Zayıflama
Yulaf Ezmesi Zayıflatır mı? 24.06.2021

Diyet sürecinde olanların birçoğunun yaşadığı en büyük sorunlardan biri açlıktır. Düzenli olarak, ara öğünleri de güne bölerek yemek yense bile yine de psikolojik ve duygusal bir açlık söz konusu olabiliyor. Duygusal olarak mı acıktık yoksa gerçekten mi acıktık zaman zaman karıştırabiliyoruz. Çünkü adı üzerinde “diyet”, ruh halimiz değişken olabiliyor. Eğer duygusal bir açlık varsa dolabın karşısına geçmek yerine sürahinin karşısına geçmek daha mantıklı olabilir zira henüz yemeğe zaman varsa su içmek için ideal zamandır. Karnınız acıktığında su içebilir ve bu sayede açlığınızın bir nebze bastırabilirsiniz. Elbette suyun da fazlası zarardır bu nedenle gün içerisinde su tüketiminizin de belirli bir ölçüde olmasında yarar var. Şimdi gelelim şu açlık meselesine. Şu bir gerçek ki diyette 6 öğün de yense 8 öğün de yense illa bir atıştırmalık çekiyor insanın canı. İlk zamanlar belki zorlanıyoruz bu duruma adapte olmaya ancak tartıda eksileri gördükçe motivasyon da artıyor. En başında ve her zaman söylediğimiz gibi kilo vermenin temeli sağlıklı beslenmeden geçiyor. Vücut tipinize, metabolizma hızınıza, yaşınıza, mevcut sağlık koşullarınıza bağlı olarak diyet şekliniz de değişecektir. Örneğin insülin direncine sahip olan kişiler karbonhidratı sağlıklı gıdalardan almalı ve patates, bezelye ve benzeri gibi ürünleri tüketmemeli doktor aksini söylemedikçe. Hal böyle olunca her bir diyet kişiye özeldir. İnternette 3 günde 3 kilo verdiren diyet, 1 haftada 5 kilo verdiren diyet derken oldukça fazla diyet tarifi çıkıyor karşımıza. Burada önemli olan ne kadar kısa sürede ne kadar çok kilo verdiğiniz değil, giden kiloların nereden gittiğidir. Ödem atmak da yarar sağlar ancak diyette önemli olan yağdan vermektir. Kas kayıpları ya da ödem kayıpları bir süre sonra yerini yeniden kilo alımına bırakabilir. Yanı sıra kas kaybı sağlıklı bir kayıp da değildir. Bu nedenle öncelikli kilo verme hedefi daima yağdan olmalıdır. Bu süreçte bir uzmandan destek almanız önemlidir bu sayede kilo verme sürecini hızlandırabilir ve kişiye öze diyet listenizi kendi sağlığınız çerçevesinde oluşturabilirsiniz. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Madem bu kadar açlıktan bahsettik o zaman diyet dostu, tok tutan bir ürünü anlatarak başlayalım yazımıza. Bugün konumuz yulaf ezmesi.

Yulaf ezmesi kilo verdirir mi?

Yulaf ezmesinin diyet ile olan yakın temasına geçmeden önce yulaf hakkında kısa bilgiler verelim. Yulafın bilimsel adı Avena Sativa’dır. Bir çeşit tahıldır ancak içeriği oldukça zengindir. Vücut için gereken vitamin, mineral, antioksidan ve lif bakımından oldukça zengindir. Zaten “tokluk” kelimesi ile yan yana anılmasının nedeni de içindeki liflerdir. Yulaf aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına karşı savaşır ve kötü kolesterolü düşürmede etkilidir. Enerji veren bir yiyecektir bu sayede güne daha zinde bir başlangıç yapabilirsiniz. Kanser hücrelerinin büyümesini engellediği düşünülür. Yanı sıra bağışıklığı güçlendirmesi bakımından adından sıkça söz ettirilir. Özellikle korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde güçlü bağışıklık eskisinden daha da önemli bir hale geldi. Yulaf bu konuda etkin olarak görev almaya devam ediyor. Yulafın bir diğer faydası yukarıda bir hayli sözünü ettiğimiz gibi doyurucu etkisi üzerine… Yulaf oldukça doyurucu bir gıdadır ve zayıflamak isteyenlerin tercihidir. Kabızlığı engeller, kan şekerini düzenler. Yanı sıra cilt için de oldukça faydalıdır. Yulaf kaç kaloridir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Yulafın kalorisi 100 gram bazında ortalama 350 kcal kaloridir. Yulaf aynı zamanda potasyum, kalsiyum, demir, lif, protein bakımından da zengindir.

Yulaf ezmesi nasıl tüketilir?

Yulaf ezmesi ile zayıflayanların bu konuda farklı tarifleri oluyor. Yulaf, süt ya da yoğurtla karıştırılıp tüketilebilir. Yanı sıra pek çok tarife de eklenebilir. Özellikle ekmek yemek istemeyenler için yulaflı tost oldukça dikkat çekicidir. Kahvaltıda omletin içerisinde karıştırabilir ya da kek ve poğaça gibi hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Meyveli smoothie’lerin içine de bir iki tutam yulaf eklenebilir. Tatlı ve pastaların yerine yulaf ile nefis atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Peki yulaf ezmesi ne kadar yenmeli? Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekir. Yaklaşık 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacımızın %15 gibi bir kısmını karşılayabilir. Aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Mutlaka uzmana danışmanızı öneririz.

Yulaf zayıflatır mı?

En çok merak edilen sorulardan birinin yanıtı ile devam edelim. Yulaf tek başına zayıflatmaya yaramaz ancak tok tutucu özelliği ile gün içerisinde çok yemeyi azaltır. Beraberinde sağlıklı bir beslenme programı ile kilo vermek söz konusu olabilir. Diyet yapan kişilerin menüsünde yulaflı ürünler yer alır genelde, bunun nedeni tok tutma özelliğidir. Direkt olarak kilo verdirir denemez ancak gün içerisinde daha az yenmesini sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur.

Yulaf ezmesinin zararları nelerdir?

Evet, içerik bakımından oldukça zengindir ancak fazla tüketimi birtakım zararlar doğurabilir. Yulafın en sık rastlanan zararları gaz ve şişkinliktir. Yulaf birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da mevcut sağlık durumunuzda bir sorun mevcutsa yulaf ezmesini ya da yulafı günlük beslenme rutininize katmadan önce mutlaka doktorunuzda onay almanızda yarar olacaktır. Aksi halde fayda sağlamak isterken zarar da görebilirsiniz.

Benzer Yazılar