Zayıflama
Kuşburnu çayı yağ yakar mı? 05.01.2023

Konu zayıflama ve yağ yakımı olunca karşımıza onlarca farklı çeşitte çay çıkıyor; adaçayı, yeşil çay, beyaz çay gibi… Bu çayların ortak özelliği doğru bir beslenme programıyla birlikte tüketildiğinde kilo vermeye olumlu katkı sağlamaları. Şu bir gerçek ki hiçbir çay kendi başına bir mucize oluşturmaz. Mutlaka sağlıklı bir beslenme rutini ve düzenli egzersiz programının var olması gerekir; çay da ancak ve ancak destekleyici nitelikte olur. Daha önce yeşil çay, beyaz çay gibi çayların kilo verme üzerindeki etkilerinden bahsetmiştik. Bugün ise biraz daha “tanıdık” çaylardan birini anlatacağız; kuşburnu çayı. Yapılan araştırmalara göre kuşburnu çayının yağ yakımı üzerinde olumlu etkileri var. Kuşburnu çayı nasıl kilo verdirir sorusunun detaylarına geçmeden önce kuşburnu çayının faydalarından kısaca bahsedelim.

Kuşburnu çayının faydaları nelerdir?

Kuşburnu çayı gerek aroması, gerek faydalarıyla hayatımızın en güzel renklerinden biridir. Vücuttaki iltihaplanmayı önlediği bilinir. Kötü kolesterolü düşürür aynı zamanda ağrı kesici özelliği vardır. Kuşburnu çayının bağışıklığı güçlendirdiği bilinir ve hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar. Mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinen kuşburnu çayının hücreleri yenilendiği bilinir. Kuşburnu çayı yalnızca içimizi değil dışımızı da güzelleştirir; cilt sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Cildi nemlendirir ve lekeleri giderebilir. Yanı sıra kuşburnu çayının egzama gibi cilt sorunlarına da iyi geldiği düşünülür.

Kuşburnu çayı yağ yakar mı?

Elbette kuşburnu dahil hiçbir çayın direkt olarak yağ yakma özelliği yoktur. Özellikle piyasada çokça bulunan zayıflama çaylarının kullanmak, vücudumuza yapacağımız en büyük haksızlıktır. Zayıflama çayı olarak tabir edilen çayların yağ yaktığı vaat edilir ancak yağ yakımı yalnızca düzenli beslenme ve sporla gerçekleşir. Bazı doğal çayların yağ yakımı üzerinde olumlu etkileri mutlaka vardır ancak direkt olarak yağları yakar demek mümkün değildir. Kuşburnu, düzenli beslenme ve egzersize eşlik eden çaylardan biridir. Düzenli tüketildiğinde yağ yakımı üzerinde olumlu katkıları olabilir. Diyet programınıza ek olarak günde 1 fincan kuşburnu çayı içmenin metabolizmayı arttırdığı düşünülür ki bu da kilo vermeyi destekler. 

Kuşburnu çayı zayıflatır mı?

Yapılan araştırmalara göre kuşburnu çayını içmenin kilo verme üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle metabolizmayı hızlandırması, kilo verme sürecini direkt etkiler. Diyet ve egzersiz programının yanı sıra günde 1 fincanı aşmayacak miktarda kuşburnu çayı içmek zayıflamanıza destek olabilir. Kuşburnu çayının ödem atıcı etkisi vardır bu nedenle çayı içtiğiniz günlerde düzenli ve doğru miktarda su tüketiminiz çok önemlidir. Kuşburnu çayının özellikle bölgesel yağların yakımını hızlandırdığı düşünülür, bu sayede ciddi bir incelme söz konusu olabilir. Bağışıklığı güçlendiren de bir çay olduğu için diyet sırasında bağışıklığınızın düşmesini engeller. 

Kuşburnu çayı nasıl hazırlanır?

Piyasada hazır olarak satılan kuşburnu çayları da mevcuttur ancak evde yapmak isterseniz tarifi oldukça basit. Tıpkı normal çay demler gibi kuşburnunu da demleyin. Arzu ederseniz içine küçük çubuk tarçın atıp tatlandırabilirsiniz. Tarçının yanı sıra bal katarak da ekşiliğini alabilirsiniz. 

Önemli Not: Kuşburnu çayı her ne kadar doğal çaylardan biri olsa da herkes için uygun olmayabilir. Kronik bir rahatsızlığınız varsa, kuşburnu çayını beslenme rutininize katmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. 

Kuşburnu çayının zararları

Kuşburnu çayının faydalarından bahsettikten sonra kısaca olası zararlarına da değinelim. Kuşburnu çayı iyi bir ödem söktürücüdür ancak fazla tüketildiğinde birtakım sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Bunlardan birkaçını aşağıda sıralayalım.

•    Kuşburnu çayını bir fincandan fazla tüketmek böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.
•    Fazla tüketimi neticesinde ishal ya da kusma görülebilir.
•    Kuşburnu çayının mideye zararı dokunabilir özellikle mide yanmasına sebep olabilir yanı sıra mide kramplarına da yol açabilir.
•    Emziren anneler ve hamilelik döneminde olanların kuşburnu çayı tüketmesi zararlı olabilir bu nedenle mutlaka doktora danışmaları gerekir.

Son olarak kuşburnu çayı günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtını verelim. Kuşburnu çayını doktorunuz aksini önermedikçe günde 1 fincan tüketilebilir. 2 fincan içildiğinde yukarıda saydığımız sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle kuşburnu çayı tüketirken dikkatli olunmalı ve mutlaka size uygun miktarı hekiminize danışmalısınız.

Benzer Yazılar