Zayıflama
Ne Zaman Tartılmalıyım? 05.01.2022

Diyet yaparken gözümüz, kulağımız, bütün konsantremiz kilo verme üzerine kurulu olur. Bunun da en iyi kanıtı tartıdır. Tartıdaki değişen rakamlar motivasyonumuzu arttırır ve bu diyet meselesine olan inancımızı yükseltir. Evet, yoğun ve zorlu geçen bir haftanın ardından tartıda tüm bu emeklerin karşılığını görmek büyük bir motivasyondur ancak bu motivasyonu sağlamak adına bazen sağlıksız ölçümler de yapabiliriz. Sağlıksız ölçümleri açalım… Belirli dönemlerde kilo kontrolü yapmak, ne durumdayız kontrol etmek elbette gereklidir. Çünkü yaptığımız diyetin doğruluğunu ya da yanlışlığını görürüz. Arama motorlarında sıkça gördüğümüz kısa sürede büyük kilolar vaat eden diyetlerin yansıması tartı üzerinde olabilir ancak bunlar büyük ölçüde yanıltıcı kilolar da olabilir. 3 günde 3 kilo verdiren kabak diyeti en hızlı kilo verdiren diyetlerden biridir bu konuda mutabıkız. Ancak bu noktada devreye kilonun nereden gittiği girer. Eğer kilo tamamen ödemden gittiyse ya da kas kaybı varsa burada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Ödem atmak iyidir, zaten ödem misafirdir. Ancak konu kas kaybına gelince işte orada birtakım sorunların varlığı söz konusu olabilir. Kastan verilen kilolar sağlıksız giden kilolardır ve geri alınması da bir o kadar hızlı ve kolay olacaktır. Diyet sırasında ana hedef yağdan kilo kaybetmektir. Yağdan giden kilolar çok daha kalıcıdır ve geri alınması daha zordur. Bu nedenle kilo verirken tartıya direkt olarak odaklanmak yerine vücut ölçüleri almak daha sağlıklı olabilir. Yağdan verilen kilolarda ciddi bir vücut değişimi yaşanır. Vücut forma girer ve çok daha sıkı, sağlıklı ve fit bir görünüme kavuşur. Bu nedenle kilo vermedeki öncelikli hedef daima yağ kaybı olmalıdır. Bugün konumuz tartı günleri…

Tartılmak için en uygun zaman hangisidir?

Diyet yapmak, her istediğini yiyememek aslında oldukça yıpratıcı olabilir. Günün sonunda her ne kadar bir hedef koymuş olsak da yine de insanda bazı zamanlarda motivasyon kaybı oluşabilir. Bu motivasyon kaybı yaşatan en önemi durumlardan biri tartıda gördüğümüz rakamlardır. Diyet yaptığımız halde tartıda fazla çıkabiliriz. Bütün hafta uğraşıp tartıda +500 gram görünce motivasyondan eser kalmaz haliyle. Sadece tartıdaki kiloya odaklanarak yapılan diyet bir süre sonra terk edilmeye mahkûm hale gelecektir. O kadar uğraşmaya rağmen tartıda bir değişim görememek zamanla diyetten soğumaya neden olabilir. Bunu önlemek için bir kere şu tartı ile aramıza biraz mesafe koymamız gerekir. Her gün tartılma gafletine kapılırsak diyeti kısa sürede bırakma ihtimalimiz de olacaktır. Her gün tartılmak başta motivasyon kaybı olmak üzere pek çok soruna neden olabilir. Diyette en az yediklerimiz kadar önemli olan bir şey varsa o da motivasyon, inanç ve sabırdır. Diyet zaten başlı başına bir sabır işidir. Fazla kilolarımızı bir anda almayıp haftalara, aylara, yıllara böldüysek tüm bunları 1 haftada geri verecek değiliz elbette. Bu bir zaman işidir, sabır işidir. Kimi zaman sıkılabiliriz, soğuyabiliriz ancak günün sonunda toparlamayı da bilmemiz gerekir. İşte bu noktada devreye bazı “yapılmaması gerekenler” girer. Diyet süresince yapılmaması gerekenlerin başında her gün tartılmak gelir. Evet, günde 200 gram, 100 gram, 300 gram gittiğini görmek başlarda mutlu edebilir ancak sonrasında dönemsel değişikliklerden kaynaklanan artışları görmek de bir o kadar sinir bozucu olacaktır. Bunu önlemek için ilk yapılması gereken tartı günü belirlemektir. Diyetisyenler genellikle haftada 1 ya da 2 haftada bir yapılan tartıları uygun bulurlar. Elbette kişinin sağlık durumuna bağlı olarak bu süreler değişebilir. Ancak genel olarak söylemek mümkündür ki her gün tartılmak ciddi bir motivasyon kaybına neden olabilir. Her gün yapılan tartı doğru sonucu da vermez ayrıca. Kullandığınız bir ilaç ödem yapıyor olabilir ve diyet yaptığınız halde tartıda fazla çıkabilirsiniz. Regl döneminde kilo artışı zaten vücudun olmazsa olmazıdır. Regli olunmasına 1 hafta kala vücut su toplamaya başlar ve kilo artışı görülür. Regl süresince yine kilo artışı devam eder. Regl bittikten 2-3 gün sonra yapılan tartımlar çok daha doğru sonuç verecektir. Bünyeye bağlı olarak regl döneminde tartıda +2 kg’a kadar yüksek çıkmak da mümkündür. Onca diyetin sonunda bir de kilo aldığımızı görmek kâbus gibidir bu nedenle regl dönemi başta olmak üzere ödem hissedilen günlerde tartılmak doğru sonuç vermeyecektir.

Ne zaman tartılmak gerekir?

Diyet sırasında vücudumuz bazı değişimlere uğrar. Diyetteyken kendini kapatabilir, kilo vermeyi hızlandırabildiği gibi yavaşlatabilir de. Burada metabolizma hızı devreye girer. Sağlıklı çalışan bir metabolizma hızı ile kilo vermek daha kolaydır. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak yavaş işleyen metabolizmalar kilo vermeyi de yavaşlatabilir. Metabolizmayı arttıran yöntemlerden destek alarak bu süreci hızlandırmak mümkündür. Vücut diyetteyken en sık karşılaşılan sorunlardan biri ödemdir. Ödemin her zaman bir sebebi olmaz! Kimi zaman yoğun geçen bir günün ardından vücut şişebilir, kimi zaman regli sebebi ile kilo artışı olabilir. Bazen çok uyku düzeninde yaşanan sorunlar bile ödeme yol açabilir. Bu nedenle diyette uyku önemli bir faktördür. Yoğun bir spor gününün ardından vücutta şişlik olabilir. Bir uçak ya da otobüs seyahati sonrası bile vücutta ödem olasılığı vardır. Diğer bir deyişle ödemin yeri ve zamanı yoktur; her an ortaya çıkabilir. İşte bu gibi durumlar tartılma zamanında riskli dönemlerdir. Tartı gününüz geldiğinde bile eğer vücudunuzda şişlik hissediyorsanız ödeminizin geçmesini beklemenizde yarar olabilir ki motivasyonunuz bu durumdan etkilenmesin. Tartı için yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi en doğru zaman haftada 1 ya da 2 hafta 1 şeklindedir. Aç karna, tuvalete çıktıktan sonra tartılmak doğru sonuç verecektir. Regl döneminde tartılmak yalancı bir kilo artışına neden olacağı için bu günlerde tartıyla göz göze gelmemenizde yarar olacaktır.  Tartının en ideal olanı aynı gün ve saatte, aç karnına ve tuvalet sonrası olandır. Zeminin sert ve düz olduğuna emin olmak gerekir. Gün içinde tartılmak hiçbir şey ifade etmeyecektir çünkü gün içinde vücutta onlarca dalgalanma olur. Akşam saatleri tartılmak için en yanlış saatlerdendir çünkü gün içinde yedikleriniz hala vücudunuzdadır. Yanı sıra tüm akşamın yorgunluğu ödem de yapmış olabilir. Bu gibi durumlarda tartılmaktan kaçınmak gerekir.

Regl döneminde tartılmak doğru mudur?

Yapılan en büyük hatalardan biri de budur. Regl dönemi yukarıda da değindiğimiz üzere yalancı kilo artışlarının yaşandığı bir dönemdir. Bünyeye bağlı olarak +2 kilo bile söz konusu olabilir. Regl bittikten 2, 3 gün sonra tartılmak en doğru sonucu verecektir. Bu süreçte doğru miktarda su içmek ödemin vücuttan atılmasını sağlayacaktır. En ideal ödem atma yöntemi su içmektir. Piyasada ödem attıran çaylar, ödem attıran içecekler, ödem attıran detoks suları ve benzeri gibi onlarca içecek vardır ancak içlerinde en sağlıklısı bol bol su içmektir. Bol boldan kastımız da kişinin bünyesine bağlı olarak değişecektir. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu konu su bile olsa görüyoruz. Fazla suyun içilmesi de böbreklerde sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle vücudunuz için ideal olan su tüketimini mutlaka bir uzmana danışın. Yalnızca regl dönemi değil bazı ilaçlar da tartıda yanlış sonuçlara yol açabilir. Bazı ilaçların yan etkileri vardır ve bunlardan biri ödemdir. Kullandığımız ilaca bağlı olarak ödem artabilir ve bu da bize tartıda yanlış sonuç verebilir. Eğer ödem yapan bir ilaç kullanıyorsak tedavinin sona ermesinin ardından tartılmak daha doğru olacaktır. Tartıyla daima mesafeyi korumak gerekir çünkü motivasyon sağladığı gibi kaybetmeye de neden olabilir. Tartılmayı sevmiyorsanız vücut ölçülerinizi not edebilirsiniz. Bir sonraki ay kontrol ettiğinizde kilo kaybınızın olduğunu fark edebilirsiniz. Kilo ölçmeyi takıntı haline getirmeden, doğru zamanlarda yapmak gerekir. Aksi takdirde vücut strese girip kendini de kapatabilir. Kilo vermek bir takıntı değil yaşam tarzı haline geldiği zaman iyi sonuç verir. Hedefiniz tartıda eksilen kilolardan çok vücut değişiminiz olmalıdır. Yağdan verilen kilolar vücutta ciddi değişimler sağlar. Kilo verme hızı bünyeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Bir başkası sizden daha hızlı ya da tam tersi daha yavaş kilo verebilir. Bu nedenle “herkese göre bir diyet” yoktur. Diyet daima kişiye özeldir ve kişiye özel programlanmalıdır. Bu nedenle kilo verirken daha bilinçli olmak adına bir uzmandan destek almak çok daha etkili olacaktır. Kan değerleri ve vücudun genel durumu da kilo verme süresinde etkilidir. Bu nedenle diyete başlamadan önce mutlaka gerekli tetkikleri yaptırmalı ve bir uzman ışığında kilo kontrolünü sağlamalısınız. Özellikle kısa sürede çok kilo vermeyi vaat eden diyetlerden uzak durmakta yarar var. Bu diyetler daha çok ödem kaybına yöneliktir. Kısa sürede kilo verdirir ancak kısa sürede geri de aldırabilir. Bu nedenle kısa sürede kilo vermek yerine doğru bir listeyle, uzman eşliğinde kilo vermek daha doğru olacaktır. Zayıflamak sağlıklıdır ancak sağlıksız zayıflamak tehlikelidir. Bu aradaki çizgiyi daima iyi korumak gerekir.

Benzer Yazılar