Zayıflama
Greçka (Karabuğday) Diyeti Nasıl Yapılır? 08.07.2021

Kilo verme yöntemleri, zayıflamanın yolları her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Artık tek tip bir zayıflama yöntemi ya da diyet listesi değil onlarca farklı listeler dolaşıyor mutfaklarda. Gün geliyor yumurta diyeti ile zayıflıyoruz gün geliyor karpuz diyeti ile yazı hafif geçiriyoruz. Gün geçmiyor ki yeni diyetler zayıflama maceramızdaki yerini almasın. Bu kadar çok diyet listesi olunca bazı besinler de popüler hale geliyor. Örneğin bundan kısa zaman önce kinoa ya da chia tohumu gibi ürünler hayatımızda yokken artık kinoalı salatalar, chia tohumlu tarifler çoğu evin mutfağında. Bugün ise konumuz aslında varlığını hep bildiğimiz ancak diyet ile nasıl bir ilişkisi olduğunu son zamanlarda deneyimlediğimiz bir tarif; karabuğday diyeti. Karabuğday ya da greçka diyeti olarak bilinen bu diyet türü sıkı bir program ve konsantre gerektiriyor. Karabuğday diyeti mono diyetlerden biridir. Herkese fayda sağlar mı, herkes için yararlı mı bu tartışılır zira diyet sırasında tek tip beslenme olduğu için haliyle birtakım vitamin ve mineraller de alınamamış oluyor. Karabuğday diyeti ile kilo verenlerin yorumlarına göre diyet etkili ancak herkese göre değil. Detayları az sonra paylaşacağız ancak öncesinde karabuğday diyeti ve benzeri gibi sıkı ve sert diyetleri uzmanınıza, doktora danışmadan yapmamanızı öneririz. Başında da söylediğimiz gibi bu tarz sıkı ve sert diyetler kısa sürede kilo verdirir gibi olsa da kimi zaman sağlık bakımından zararlara da yol açabilir. En güzel ve en kolay kilo verme yönteminin sağlıklı ve ölçülü beslenmek olduğunu hatırlatarak son zamanların popüler diyetlerinden biri olan karabuğday diyetine yakından bir göz atalım.

Karabuğday diyeti nedir?

Karabuğday diyeti, mono diyetler arasında yer alan bir diyet türüdür. Karabuğday diyetine mono diyet denilmesinin nedeni de kısa sürede çok kilo verdirmesidir. 2 hafta içerisinde ciddi oranda kilo kaybının olacağı düşünülür. Karabuğday diyeti ile kısa sürede hızlı kilo verilebilir ancak bu durum yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Karabuğday diyetini tüm bu olumsuz risklere rağmen denemek isteyenlerin çok sağlam bir konsantreye sahip olması gerekir zira bu diyet katı ve zor diyet programlarındandır. Karabuğday diyetinin yapılabilmesi için birkaç hafta boyunca yalnızca karabuğday lapası yenmesi gerekir ki işin zorluğu bu noktada başlar. Her gün aynı lapayı yemek bir süre sonra sıkıcı olacaktır şüphesiz. Bu nedenle karabuğday diyeti ile kilo vermek isteyenlerin bu konuda kararlı ve disiplinli olması gereklidir. Karabuğday diyeti düşük kalorili bir diyet programıdır. Karabuğday, vücudun toksinlerden arınmasını sağlar yanı sıra tırnak ve saçları güçlendirir. Cildi iyileştirir ve yaşlanmasını yavaşlatır. Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar ayrıca karaciğeri temizler. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon riskini düşürür, kemikleri güçlendirir. Karabuğday aynı zamanda zihni güçlendiren bir etkiye sahip olabilir. 15 günlük karabuğday diyeti yapılabilir ancak her adımda mutlaka uzman desteği almak gerekir.

Karabuğday lapası nasıl yapılır?

Karabuğday diyetinde yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi karabuğday lapasından destek alınır. Bir bardak karabuğdayın üzerine 2 bardak kaynar su eklenir. Sabaha kadar bırakılır. Karabuğday gece boyunca suyu emecektir. Sabah artık kullanıma hazır hale gelecektir. Hazırlanan bu lapayı gün boyunca tüketmeniz gerekir. Diyet boyunca hep aynı şeyi yemek bir süre sonra sıkıcı hale gelebilir bu noktada günde 1-2 porsiyon meyve ya da elma tüketilebilir. Karabuğday diyeti yaparken su içmek ihmal edilmemelidir. Yemek esnasında su içmemek gerekir. Günde bir fincan kahve ya da çay tüketilebilir ancak diyet boyunca tuz, şeker ve baharat tüketimi yasaktır. Karabuğday diyetinin yararları ile devam edelim. Karabuğday diyeti ile zayıflayanlara bakılırsa diyet kısa sürede çok kilo verdiriyor. Vücudun toksinlerden arınmasını ve rahatlamasını sağlayabilir. Karabuğday diyetinin zararları da vardır elbette. Vücudun tüm organlarının görevini yerine getirmesi için gereken tüm besinleri içermez. Bu nedenle birtakım eksiklikler söz konusu olabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar ya da başka sağlık sorunlarıyla mücadele edenler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Karabuğday alerjisi olanlar için de oldukça tehlikeli ve zararlıdır. Kan şekerini düşürebilir özellikle şeker hastalarının uzak durması gerekir. İlaç kullananlar ya da sağlık sorunu olanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden mutlaka bir beslenme uzmanına ya da doktora danışarak yapılmalıdır. Karabuğday diyetini uzun süre yapmak da tehlikelidir bu tip diyetleri kısa sürelerde ve kontrollü bir şekilde yapmak gerekir. Karabuğday diyetinin 15 günden fazla uygulanması tehlikelidir. Yanı sıra eğer yakın zamanda ameliyat olacaksanız karabuğday diyetini kesinlikle uygulamamanız gerekir. Karabuğday diyeti oldukça zor bir diyettir ve yemek yeme ihtiyacı sınırlıdır. Karabuğday diyeti her ne kadar kısa sürede hızlı kilo vermeyi destekliyor olsa da bu tip diyetlerin birçok zararının olduğunu da unutmamak gerekir. Hiçbir diyet listesi ya da detoks kürü sağlıklı beslenme ve spor kadar etkili sonuç vermeyecektir. Kilo vermede önemli olan yağ yakımıdır bunun da tek yolu sağlıklı beslenme ve düzenli aktivitedir. Popüler diyetler çok kilo verdiren cazip diyetler gibi görünse de sağlıklı zayıflama asıl hedefiniz olmalıdır. Belki yavaş verirsiniz, belki kimi zaman kilo vermeniz durabilir ancak günün sonunda eğer hedefinizden şaşmazsanız kazanan mutlaka siz olursunuz. Sağlıklı kilo vermenin anahtarı sağlıklı ve düzenli beslenmedir. Zayıflama sürecinde bir uzmandan destek alıp daha doğru adımlarla hedefinize yürümenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar