Zayıflama
İnsülin Direnci Diyeti Nedir? İnsülin Direncinde Beslenme Nasıl Olmalıdır? 09.06.2021

Kilo vermek başlı başına zorken, bir de üzerine eklenen insülin direnci durumu daha da zorlaştırabiliyor. İnsülin direncine sahip olan kişiler kilo veremez diye bir kural yok ancak kilo vermeleri diğer sağlıklı insanlara oranla biraz daha güç demek mümkün. Ancak insülin direnci yaygın inanışın aksine asla kilo vermeye engel değil. Gidilen yol belki biraz dirençli olur, uzun olur ancak günün sonunda mutlaka sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo verilir. İnsülin direnci yalnız kilolu insanların mustarip olduğu bir sağlık sorunu değildir; bugün insülin direnci herkeste görülebilir. İnsülin direnci nedir kısaca bahsederek başlayalım yazımıza. Kan şekerini kontrol etmek için salgılanan insülin hormonunun işlevini yerine getirememesi durumunda insülin direnci gelişir. İnsülin direncine sahip olan hastalar çok az beslenseler bile kilo alabilirler. Bu nedenle insülin direncine sahip olan hastaların mutlaka bir uzman ışığında özel bir beslenme programı uygulaması gereklidir. Bugün konumuz insülin direnci diyeti, insülin direncinde beslenme… Şimdi gelin konunun detaylarına inelim.

En etkili insülin direnci diyeti

İnsülin direnci diyetinden maksimum fayda sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Elbette sağlıklı beslenmek ilk sırayı çeker ancak en az onun kadar önemli olan şey egzersizdir. İnsülin direnci, hareketsiz yaşamı çok sever. Bu nedenle insülin direnci nasıl kırılır sorusunun en önemli yanıtlarından biri düzenli egzersizdir. Evet, korona virüs pandemisi nedeniyle belki spor salonlarına gitmekten endişe duyuyor olabiliriz. Ancak her gün düzenli olarak yapacağımız basit bir yürüyüşün bile insülin direncine etkisi olabilir. Bu nedenle insülin direncini kırmak için düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de çok önemlidir.

İnsülin direnci diyeti nasıl yapılır?

İnsülin direncine sahip olan kişiler uzun süre açlığa dayanamazlar, mutlaka bir şey yeme ihtiyacı hissedebilirler. Bu nedenle insülin direnci diyetinde öğün aralarının kısa olması önemlidir. Yanı sıra ara öğünler de atlanmamalıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinin yanı sıra mutlaka ara öğünler de olmalıdır. Ancak burada önemli olan bu diyetin tamamen kişiye özel olmasıdır. Her insülin direnci hastasına aynı diyet uygulanmaz. İnsülin direncinin yanı sıra kişinin mevcut sağlık durumu incelenerek ona uygun bir beslenme programı oluşturulur. Genel hatlarıyla ele alacak olursak, insülin direncinde beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçını aşağıdaki paylaşalım.

1 -    Basit şeker içeren gıdalardan tamamen uzak durulmalıdır. Meyvelerdeki şeker oranına bile dikkat edilmelidir.

2 -    Karbonhidrat alımına çok dikkat etmek gerekir. Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmek yerine yoğurt, süt ya da peynir gibi ürünlerle tüketmek daha doğru olur. Doğrudan karbonhidrat alımı daha çok acıkmaya neden olabilir. Bu nedenle karbonhidratları mutlaka badem, ceviz fındık gibi protein kaynakları ile birlikte tüketmek gerekir. Bazı durumlarda doktorlar karbonhidratı tamamen kesmeyi de önerebilir.

3 -   Uzun süreli açlık gerektiren diyetlerden kaçının. Örneğin aralıklı oruç diyeti, insülin direncine sahip olan kişiler için sakıncalı olabilir. 3 ana öğün tüketilmesi önerilir.

4 -   Meyve suları, insülin direnci hastalarının uzak durması gereken içeceklerdendir. Bunun yerine kontrollü bir şekilde meyvenin kendisini tüketmeye gayret edin. Meyve, karbonhidrat da içeren bir besindir bu nedenle kan şekerini kontrol altına almayı zorlaştırabilir. Bunu önlemek için mutlaka kontrollü meyve tüketmek gerekir.

5 -    Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği yemek daha doğru olabilir. Yanı sıra pirinç yerine bulgur tüketmek de insülin direnci hastaları için daha sağlıklı olacaktır. Tam tahılların tüketimi önemlidir.

6 -   Bezelye gibi sebzeler insülin direnci hastalarına önerilmez. Bu nedenle öğünlerinizi seçerken hangi sebzelerin size iyi gelip, hangilerinin gelmediğini detaylıca araştırmanızda yarar var. Her sebze insülin direncine iyi gelmeyebilir.

7 -    Yoğurt, kefir, pancar gibi probiyotik besinleri mutlaka beslenme rutininize eklemenizde yarar olacaktır.

8 -    Gün içerisinde su tüketimi oldukça önemlidir. Kişiye göre değişebilmekle birlikte ortalama 2-2,5 litre su içmek iyi olabilir.

9 -    Proteinli besinleri tüketmek yararlı olacaktır. Protein bakımından zengin olan besinleri tüketmek aynı zamanda kilo vermeyi de destekleyecektir.

10 -  Yazımızın başında da söylediğimiz gibi egzersiz şarttır. İnsülin direncini kırmak için sağlıklı beslenme ne kadar önemliyse, egzersiz de bir o kadar önemlidir. Hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek insülin direncinizi kırabilirsiniz.

Benzer Yazılar