Zayıflama
Neden Kilo Veremiyorum? 16.06.2021

Kilo vermek ne kadar da karışık bir süreç değil mi? Kimi zaman diyet yaptığımız halde tartıda oynama olmuyor, kimi zaman aniden kilo verip aniden geri alabiliyoruz. Gün geliyor karnımız birden şişiyor ödem yapıyor, gün geliyor düz bir karın olsa bile tartıda fazla çıkıyoruz. Vücudun tüm dengelerinin değiştiği bir süreç kilo verme dönemi. Bu nedenle nasıl değişikliklerin bizi beklediğini zaman zaman kestiremeyebiliyoruz. Emin olduğumuz tek bir şey var o da hiçbir koşulda motivasyonumuzu kaybetmemek. Bu şu demek; zaman zaman tartıda diyet yaptığımız halde fazla çıkabiliriz, regl dönemlerine yalancı kilo artışı görülebilir ya da alkol alımında tartıda 1 gün içerisinde daha fazla çıkabiliriz. Hiçbir koşulda diyet yapma motivasyonumuzu kaybetmemek gerekir. Bazen çok kilo veririz sonra bir bakmışız durağanlaşmış kilo vermemiz. Vücudun kendini beklemeye alması gibi bir şeydir bu. Eninde sonunda bu direnç kırılacaktır. Eğer kilo vermeniz durduysa en tehlikeli döneme giriyor olabilirsiniz zira diyet yaptığınız halde kilo verememeniz motivasyonunuzu bir hayli etkileyebilir. Ancak biraz önce de söylediğimiz gibi bu durumun geçici bir süreç olduğunu unutmamanız ve hedefinizden vazgeçmemeniz gerekir. Vazgeçmeyin ki ipin ucu kaçmasın! Peki diyelim ki bu direnme sürecinde değilsiniz, diyetinize de uyuyorsunuz ancak nedense bir türlü tartıda bu emeğinizi göremiyorsunuz. Bu durumun birkaç nedeni olabilir ki bu nedenler bugünkü yazı konumuz. Şimdi gelin her birinin üzerinden tek tek geçelim, belki de çözüm buluruz!

Ne yaptıysam kilo veremiyorum?

“Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum”, “asla kilo veremiyorum” gibi cümleler kafamızı meşgul ediyorsa durup şöyle bir uzaktan kendimize bakalım. Ne yaparsam yapayım asla kilo veremiyorum diyoruz ya hani… Peki yaptıklarımızdan değil yapmadıklarımızdan ötürü kilo veremiyor olabilir miyiz? Ne demek istediğimizi aşağıda detaylandıralım.

1 -    Hareketsiz yaşam tarzı!

Yapmadıklarımızdan biri bu olabilir mi? Hareketli yaşam tarzını benimsemek, kilo vermenin en önemli tetikleyicilerindendir. Evet, korona virüs pandemisinden dolayı spor salonlarına gidemiyor olabiliriz ancak bu açık hava yürüyüşlerine engel değil. Yürüyüşe çıkamasanız bile evde yapılan egzersizlerle yine hareket edebilirsiniz. Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız ve bunun tartıya yansıması muhakkak olur.

2 -    Diyet yapmaya hazır olmamak!

Diyet yapmak bir mental hazırlık süreci gerektirir. Yani kilo vermeyi gerçekten istiyor olmanız lazım. Beyniniz ikna olursa mideniz kısa sürede bu kurala uyacaktır. Bu nedenle diyet yapmaya hazır hissedip hissetmediğinizi iyice gözlemleyin. Buna karar verecek tek yetkili insan sizsiniz. Başkaları ne derse desin önemli olan sizin kararınızdır. Etrafınızda kilo vermenizi isteyenler olabilir ancak diyet bir sabır işidir ve sanıldığı kadar kolay da değildir. Bu nedenle diyet yapmaya mental, psikolojik ve fiziksel olarak hazır olmak gerekir. Kendinize bu soruyu mutlaka sorun; “Diyet yapmaya hazır mıyım?”

3 -    Her diyet size göre değildir!

Diyet yaparken en büyük yanlışlardan biri budur; arkadaşımın diyeti. Bir başkasının diyeti ile sizinki aynı olamaz. Zira başkasının yediği şeyler size tam tersi bir etki yapabilir. Örneğin insülin direnci olan birinin bezelyeden uzak durması gerekirken, bir başkası bezelye tüketebilir. Yapacağınız diyet herkese değil size özel olmalıdır. Yapılan yanlış diyetlerden dolayı kilo vermek gittikçe zorlaşabilir. Bu durumda diyete ilk başlayanlar için bir uzman yönlendirmesi gereklidir. Mutlaka doktorunuza danışarak diyet listenizi oluşturmanızda fayda olacaktır.

4 -    Psikolojik açıdan hazır olmamak!

Depresyon ve benzeri gibi psikolojik rahatsızlıklar varsa bu durumda diyetten yeterli bir  verim alınmayabilir. Çünkü diyet bir disiplin, sabır, özveri ve irade işidir. Daima takip halinde olmak gerekir. Bugün kaçırdım, canım sıkkın şunu yiyeyim yarın devam ederim ve benzeri gibi bahaneleri diyet kabul etmez. Bu disiplini sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız doğru zamanda değilsiniz demektir.

5 -    Kalori hesaplamak!

Diyet disiplinine girdikten sonra kendimizi zaman zaman kaptırabilir ve her yediğimizin kalorisine bakabiliriz. Aslında bu elbette bilinçli bir hareket ancak fazlası zarar verir. Sürekli kalori hesabı yapmak bir süre sonra yoracaktır ve sıkılmanıza neden olacaktır. Bu nedenle sağlıklı beslenin, egzersizi aksatmayın gerisi çorap söküğü zaten.

6 -    Öğün atlamak!

Ne kadar aç kalırsak o kadar kilo veririz mantığı ne yazık ki sağlıklı diyetlerde pek işlemiyor. Sağlıklı bir diyet, her öğünün belirli saatlerde yenmesiyle olur. Öğün atlamak, açlığın bir sonraki öğünde iki katına çıkmasına neden olabilir. Bu da daha fazla yemeğe teşvik edebilir. Bu nedenle öğün atlamak yerine sık sık az az yemek daha doğru olabilir.

7 -    Light ürün tuzağı!

Aldığınız bir ürünün light olması size sıfır kalori getireceği anlamını taşımaz. Light ürünleri sınırsız tüketmek de kilo aldırır. Light ürünler sanıldığı kadar masum olmayabilir bu nedenle seçimlerinizi yaparken porsiyon kontrolü yapmanızda daima yarar olacaktır.

8 -    Metabolik sorunların varlığı!

Yazımızın başında kilo verme sürecinin mutlaka bir uzman eşliğinde yürütülmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Kilo verme grafiğinde durağanlaşma varsa birtakım metabolik sorunlar var olabilir. Kişinin kilo alması da kilo vermesi de fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle diyete başlamadan önce ilk yapılması gereken kan tahlilidir. Tahlil sonuçlarınıza göre oluşturulacak bir diyet çok daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.

9 -    İçecekler masum değildir!

Sağlıklı bir şekilde beslenip abur cuburdan uzak duruyor olabilirsiniz ancak sodalı içecekler, gazlı içecekler ve meyve suları tam bir tuzaktır. Kremalı kahveler, kahve ya da çaya şeker atmak ve benzeri gibi alışkanlıklar kilo vermek yerine kilo aldırabilir. Bu nedenle yedikleriniz kadar içtikleriniz de önemlidir.

10 -  Porsiyon kontrolü yapmamak!

Ne yerseniz yiyin porsiyon kontrolü çok önemidir. Bugün bir elmanın bile kalorisi, şeker miktarı olduğunu düşünürsek, yediğimiz her şeyi adetli tüketmemizde yarar olduğunu söylemek mümkün. Eğer son zamanlarda porsiyonları fazlalaştırdıysanız bu da kilo verememe nedenlerinizden biri olabilir.

Diyet yapmak motivasyon, sabır, özveri ve titizlik gerektiren bir iştir. Zaman zaman kilo verme durabilir ya da vücut su topladığı için kilo artışı görülebilir. Bu noktada moral bozmak yerine diyete devam etmek ve pes etmemek kendiniz için yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Her gün tartılmak ve moral bozmak yerine haftada bir tartılmak en doğru karar olacaktır. Böylelikle vücudunuz ödem tutsa bile bir sonraki tartılma gününüze kadar bu ödem de azalmış olacaktır.

Benzer Yazılar