Zayıflama
Kilo Koruma Nedir? Diyetten Sonra Kilo Nasıl Korunur? 12.06.2021

Nihayet hedef kiloya ulaşıldı. Diyet, yerini sağlıklı beslenmeye bıraktı. Kilo vermek başlı başına emek isteyen zor bir iştir ancak verilen kiloyu korumak belki de ondan daha zor olabilir. Zira “artık diyet yapmıyorum” cümlesi hayatımıza girerse, beraberinde kiloların geri gelme riski de her zaman vardır ne yazık ki. Diyet yapmak yerini sağlıklı beslenmeye bıraktıysa mesele yok, zaten artık kilo koruma kendiliğinden gelişecektir. Ancak diyetten çıkmak, diyeti bırakmak ya da kilo vermeyi durdurmak en tehlikeli zamanlar olabilir. Verilen kilolar ağır verilse de alınan kilolar aynı hızda olmayabilir. Yani kilo verirken harcadığınız zamanı kilo alırken harcamayabilir ve birden nasıl olduğunu anlamadan kilo alabilirsiniz. İşte bu noktada kilo koruma devreye girer ve kilo koruma diyeti artık sizin bir yaşam tarzınız haline gelir. Kilo koruma döneminde belirli bir diyete tabi kalınmak zorunda değil, yanı sıra “asla” yenmemesi gereken yiyecekler de yok. Bu dönem artık diyet değil yaşam tarzını oturtma dönemidir. Yani yenen yiyecekler kilo verdirmekten ziyade artık sağlıklı beslenme rutininin oluşması içindir. Kilo verme sürecinde zaten bir alışkanlık oturacağı için kilo koruma dönemi uzun süre diyet yapanlar için o kadar da zorlu geçmeyecektir. Kilo koruma önemlidir ancak kilonun nasıl verildiği de bu süreci etkileyebilir. Örneğin şok diyetlerle ya da detoks kürleri ile kısa sürede verilen kilolar genellikle ödem atmaya yarar. Oysa kilo verirken asıl hedef yağ kaybı olmalıdır. Yağdan verilen kilolar hem geri alınması zor kilolardır hem de çok daha sağlıklı zayıflamayı sağlar. Aynadaki görüntünün değişmesi de cabası! Kilo verme sürecinde öncelikli olarak yapılması gereken verilen kiloyu yağdan vermektir. Bu da sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Kastan kilo vermek ya da ödem atmak uzun süreli diyetlerde ancak hafiflemeye yardımcı olacaktır, mühim olan verilen kilonun yağdan verilmesidir. Verilen kilo yağdan olduğu sürece alınması da bir o kadar zor olacaktır ancak iştah bir kere açıldı mı verilen kiloların geri alınması o kadar da zor olmayacaktır! Peki bu noktada ne yapmak gerekir? Kilo koruma diyetleri ya da diğer bir deyişle sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek… Bunu nasıl yapacağız, şimdi detaylara geçelim.

Kilo koruma nasıl yapılır?

Şunu en başta söylemek gerekir ki kilo vermek bünyeden bünyeye değişen bir süreçtir çünkü metabolizma hızına ve beraberinde birtakım etkenlere bağlı olarak herkesin hızı farklıdır. Eğer hedef kilonuza ulaştıysanız ve amacınız artık kilo vermek değil mevcut olan kilonuzu korumaksa bu durumda birkaç şeye dikkat etmek gerekir. Eğer kilo koruma programı uygulanmazsa, aldığınız ve harcadığınız enerjiyi dengelemeyi öğrenmezseniz ve dahası diyeti bıraktıktan sonra diyetten önceki hayatınıza dönerseniz bu durumda ne yazık ki verdiğiniz kiloları alma ihtimaliniz vardır. Kilo koruma programı ile mevcut kilonuzu koruyabilir ve sağlıklı beslenmeye devam edebilirsiniz. Diyet döneminde kilo korumaya yönelik atılan adımlar aslında kilo korumanın süresini de belirler. Diyet dönemi ne kadar başarıyla geçerse kilo koruma dönemi de o kadar verimli geçer. Şunu unutmamak gerekir ki diyet bir denge işidir. Alınan enerji ile harcanan enerjinin dengelenmesi gerekir. Kilo verme ve kilo koruma programlarında kas kaybı olmadan, enerjinin doğru oranda dengelenmesi gerekir. Kilo korumak için bazı ipuçlarından destek alınabilir.

Kilo koruma programı

Kilo korumak için birkaç şeye dikkat etmek yeterlidir. Kilo korumak demek ömür boyu bir diyet içerisinde kalmanız anlamına gelmez. Diyet yapmak yerine var olan beslenme şeklinizi sürdürüp sağlıklı yaşamı benimsemek gerekir. Sağlıklı beslenme sadece kilo korumaya değil sağlık sorunlarını önlemede de en önemli kalkanlardan biridir çünkü malum kilo, sağlık için en büyük tehdittir. Şimdi gelelim ipuçlarına… Maddeler halinde birkaç ipucu verelim.

·         Aç kalarak zayıflamak, ödemin atılmasını sağlar ancak herkes için sağlıklıdır denemez. Bu nedenle aç kalmamaya gayret edin. Çünkü artık hedef kilo vermek değil sağlıklı beslenmek.

·         Güne iyi bir şekilde başlamak için sağlıklı bir kahvaltı şarttır. Kahvaltı güne iyi başlamayı sağlar ve ilerleyen saatlerdeki ani açlık krizlerini önler.

·         3 ana öğün ve 2-3 ara öğün düzenine geçilebilir. Öğünler doğru saatlerde ve kaloride oldukça kilo korumanız kolaylaşacaktır.

·         Yemekleri yavaş yavaş yiyin ve çiğneme süresini uzatın. Ne kadar çok çiğnerseniz beyne o kadar çok doyma komutu gidecektir. Yemeyi hızlı bir şekilde yerseniz doymama durumunuz oluşabilir ve bu da daha çok yemenize yol açabilir. Bu nedenle yemekleri daima çok çiğneyerek yiyin.

·         Yemeğiniz bittikten sonra masada oturmaya devam etmeyin. Masadan kalkın ki sürekli gözünüzün önündeki yemekleri yemeyin. Sohbete eşlik eden atıştırmalıklar en tehlikelilerinden biridir, unutmayın.

·         Akşam yemeğini yatmadan 4 saat önce bitirin. Mümkünse geç saatlerde ve hatta 18:00’dan sonra ana yemek yemeğin. Ara öğün yapmanız gerekirse bu durumda sağlıklı olan atıştırmalıklardan yana hakkınızı kullanabilirsiniz. Örneğin yoğurt ya da salatalık iyi bir seçim olabilir.

·         Tartılmaya devam edin! Haftada 1 mutlaka tartılın ki bir şeylerin yolunda mı yoksa raydan çıkmak üzere mi olduğunu görebilin. Bu sayede kilo artışınız varsa durdurmak için hızlıca harekete geçmiş olursunuz.

·         Su tüketimi sadece kilo vermek için değil sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için de önemlidir. Kilo verirken içtiğiniz su miktarını aynı şekilde devam ettirin. Su içmek diyetinizin değil hayatınızın bir parçası olmalıdır. Mutlaka su tüketimine dikkat edin.

·         Eğer imkânınız varsa sporu hayatınıza katmaya devam edin. Örneğin yürümek hem stres atıcı hem de maliyeti olmayan bir spor. Spor yapmak için illa spor salonlarına gidip antrenman yapmaya gerek yok. Evde su şişeleriyle yapacağınız spor da bir antrenmandır. Önemli olan bir şekilde vücudunuzun hareket etmesidir. Bu nedenle gideceğiniz yakın mesafe yere yürüyerek gitmek ya da apartmanda asansör yerine merdiven kullanmak da bir spordur. Hareket etmeye bahane aramak gerekir kısaca!

·         Diyet bitti ama hamur işleri geri dönmedi! Tamam, kesinlikle yasak değil ancak süresi çok önemli. Örneğin ayda 1 kere tüketebilirsiniz. Yediğiniz günün ertesi günü dikkat ederseniz kilo almazsınız zaten. Şerbetli tatlı, hamur işi gibi tehlikeli yiyecekleri ayda 1 yapmakta yarar var, fazlası kilo olarak geri dönecektir.

·         Bir gün içerisinde almanız gereken kaloriden daha fazlasını aldıysanız, ertesi gün hemen yürüyüşle dengeleyin. Bu sayede alınan kalorinin kalıcı olmasını engellemiş olursunuz.

·         Fast food, işlenmiş gıdalar, tatlılar ve benzeri gibi yiyecekleri ayda bir tüketmenizde bir sakınca yoktur ancak üst üste yememeniz bu işin önemli bir püf noktasıdır. Ertesi gün spor yapmayı da unutmamak gerek elbette.

·         Süt ve süt ürünlerini tercih ederken yarım yağlı olanları alabilirsiniz. Tam yağlı yerine yarım yağlı yemek daha iyi olabilir.

·         Canınız kuruyemiş çekebilir, normaldir. Ancak bunu kâse kâse yemek yerine, az miktarda ve çok sık olmadan yiyebilirsiniz.

·         Her durumda kontrolü elden bırakmamakta yarar var. Evet, belki diyetteki gibi bir disiplin olmayabilir ancak burada önemli olan kontrolü elden bırakmamak. Elbette bu süreçte zaman zaman canınız bir şeyler çekebilir. Buna kısaca ödül diyelim. Ödülleri abartıya kaçmadan, dozunda ve tadında yaptıktan sonra kilo almazsınız. Hele bir de hayatınıza sporu dahil ettiniz mi işte o zaman tamamdır.

Benzer Yazılar