Zayıflama
Diyet Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Önemli Madde 05.10.2022

Öncelikli amacın kilo vermek ve fit bir görüntüye sahip olduğu diyet macerasında pek çok soru çıkar karşımıza; benim için en doğru diyet hangisi, hangi diyet hızlı kilo verdirir, yağdan kilo verdiren diyet listesi nedir gibi onlarca sorunun yanıtını ararız. Burada asıl yanıtlanması gereken doğru diyet nasıl yapılır sorusunun yanıtıdır aslında. Çünkü herkese göre bir diyet yoktur ve muhakkak kişiye özel listeler oluşturulmalıdır. Arkadaşınızda çok işe yarayan diyetin sizde %100 işe yarama garantisi yoktur. Hepimizi kendi metabolizma hızımıza göre kilo veririz ve her birimizin hızı farklı olduğu için kilo verme hızı ve miktarı da farklılaşır. Kendinize uygun diyetin hangisi olduğunu bir uzmandan destek alarak öğrenebilirsiniz bugün konumuz diyet hakkında genel bilgiler…

Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler

Diyet yaparken öncelikli amaç yağdan kilo vermek olmalıdır. Hızlı verilen kiloların geri alınması da bir o kadar hızlı olacaktır çünkü ilk başlarda verilen kilolar genellikle vücuttaki ödemlerdir. Özellikle şok diyetler yağ yakımından çok ödemin vücuttan atılmasını sağlar. Ödem elbette vücudu yoran şeylerden biridir ve gitmesi gereklidir ancak önemli olan yağdan kilo vermenin yollarını arşınlamaktır. Yağdan verilen kilolar vücudun şekle girmesini sağlar bu sayede değişiminiz aynaya yansıyacaktır. Diyet yaparken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde özetleyelim.

1-    Protein alımına dikkat edin!

Kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte diyette doğru protein alımı çok önemlidir ve yağdan kilo vermenin da anahtarı niteliğindedir. Protein bakımından zengin bir diyetin benimsenmesi ve uygulanması yağ yakımını doğrudan etkileyecektir. Protein demek yalnızca et tüketmek demek değildir; yumurta, mercimek, peynir gibi gıdalar da protein bakımından zengindir. Yanı sıra ceviz, fındık ya da badem gibi sağlıklı kuruyemişleri de listenize eklemenizde yarar olacaktır. Eğer kronik bir rahatsızlığınız yoksa yeşil çay da diyeti destekleyen içeceklerden biridir. Günde bir bardak yeşil çay içmenin özellikle yağ yakımına destek olduğu düşünülür. Tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmesi gereken çaylardan biri olduğunu da hatırlatmakta yarar var elbette.

2-    Tok tutan besinlere yönelin!

Diyette yaşanan en büyük sıkıntılardan biri aç kalmaktır. Yeterli besin almadığınızı düşünüp, diyet psikolojisi ile kendinizi sürekli aç hissedebilirsiniz. Bu bir yere kadar normaldir ancak eğer açlığınız psikolojik duyguların ötesindeyse demek ki diyet listenizde birtakım oynamalar yapmanın zamanı gelmiştir. Diyet listenize tok tutan ve aynı zamanda kalorisi çok yüksek olmayan gıdaları ekleyebilirsiniz.  Özellikle nazı kuru meyveler, ceviz, fındık, yulaf ezmesi gibi gıdalar uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Protein oranı yüksek olan süt ve yoğurt gibi gıdalar da tok kalmanızı sağlayacaktır. Özellikle sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi ya da yumurtayı diyet listenize eklerseniz gün içinde acıkma oranınız ciddi anlamda düşecektir.

3-    Gece acıkmalarına dikkat!

Gündüz tüm listenize uydunuz ancak gece aniden karnınız acıktı ve kendinizi buzdolabının karşısında buldunuz. Tüm günün düzenini çöpe atmak yerine hemen sağlıklı atıştırmalıklara yönelerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Diyet yaparken gece ne yenir sorusunun en masum yanıtlarından biri tuzsuz salatalıktır. Salatalığı tuzlamadan, direkt olarak tüketirseniz açlığınızı bastıracaktır. Yanı sıra birkaç badem ya da fındıkla da açlığınızı bastırabilirsiniz. Masum gibi duran ancak şeker içeriği yüksek olan meyvelerden mutlaka uzak durun. Meyve çoğu zaman masum gibi durur ancak şeker oranı oldukça yüksek olabilir ki bu da ilerleyen saatlerde daha çok acıkmanıza neden olabilir.

4-    Bazı bitki çaylarından destek alın

Yalnızca bitki çayı içerek zayıflamak elbette imkânsızdır ancak özellikle ödem atma gibi konularda bu bitki çaylarından alınan destek de yadsınamaz. Kiraz sapı çayı, yeşil çay, beyaz çay gibi çaylar ödem atmanıza destek olabilir. Gün içinde mevcut olan diyet listesine uyum sağlayıp, bu çaylardan birini yalnızca bir bardak olmak şartıyla tüketirseniz kilo verme süreciniz hızlanabilir. Bu çaylar her ne kadar bitki çayı gibi dursa da fazla tüketildiğinde pek çok sağlık sorununa yol açacağından bir bardağı aşmamakta yarar olacaktır. Ayrıca kronik rahatsızlığınız varsa çayları beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

5-    Sporun gücüne inanın!

Yalnızca kilo vermek için değil vücudun şekle girmesi bakımından da spor yapmak oldukça önemli. Sağlıklı bir diyet programına eşlik eden spor, hızlı kilo vermenin en etkili yollarındandır. Spor demek illa spor salonunda saatler harcamak demek değildir. Basit bir yürüyüş ya da evde ip atlamak da kilo verdiren sporlardandır. Unutmayın ki diyetin en büyük destekçisi spordur.

Benzer Yazılar