Zayıflama
Beyaz Çay Yağ Yakar mı? 03.10.2022

Konu kilo verme, sağlıklı beslenme, hızlı kilo verme, zayıflama yöntemleri, hızlı kilo verdiren diyetler, kilo vermenin yolları olunca akla ilk gelenlerden biri şüphesiz çaylardır. Diyet yaparken en büyük destekçilerimizden biri olan bitki çayları, farklı aromalarda ve özelliklerde karşımıza sıkça çıkar oldu. Ödem atan kiraz sapı çayı, yağ yakan yeşil çay, zayıflamaya destekçi adaçayı derken onlarca farklı çay ile damaklarımız tanışıyor. Çaylar yalnızca keyif için değil kilo vermek için de bu kadar sık telaffuz edildiğinden haliyle onlara olan ilgi de günden güne artıyor. Eskiden yalnızca keyif için içtiğimiz siyah çayın artık pek çok alternatifi var. Konu diyet olunca akla ilk gelen çaylardan biri yeşil çay ya da kiraz sapı çayı olsa da beyaz çay da günden güne popüler bir hale geliyor. Bu yazımızda yağ yaktığı söylenen ve kilo vermede ciddi bir destek sağladığı düşünülen beyaz çay hakkında bilgiler vereceğiz ancak öncesinde beyaz çayı kısaca bir tanıyalım.

Beyaz çay nedir? Beyaz çay ne işe yarar?

Beyaz çay çok az işleme tabi tutulmuş çay türlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Camelia Siensis isimli çiçeğin henüz olgunlaşmadan toplanmasıyla elde edilir. Çiçek açmayan ve üzerinde beyaz tüyler bulunan bu bitki “beyaz çay” olarak bilinir. Bu olgunlaşmamış ve çiçek açmamış çayın tomurcukları demlenir ve çay halinde tüketilir. Kokusuz bir çay olan beyaz çay, Uzak Doğu’dan gelip fincanlarımızı doldurur. Aynı zamanda renksiz denebilecek bir tondadır yani bildiğimiz tavşankanı tabiri beyaz çay için geçerli değildir. Aslında beyaz çay için yeşil çayın alternatifi demek mümkündür; her ikisi de benzer amaca hizmet eder ancak tatları farklıdır.

Beyaz çay mı daha iyi yeşil çay mı?

Yeşil çay yağ yakma konusunda en popüler çaylardan biridir ancak bazı bünyelerde ciddi sorunlara da yol açabilir. Örneğin tansiyon sorunu olanlar için yeşil çay önerilmez, yanı sıra tiroit hastaları için de yeşil çayın birtakım zararlı etkileri söz konusu olabilir. Bu noktada alternatif olarak beyaz çay bazı durumlarda tercih edilebilir. Her ikisi de yağ yakan çay türlerindendir ancak her ikisinde de fazla tüketimde birtakım sağlık sorunları oluşabilir. Bu konuya ilerleyen satırlarımızda değineceğiz.

Beyaz çayın faydaları nelerdir?

Beyaz çay ne işe yarar, beyaz çayın faydaları nelerdir, beyaz çay zararlı mıdır gibi soruların yanıtları ile devam edelim. Öncelikle beyaz çayın faydasına kısaca değinerek başlayalım söze. Beyaz çay antioksidan bakımından zengin bir çaydır yanı sıra dünyada değeri yüksek çay türlerinden de biridir. Hindistan, Çin, Nepal, Tayland gibi bölgelerde yetişen beyaz çayın en büyük özelliklerinden biri zayıflama üzerindeki etkileridir. Yapılan araştırmalara göre günde bir bardan beyaz çay tüketmek, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler. Elbette tek bir çay ile bütün fazla kilolarımızdan kurtulmak söz konusu değildir. Kilo vermenin ilk temel şartı sağlıklı beslenme ve egzersizdir. Aç kalarak kilo verilemediği gibi yalnızca çay tüketerek de kilo verilmez. Kilo vermek, kişiye özel bir program gerektirir ki bu noktada bir uzmandan destek almak çok daha sağlıklı olacaktır. Kendimiz diyet yaparken farkında olmadan kastan kilo verebilir ve kendimizi zayıflamış hissedebiliriz ancak önemli olan yağdan kilo vermektir ki bu da ancak dengeli beslenme ve egzersizle mümkün olur. Diğer bir deyişle tüm umudu çaylara bağlamamak ve sağlıklı beslenme rutini oluşturmak diyet yolunda atacağınız ilk adım olmalıdır.

Beyaz çay kilo verdirir mi?

Gelelim beyaz çayın kilo ile olan ilişkisine. Beyaz çay zayıflatır mı, beyaz çay kilo verdirir mi gibi onlarca soru mevcuttur. Evet, beyaz çayın kilo vermeyi desteklediğini söylemek mümkündür. Ancak yağ yakımını hızlandırıyor ya da zayıflatıyor diye fazla içmek oldukça zararlıdır. Beyaz çayın zararlarına baktığımızda ciddi sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Beyaz çay ne zaman içmeli?

Beyaz çayı için ideal zamanlardan biri öğlen olabilir. Öğlen saatlerinde tüketilebilir. Beyaz çayı kilo verme amacıyla içiyorsanız doğru beslenme ve egzersiz programının size eşlik etmesi çok daha doğru olacaktır. Kilo verme sürecine katkı sağlıyor olsa da birtakım sağlık sorunları oluşabilir. Fazla tüketildiğinde yan etkileri olabilir. Özellikle kronik bir rahatsızlığınız varsa beyaz çayı rutininize eklemeden önce doktorunuzdan onay almanızda yarar olacaktır. Beyaz çayı kimler kullanamaz sorusunun yanıtı ile devam edelim. Beyaz çayın fazla tüketimi çarpıntı, hipertansiyon, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız beyaz çayın bazı ilaçlarla etkileşime geçebileceğini unutmayın. Bu nedenle yukarıda da söylediğimiz gibi kronik hastalıkları olanlar ve ilaç kullananlar mutlaka doktor gözetiminde beyaz çay içmelidir.

Beyaz çay günde ne kadar tüketilmeli?

Beyaz çay içmek zayıflatır mı sorusunun yanıtını verdikten sonra şimdi de tüketim miktarına bir göz atalım. Beyaz çay normalde günde 1 kupa içilebilir ancak bazı durumlarda iki kupa da önerilebilir. Fazlasının zarar olduğu unutulmamalıdır. Olası yan etkilere karşı günde bir kupa tüketmek çok daha yararlı olacaktır. Beyaz çayı hazır olarak satın alabileceğiniz gibi kendiniz de demleyebiliriz. Poşet çay olarak tüketecekseniz sıcak çaya poşeti koyup yaklaşık 2 dakika beklemeniz yeterli olacaktır, çay demlendikten sonra içilebilir. Eğer direkt olarak demleme stiliyle tüketecekseniz bir fincan için bir çay kaşığı beyaz çay yeterli olabilir. Bir çay kaşığı beyaz çayı demleyin ve tüketin.

Beyaz çay yağ yakar mı?

Yazımızın başından beri beyaz çayın yağ yakımı üzerine etkili olduğundan bahsediyoruz. Halk arasında beyaz çayın bilinen en önemi özelliği yağ yakma üzerinde olumlu desteğidir. Yağ yakmayı harekete geçirdiği düşünülür. Metabolizmayı düzenler ve daha hızlı çalışmasını sağlar bu sayede yağ yakımı gerçekleşmiş olur. Yağ hücrelerini parçaladığı ve yaktığı düşünülür. Bu arada beyaz çay kaç kaloridir sorusunun yanıtını de vermiş olalım; yaklaşık 100 gram beyaz çay için ortalama 4 kaloridir demek mümkündür. Diğer bir deyişle beyaz çay neredeyse kalorisiz çaylardan biridir.

Beyaz çay uyku kaçırır mı?

Her ne kadar öncelikli hedefimiz kilo vermek olsa da uyku da kilo vermeyi etkileyen sebeplerden biridir bu nedenle beyaz çay ve uyku arasındaki ilişki de önemsenmelidir. Her ne kadar siyah çay ya da beyaz çaya oranla daha az kafein miktarına sahip olsa da neticede az da olsa kafein içeriyor. Fazla tüketimi uykusuzluğa yol açabilir yanı sıra çarpıntıya da sebep olabilir. Bu nedenle beyaz çay içerken miktar olarak günde bir fincanı aşmamakta yarar olacaktır. Diğer bir deyişle fazla beyaz çay tüketimi uykusuzluk şikâyetinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunu önlemek için günlük aldığımız kafein miktarına dikkat etmemiz gerekir, yanı sıra beyaz çayı gece yatmadan önce değil öğlen saatlerinde içmek de daha iyi olabilir.

Önemli Not: Olası yan etkilerden korunmak için beyaz çayı günlük rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Benzer Yazılar