotifidir. Soda ve ayran birleşimi ise son yıllarda giderek popülerleşmeye başladı. Sodalı ayran kürü ile vücudun temizlendiği düşünülüyor. Diyet yapanların gözdesi haline gelen sodalı ayran pek çok rahatsızlığı iyileştirecek kadar etkili bir karışım olarak görülüyor. Vücudun mineral ihtiyacını başlı başına soda karşılıyor. Bağırsaklarla olan iletişim ve bağırsakların rahatlaması için de ayran kullanılıyor. Bu ikisi buluşunca ortaya faydalı bir içecek çıkıyor. Vücudun mineral ihtiyacı giderilirken, bağırsakların da çalışması sağlanmış oluyor. Sodalı ayran hem lezzeti hem faydası ile göz dolduruyor desek yeridir. Sodalı ayranın yanına limon da eklenebiliyor bazı tariflerde. Maden suyu, ayran ve limon üçlüsü için mucize içecek tabiri kullanmak da mümkün. Soda ve ayran bir araya geldiğinde onlarca fayda çıkıyor karşımıza. Şimdi gelin o faydalara bir göz atalım.

Sodalı ayran neye yarar?

Sodalı ayranın pek çok faydası bulunur. Sodalı ayranın besin değeri oldukça yüksektir. Bu sayede vücudun mineral ihtiyaçları karşılanmış oluyor. Özellikle yaz aylarında serinleten bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Asitli gıdalara yönelmektense sodalı ayran ikilisi ferahlatan bir seçenek oluyor. Yine aynı şekilde özellikle yaz aylarında terleme yoluyla mineral kaybı yaşanabiliyor. Giden minerallerin yerini doldurmak için de sodalı ayran iyi bir seçenek olabilir. Sodalı ayranın dinç tuttuğu ve enerji verdiği de bilinir. Sodalı ayranın en büyük yararlarından biri sindirim sistemi üzerinedir. Sindirim sorunu yaşayanlar için sodalı ayran iyi bir seçim olabilir. Gün içinde yemeklerin yanında tüketilen sodalı ayran, mideyi rahatlatabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Soda sindirimi rahatlatırken, ayran da mide sorunlarına karşı görev alır. Yemek sonrasında hissedilen şişkinlik için de bir bardak sodalı ayran birebirdir. Bağırsakları rahatlatması bakımından sodalı ayran tüketimi faydalıdır. Mide bulantısı durumunda da sodalı ayrandan destek alınabilir. Sodalı ayranın mide bulantısını kestiği düşünülür. Sodalı ayran aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayran yüksek oranda kalsiyum içerir ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle kas ve kemik gelişimi için önerilen bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi bakımından da sodalı ayran önemlidir. Özellikle korona virüs pandemisini yaşadığımız şu dönemlerde bağışıklık sisteminin önemini daha iyi anlıyoruz. Güçlü bir bağışıklık, virüsleri uzaklaştırmadan en etkili koruyucularımızdandır. Bu nedenle bağışıklık güçlendiren yiyecekler ve içecekler bu dönemde daha sık tüketilmelidir. Sodalı ayran da bu içeceklerden biridir. Sodalı ayranın bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülür.

Sodalı ayran zayıflatır mı?

Sodalı ayran için başlı başına zayıflatan mucize bir içecektir diyemeyiz çünkü zayıflamak bir ekip işidir. Tek başına zayıflatan bir yiyecek ya da içecek yoktur. Bu tarz içecekler ancak ve ancak zayıflamaya katkı sağlayabilir. Sağlıklı zayıflamanın sırrı sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşamdır. Sodalı ayran için başlı başına zayıflatır diyemeyiz ancak iyi bir ödem sökücüdür demek mümkündür. Sodalı ayran detoksunun ödemi atmaya yardımcı olduğu düşünülür. Antioksidan bir etkiye sahip olduğu için vücudu arındırıcı bir özelliktedir. Sodalı ayran düzenli tüketildiğinde ödemler gidebilir, yağ yakımı hızlanabilir. Sodalı ayranın aynı zamanda tansiyonu da dengelediği bilinir. Sodalı ayran tansiyonu yükseltir mis sorusunun yanıtı ile devam edelim. Elbette bu durum kişinin bünyesine bağlı olarak değişebilir ancak genel olarak bakıldığında sodalı ayranın tansiyonu dengelediği düşünülür.  Şekerli ve asitli içecekler yerine sodalı ayranı tercih etmek çok daha masum bir seçim olacaktır. Aynı zamanda bu karışım yağ yakımı konusunda da destek olabilir. Bağırsakları hareketlendirmesi ve metabolizmayı hızlandırması da sodalı ayranın faydalarından birkaçıdır. Özellikle tok tutması bakımından ideal bir içecektir. Gün içinde sodalı ayran içerek ödem başta olmak üzere şişkinlik ve benzeri gibi hislerden kurtulabilirsiniz.

Sodalı ayranın zararları nelerdir?

Her ne kadar pek çok faydası bulunan bir içecek olsa da sodalı ayranın bazı zararları da söz konusu olabilir. Tansiyon dengeleyici bir özelliğe sahiptir ancak eğer tansiyonunuz çok düşükse sodalı ayran kürünü yaparken dikkatli olmakta yarar olacaktır. Sodalı ayran özellikle süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar için tehlikeli olabilir. Reflü, gastrit ve benzeri gibi mide rahatsızlığı olanlar için de uygun olmayabilir. Mideye zararlı etkileri olabilir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeği sodalı ayran için de geçerlidir. Sodalı ayran fazla tüketildiğinde böbreklere ve bağırsaklara zarar verebilir. Günden bir bardaktan fazla tüketilmesi zararlı olacaktır. Sodalı ayran her ne kadar masum bir içecek gibi görünüyor olsa da olası etkilerden zarar görmemek için mutlaka dikkatli tüketilmesi gerekir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız ya da herhangi bir sağlık sorununuz varsa sodalı ayranı rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Son olarak sodalı ayran kaç kalori sorusunun da yanıtını verelim. Bir bardan tam yağlı yoğurt kullanılarak yapılan sodalı ayran ortalama 60 kalori kadardır. Yarım yağlı sodalı ayran ise 40 kalori civarındadır. Eğer tercihinizi yağsız olandan yana kullanırsanız da 25 kalori civarında olacaktır.

Benzer Yazılar