Zayıflama
Evde Kilo Vermenin Yolları 09.05.2021

Korona virüs pandemisi hayatımızı işgal etmeye devam ediyor. Artan vaka sayıları derken evlerimizde kalmaya devam ediyoruz. Sosyal mesafe ve maske kurallarına uyuyor olsak da uzmanların önerileri doğrultusunda mecbur olmadıkça evden çıkmıyoruz. Tabi evde kalmak demek birtakım beslenme sorunlarının oluşmasına da yol açabilir. Zira karantina kiloları denen bir gerçek de hayatımızda. Mutfakla fazla uğraştığımız şu günlerde kilo vermek daha da zor. Diyetisyene ya da uzmana gitmek için şartlar uygun değilse biz de mevcut olan şartları uygun hale getiririz. Evde hızlı kilo vermek için illa çok sıkı diyet yapmaya gerek yok. Basit yer değişimleri ve spor ile evde de kilo vermek kolaydır. Elbette öncelikli tercih bir uzmana danışmak ve sizin için özel olarak hazırlanan beslenme programı doğrultusunda hareket etmektir; online diyet danışmanlığı bu süreçte revaçta. Ancak çok kilo vermekten ziyade kiloyu korumak, sağlıklı beslenmek ve kilo almak ise amaç bu durumda aşağıdaki yolları uygulayabilirsiniz. Kilo vermek için spor salonlarına yazılmak, aç kalınan diyetler yapmak gerekmiyor; sağlıklı beslenme ile kilo vermek her zaman mümkün. Peki, evde bu konuda neler yapabiliriz gelin birkaçını paylaşalım.

Evde nasıl kilo verilir?

Şu aralar vaktimizin çoğu evde geçiyor. Temizlik, bulaşık, ütü derken geri kalan zamanın da mutfakta geçtiği bir gerçek. Kimi zaman aile bireylerine sürpriz lezzetler hazırlamak istiyoruz, kimi zaman da farklı tariflerle mutfak kültürümüzü genişletmeye çalışıyoruz. Ancak günün sonunda genişleyen sadece kültürümüz değil midemiz de oluyor! Buna dur demek için pek çok nedenimiz var; bahanelere yer yok! Havaların ısınmaya ve yaz mevsiminin göz kırpmaya başladığı şu günlerde ihtiyacımız olan motivasyon cebimizde. İşte bu noktada sağlıklı yaşam felsefesini benimsiyor ve kilo vermek için ilk adımı atıyoruz. Evde kilo vermenin yollarını birkaç başlık altında inceleyelim.

1 -   Mevsim sebzeleri zamanı!

Sebzelerin ve meyvelerin gücü, sağlıklı yaşam felsefemizde her zaman yanımızda! Mevsim sebzelerinden ve meyvelerinde alacağımız vitaminler, mineraller bu konuda en büyük destekçilerimizden. Sebzeler aynı zamanda midede yer tutan besinlerdir; kalorilerinin düşük olması da cabası. Meyve yerken biraz daha dikkatli olmak gerekir. Üzüm gibi kalorisi yüksek meyveler yerine ananas gibi ödem atmaya yardımcı meyveleri tercih etmek gerekir. Şunu unutmamak gerekir ki meyveler sonsuz fayda sağlamaz; şeker içerdikleri için aksine sınırlı sayıda ve dikkatli tüketmek gerekir. Mevsiminde olan sebzeler ve meyvelerle kendinize şahane öğünler hazırlayabilirsiniz. Mutfak kültürümüzü genişletmeye değişik salata tarifleri ile devam edebiliriz mesela. Sıradan salata tarifleri yerine farklı içerikleri olan salatalarla hem gözlere hem mideye hitap edebiliriz. Meyveli salatalar ya da meyve salataları mesela, kulağa hiç de fena gelmiyor!

2 -   Detoks kürleri

Detoks aslında bir kırmızı çizgidir; kilo verdirir ancak kilo verdirme işini çoğunlukla ödemden yana yapar. Bu nedenle detoksları her zaman yapmak doğru değildir aksine birtakım sakıncalar doğurabilir. Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki, günün geri kalanında ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri almaktır. Detoks kürleri, detoks suları daha çok ödem atmaya yardımcıdır; yağdan kilo verme konusunda büyük destek sağlamaz. Evde yapılan detoks suları çok fazladır; damak tadınıza uygun olan bir tanesini seçebilirsiniz. Örneğin bir parça zencefil, birkaç dal maydanoz, yarım dilim limon ve salatalık ile şahane bir detoks suyu hazırlayabilirsiniz. Maydanoz ve zencefil ödem atmanıza büyük destek sağlayacaktır. Ancak bazı detoks suları çeşitli zararlar da doğurabilir. Örneğin tansiyonun yükselmesine ya da tam tersi düşmesine neden olabilir. Bu nedenle detoks suları mutlaka dikkatlice araştırılmalı ve mevcut sağlık durumu gözetilerek tüketilmelidir. Bu noktada da uzman tavsiyesi ile hareket etmenizde yarar olacaktır.

3 -   Sağlıklı atıştırmalıklar

Ara sıra gelen “acıktım” duygusu, diyetteyken sık sık sizi yoklayabilir. Öncelikle gerçekten mi açsınız yoksa bu bir duygusal açlık mı ona emin olmak lazım. Örneğin canınız sıkıldığı için mi bir şeyler yemek istiyorsunuz yoksa bir önceki öğününüzün üzerinden zaman geçti ve gerçekten acıktınız mı? Eğer bu bir duygusal açlık ise su içmeyi deneyin; su, açlığınızı baskılayabilir. Ancak eğer acıktıysanız ve ana öğününüze daha varsa bu durumda sağlıklı atıştırmalıklar devreye girer. Sağlıklı atıştırmalıklardan kastımız paketli diyet ürünler değil. Çünkü fazla tüketimi bu ürünleri de zararlı hale getirebilir. Atıştırmalıklarınızı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalık tariflerinden damağınıza uygun olan birini tercih edebilirsiniz.

4 -   Yeşil çay

Diyet yaparken ya da sağlıklı beslenirken uzmanların ilk önerilerinden biri yeşil çaydır. Ödem atmaya yardımcı olduğu bilinen yeşil çay, diyet listelerinde önemli çaylardan biridir. Yağ yakımını hızlandırmasıyla bilinir yanı sıra evde kilo vermeyi de destekleyebilir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır bu sayede vücudu toksinlerden arındırır ayrıca metabolizmayı da hızlandırır. Düzenli olarak tüketmek, kilo vermenize destek sağlayacaktır. Ancak yeşil çay herkes için uygun değildir. Örneğin tansiyon sorunu olanlar için yeşil çay tehlikeli olabilir. Bu nedenle yeşil çayı günlük rutininize katmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır.

5 -    Uyku düzeni

Uyku düzeninin kilo vermeye direkt etki ettiğini biliyor muydunuz? Örneğin az uyumak vücutta ödeme yola açabilir, keza çok uyumak da. Ödem de kilo artışına neden olur. Her ne kadar yalancı bir kilo artışı olsa da tartıda moral bozmak için birebirdir! Diyet yaparken uyku düzeninize mutlaka dikkat edin; yeteri kadar uyuyun ne eksik ne fazla. Uyku düzeni aynı zamanda gece atıştırmalıklarının da önünü kesecektir zira gece acıkmaları denen bir gerçek hayatımızın tam ortasındadır!

6 -   Tatlı krizleri

Bu süreç boyunca canımız elbette tatlı çekecek! Bu tatlı tercihlerimizi şerbetli ve bol kalorili tatlılardan ziyade daha hafif atıştırmalıklarla giderebiliriz. Örneğin ani tatlı krizlerini gidermenin yollarından biri tarçındır. Elmanın üzerine tarçın döküp yerseniz o gelen tatlı krizini geri gönderebilirsiniz. Bir başka öneri de şekersiz Türk kahvesi ve bitter çikolata ikilisi olabilir. Şekersiz Türk kahvesi ve 1 küçük parça bitter çikolata iyi bir ara öğün olabilir. Tatlı ihtiyacınızı kesmekle kalmaz aynı zamanda sizi bir müddet de tok tutar. Her gün olmasa da ara sıra bu ikiliden destek alabilirsiniz.

7 -    Su, su ve su!

Diyet yaparken, sağlıklı beslenirken en büyük destekçimiz sudur. Bol su içmek, kilo vermeyi desteklediği gibi cildimizin de ışıldamasına vesile olur. Su tüketiminizi arttırmak ve eğlenceli hale getirmek için renkli bardaklardan ya da eğlenceli su şişelerinden destek alabilirsiniz. Piyasada onlarcasını bulabileceğiniz su şişeleri ile su içmeyi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Benzer Yazılar