Zayıflama
Aspir Yağı Zayıflatır mı? 03.12.2021

Yoğun geçen kış günlerinde kilo almaya daha elverişli olduğumuz bir gerçek. Bahar ayları yaklaştıkça, kış aylarının acısını ta yüreğimize hissetmemiz de olası bir tablo. Hava soğuk, her yer kar, korona virüs pandemisi deseniz zaten hayatımızın hala içinde… Hal böyle olunca kilo almak sanki daha mı kolay oluyor? Gece acıkmaları bir kenarda dursun, gündüz de genellikle yemek için hep bir bahanemiz oluyor sanki. Herkes için geçerli değil tabi; yiyip yiyip kilo almayan şanslı kesimdenseniz hayat size güzel. Amma ve lakin bırakın yemeği daha fast food zincirinin önünden geçerken kokusundan kilo alanlardansanız o halde bu yazımız tam size göre. Baştan söyleyelim; mucizeyi yeniden tanımlamıyoruz. Zira diyette mucize diye bir şeyin olmadığına inananlardanız. Mucize ancak ve ancak sağlıklı beslenme ile olur; düzgün bir beslenme rutini, uyku saatlerine verilen önem, düzenli egzersiz gibi şartlar yerine getirildiğinde mucize kendiliğinden tartıdaki rakama konuverir zaten. Zayıflama çayları, zayıflama ilaçları, zayıflatan bitki çayları derken içinde “zayıflama” geçen onlarca faydasız içecek ve ilaç türü karşımıza çıkıyor. Teknoloji geliştikçe zayıflattığı iddia edilen onlarca zararlı şey de hayatımıza giriyor. Hiçbir zayıflama çayı ya da zayıflama ilacı mucize yaratmayacaktır. Aksine, içeriğini bilmediğimiz şeyler vücudumuza girdiğinde tablo çok daha kötüye de dönebilir. Zayıflattığı iddia edilen ilaçlardan uzak durmak, zayıflama çaylarından medet ummamak, zararlı detoks kürleri ile vücudumuza zarar vermemek kendimize yapacağımız en büyük iyilik. Kilo vermenin temel felsefesi sağlıklı yaşam ve egzersizin bir arada olmasıdır. Aç kalarak, haddinden fazla kalori açığı bırakarak, çaylar, ilaçlar tüketerek bu iş olmaz. Eğer zayıflamak istiyorsanız ilk ve tek yapmanız gereken önce sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmaktır. Elbette bu noktada bazı destekçilerimiz olacaktır. Örneğin yeşil çay. Yeşil çay dozunda tüketildiğinde özellikle ödem atma konusunda zirvede, bunu hepimiz biliyoruz. Burada önemli olan ne tüketirsek tüketelim daima dozunda tutmak. Yeşil çay tek başına zayıflamaya yarayan bir içecek değildir. Ancak doğru bir beslenme rutinine eklendiğinde zayıflama üzerinde etkili olduğu düşünülür. Yani nedir? Tek başına zayıflatan bir yiyecek ya da içecek yoktur; beslenme rutinine destek olan ürünler vardır. Bu noktada, son zamanların popüler ürünlerinden biri olan aspir yağını konuk etmek istedik sayfamıza. Bugün sizlerle aspir yağı nedir, aspir yağının faydaları nelerdir, aspir yağı ne işe yarar, aspir yağı zayıflatır mı ve benzeri gibi başlıkları paylaşacağız. Şimdi gelin önce aspir yağı nedir kısaca değinelim.

Aspir yağı nedir?

Aspir yağının kökeni Güneydoğu Asya’ya dayanır. Papatyagiller familyasına ait bir türdür. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde yetişen bir bitkidir. Özellikle Eskişehir, Tekirdağ, Konya, Isparta şehirlerinde yaygın olarak bulunur. Sarı, kırmızı ve turuncu renklere sahip çiçekleri vardır. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri çay yapımında kullanılır, tohumundan ise yağ yapılır. Dikenli ve dikensiz çeşitleri bulunur. Tohumlarından aspir yağı elde edilir. Bu yağ yalnızca gıda değil ilaç sanayisinde de kullanılır. Boya ve kozmetik sanayisinde sıkça kullanılan yağlardan biridir. Aspir yağı içerik bakımından zengin bir yağ türüdür. Omega 3 ve Omega 6 yağları bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Yanı sıra C, E ve B kompleks vitaminleri bakımından da bir hayli iyidir. Demir, fosfor, kalsiyum gibi mineralleri barındırır. Aspir yağının zayıflama üzerinde de etkili olduğu söylenir ki bu etkileri ilerleyen satırlarımızda paylaşacağız.

Aspir yağının faydaları nelerdir?

Aspir yağının faydalarından bahsetmeye başlayalım. Bir kere şu bir gerçek ki aspir yağı antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu sayede vücudun enfeksiyonlara karşı savaşı da desteklenmiş olur. Kanser hücresi oluşumunu engellediği düşünülür. Özellikle meme ve prostat kanserini önleyici etkisi olduğu bilinir. Vücudun yağ metabolizmasını düzenler çünkü kolesterol düzeyini dengede tutar. Kalp krizine karşı vücudu koruduğu bilinir. Nefes darlığını önleyici özelliğe sahiptir. Özellikle öksürüğe iyi geldiği bilinir. Aspir yağı aynı zamanda güçlü bir balgam söktürücüdür. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir bu sayede bağırsak hareketleri hızlanır ve kabızlığın önüne geçilmiş olunur. Adet düzensizliği, kadınların en şikayet ettiği konulardan biridir çünkü tüm vücudu etkilemesinin yanı sıra ruh halini de bir hayli etkiler. Aspir yağının kadınlarda adet düzensizliklerini dengelediği düşünülür. Ayrıca adet ağrılarına iyi geldiği de söylenir. Saç dökülmesi hemen her mevsim can sıkar, aspir yağı bu konuda da iyi bir etki sağlar. Aspir yağının saç köklerine destek olduğu ve hatta saçların hızlı uzamasına katkı sağladığı bilinir.

Aspir yağının cilde faydaları

Aspir yağı yalnızca vücudumuza değil cildimize de oldukça fayda ağlar. Cildin sebum üretimini dengeler ve tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar. Özellikle kış aylarındaki cilt kuruluğuna iyi gelir; cildin nem dengesini korumaya fayda sağlar. Ciltte oluşan iltihaplanmanın ve kızarıklığın önüne geçtiği söylenir. Özellikle tahrişten kaynaklanan zedelenmeleri tedavi ettiği düşünülür. Aspir yağı nasıl kullanılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Aspir yağı doğrudan temiz cilde uygulanabilir. Temiz cilde birkaç damla aspir yağı ile masaj yapılabilir. Aspir yağı besin olarak tüketilmek istenirse salatalara eklenebilir. Isıya karşı dayanıklı olmadığından daha çok soğuk haliyle yemeklere eklenmesi daha doğru olacaktır. Şimdi gelelim en merak edilen sorunun yanıtına; aspir yağı ile zayıflamak mümkün müdür?

Aspir yağı zayıflatır mı?

Elbette yukarıda da bahsettiğimiz gibi hiçbir yağın tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur. Yani sadece aspir yağı ile zayıflamak mümkün değildir. Ancak aspir yağı iyi bir destekçi olabilir. Özellikle metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır; metabolizma hızını arttırdığı bilinir. Sabahları aç karna aspir yağı içmek, metabolizma hızını arttırabilir. Bağırsak hareketlerini düzenlediği için şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Yağ yakımına destek olabilir ve vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlayabilir. Sabahları aç karna aspir yağı içmek ödem sorununa iyi gelebilir ancak beraberinde mutlaka sağlıklı bir beslenme rutini benimsenmelidir. Bu sayede aspir yağı daha çok işe yarayacaktır.

Aspir yağının zararları nelerdir?

Bu kadar faydasına değindik ancak zararlarından ve olası yan etkilerinden de söz etmek gerekir. Her ne kadar bitkisel bir ürün olsa da yine da fazla tüketimi büyük sağlık riskleri oluşturabilir. Özellikle alerji sorunu olan kişilerin mutlaka doktora danışması gerekir. Aspir yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiği için aşırı tüketimi neticesinde birtakım tansiyon sorunları görülebilir. Yine aşırı tüketildiğinde birtakım mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Mide krampları, mide bulantısı ve hatta kusma görülebilir. Cilde kullanıldığında da birtakım cilt sorunlarına yol açabilir. Alerjik ve hassas ciltler için tehlikeli olabilir. Aspir yağı çok keskin içerikli bir yağ olduğu için olası zararları önlemek ve yan etkileri ile karşılaşmamak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Özellikle kronik rahatsızlığı ve alerjisi olanlar için oldukça tehlikeli bir yağ olduğunun altını çizelim. Doktorunuza danışmadan ve onay almadan aspir yağını beslenme rutininize eklemekten kaçının.

Benzer Yazılar