Zayıflama
Vitaminler Kilo Aldırır mı? 13.02.2022

Bağışıklık sisteminin önemini, korona virüs pandemisi ile uğraştığımız şu aylarda bir hayli anladık. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa virüslere karşı mücadelemizin de o kadar kuvvetli olacağının bilincindeyiz. Konu bağışıklık sistemini güçlendirme olunca aklımıza ilk olarak şüphesiz sağlıklı beslenme geliyor. Sebzeler, meyveler bu dönemdeki en yakın arkadaşlarımız. Sebzelerden de meyvelerden de ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri fazlasıyla alıyoruz. Ancak bazı durumlarda takviyelere ihtiyaç da duyabiliyoruz. C vitamini, B12 vitamini, D vitamini derken karşımıza onlarca farklı amaca hizmet eden vitaminler çıkıyor. Bazı uzmanlar meyveden esas ihtiyacımız olan vitamini tümüyle alamama ihtimalimize karşı vitamin takviyelerini savunurken, bazı uzmanlara tamamen doğal kaynaklara yönelmeyi öneriyor. Açıkçası vitamin takviyesi konusunda farklı görüşler var. Kimisi her gün düzenli olarak içmemizi önerirken, kimisi vitamin ve mineral ihtiyaçlarımızı doğal yollardan yani meyvelerden ve sebzelerden almamızı öneriyor. Bu noktada kararı biz veriyoruz tabi. Kimimiz doğal yollardan vitamin ve mineral alımını desteklerken kimimiz vitamin takviyelerini beslenme rutininin bir parçası yapıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsurların başında tahliller geliyor. Vücudumuz gerektiği kadar vitamine ihtiyaç duyar, fazlası zarar olacaktır. Örneğin D vitamini hem kilo vermede hem pek çok bakımdan faydalı vitamin gruplarındandır ancak fazla tüketilmesi bir o kadar ciddi sağlık sorunlarını doğurabilir. Öncelikli olarak şunu söylemek gerekir ki vitamin mutlaka tahliller neticesinde ve uzman görüşü ile alınmalıdır. Vücudunuzun neye ihtiyaç duyduğu, hangi noktada eksik olduğu bilgisini mutlaka doktorunuzdan isteyin ve doktorunuzdan onay almadan vitamin takviyelerini kesinlikle kullanmayın. Evet, dışarıdan bakıldığında “alt tarafı vitamin nasıl bir zararı olabilir ki?” gibi düşünmeniz muhtemel ancak işin çok daha farklı bir yüzü de olabilir. Bu nedenle günlük vitamin ihtiyacımız ve dozlarımız hakkında mutlaka doktorumuzdan bilgi almalı ve hekimin talimatları doğrultusunda vitamin alımını yapmalıyız.

Vitaminler kilo yapar mı?

Şimdi gelelim işin kilo ile olan ilişkisine. Yukarıda da söylediğimiz gibi D vitamini eksikliği kilo verme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu noktada diyete başlamadan önce bakılması gereken tahlillerden biri d vitamini olabilir ki bu noktada uzman sizi yönlendirecektir. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki vitaminler kilo artışına neden olmaz. Kilo artışına neden olan tek şey sağlıksız beslenme düzeni ve hareketsiz yaşamdır. Vitaminler bu noktada oldukça masumdur diğer bir deyişle. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde ya da sağlık sorunu olanlarda vitamin ve mineral değerleri istenilen düzeyin altına inebilir. Bu noktada vitamin eksikliği doğar ki bu dikkate alınması gereken bir durumdur. Vitamin eksikliğinin belirtilerinden biri sindirim sorunlarıdır yanı sıra ani kilo kayıpları ya da iştahsızlık da görülebilir. Yapılan tetkikler neticesinde vitamin eksikliği kolayca saptanabilir. Özellikle bazı vitaminlerin kilo aldırdığı yönünde bir takım söylentiler vardır. Şimdi gelin bunların birkaçından bahsedelim.

B12 vitamini kilo aldırır mı?

B12 vitamininin vücuda pek çok yararı vardır; enerji sağlamadan toksinlerin atılmasına, kalp damar sağlığından ağrıların azaltılmasına kadar onlarca faydası vardır. B12 vitamini eksikliğinde halsizlik, güç kaybı, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi, yürümekte güçlük, unutkanlık, konsantrasyon kaybı ve ileri dönemlerde birtakım ruhsal sıkıntılar ortaya çıkabilir. B12 vitamininin eksik olması ciddi sağlık sorunlarını doğurabileceğinden, bu vitaminin eksik olup olmadığına mutlaka bakmak gerekir. B12 vitamini için genellikle kilo aldırdığı yönünde görüşler vardır. Tam tersi B grubunda yer alan vitaminler kilo vermeye katkı sağlayan vitaminlerdendir. B12 vitamini kilo verdirir gibi keskin cümleler kurmak doğru olmayacaktır ki zaten başlı başına kilo verdiren bir mucize ilaç ya da vitamin de yoktur. Kilo verme ancak ve ancak sağlıklı beslenme ile gerçekleşir. Bazı takviyeler ise ancak bu süreçteki destekçiler olabilir. B12 vitamini de bu destekçilerden biri olabilir. B6 ve B12 vitaminlerinin kullanımı, kilo artışına yol açmaz. Dengeli beslenip, egzersiz yapıldığında vitaminler kilo aldırmanın tam tersi kilo vermeyi de destekleyebilir.

Demir eksikliği kilo vermeyi etkiler mi?

Kilo vermenin önündeki engellerden biri vitamin eksiklikleri olabilir. Demir eksikliği yorgunluk, düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda dökülme ya da tırnaklarda kırılma gibi bazı belirtiler gösterebilir. Bazı ilaçların demir eksikliğine sebep olduğu da bilinir. Bu noktada bir tedavi görüyorsanız doktorunuz sizi demir alımı konusunda zaten yönlendirecektir. Vücuda demir takviyesinin yapılması kilo artışına neden olmayacaktır.

Vitaminler iştah açar mı?

Vitaminler konusunda korkulu rüyalardan biri iştah artışı olabilir. Vitamin kullananlar genelde iştahlarının açık olduğunu hissedebilir. Aslında bu şu şekilde açıklanabilir. Besin destekleri iştah kaybı ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan hastalıkları engeller bu sayede iştahta biraz açılma söz konusu olabilir. Direkt olarak vitaminler iştah açar diyemeyiz ancak iştahta artışa az da olsa neden olabilir. Kan tahlilinde herhangi bir vitamin eksikliği varsa mutlaka bu konunun üzerinde durmak gerekir. Vitaminler kilo aldırmaz sadece bazıları iştahı açabilir. Bunu da sağlıklı ara öğünlerle kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Kan tahlillerinde vitamin eksiklikleri saptanırsa ve siz vitamin kullanmayı reddederseniz bu durum metabolizma hızınıza yansıyabilir. Yani vitamine ihtiyacınız varsa ve buna rağmen kullanmayı tercih etmiyorsanız metabolizma hızınız yavaşlayabilir bunun sonucunda da kilo verme hızınız düşer. Kilo vermenin en doğru yolu sağlıklı beslenme rutini ve doğru egzersizlerdir. Bunun yanı sıra diyete başlamadan önce mutlaka kan tahlili yapılmalı ve tetkiklerin ardından gelen sonuca bağlı olarak diyet programı uygulanmalıdır. Her zaman söylediğimiz gibi diyet kişiye özeldir ve herkesin gereksinimi farklıdır. Vücudunuzda vitamin ihtiyacı yoksa fazladan vitamin almayın. Aynı şekilde eksiklik varsa da mutlaka doktor gözetiminde vitaminlerinizi alın. Konu bir vitamin bile olsa mutlaka bir doktora danışın ve hekimin önerdiği şekilde vitamin alımlarınızı gerçekleştirin.

Benzer Yazılar