Zayıflama
Kavun kaç Kalori? Diyetteyken Kavun Yenir mi? 30.11.-0001

Yaz mevsiminin sembol meyvelerinden biri de kavundur. Kavun peynir ya da karpuz peynir ikilisi yazın en sevilen ferah lezzetlerindendir. Yaz ayının gelmesiyle birlikte tezgâhlarda yerini alan onlarca meyve vardır ancak her biri çok masum değildir. Meyve kilo aldırmaz düşüncesi en büyük yanılgılardan biridir çünkü meyvede bulunan şeker, kilo almaya neden olur. Fazla yenilen her bir meyve, tartıya da artı olarak yansıyacaktır. Bu nedenle masum meyve yoktur gibi sert bir cümle kurmayalım ama porsiyon kontrolü her yiyecek için önemlidir diyelim. Meyveler arasında bazıları ekstra kalorisi ile dikkat çeker. Örneğin kavun ve karpuz gibi meyveler aslında diyette kontrollü olarak zaman zaman tüketilebilir ancak fazla yenmesi durumunda kilo artışı görülebilir. Bu nedenle diyette karpuz yenir mi ya da diyette kavun yenir mi gibi soruların tek bir ortak yanıtı vardır; porsiyon kontrolü. Bazı kronik rahatsızlıklara sahip olanların şekerli meyveler yerken dikkatli olması gerekir. Örneğin şeker hastaları ya da insülin direncine sahip olanlar için bu tarz şekerli meyveler oldukça zararlı olabilir. Elbette asla yenmemeli gibi bir şey yoktur, doktorunuz doğru porsiyon hakkında size bilgi verecektir. Bazı durumlarda yemenizi yasaklayabilir ki bu noktada doktorunuzu dinlemeniz en doğrusu olacaktır. Bugün lezzeti ile pek çok tarife imza atan meyvelerden biri olan kavunu konuşacağız. Önce kavunun faydalarından kısaca bahsedelim ve ardından kalori hesaplarına bir göz atalım.

Kavunun faydaları nelerdir?

Kavun lezzeti ile her tarife farklı bir aroma katar. Kimi zaman doğal ev dondurmalarına lezzet katar, kimi zaman şahane tatlılara eşlik eder. Kokusu ile insanda iştahı kabartan kavun aynı zamanda vücudumuza da oldukça yararlıdır. Göz sağlığını korumasından kilo vermeye, doğurganlığı arttırmasından bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar oldukça faydalıdır.

1 -    Bağırsak dostudur!

Kavun düşük kalorili bir meyvedir ancak yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi porsiyon miktarı çok önemlidir. İçerisinde bulunan lifler sayesinde bağırsak sağlığını korur. Lifli yapısı ile kahvaltıda tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlayabilir.

2 -    Beta karoten bakımından zengindir!

Sarı ve turuncu renkte olan meyveler beta karoten bakımından zengindir. Beta karoten, A vitaminine kolaylıkla dönüşebilen bir bileşendir bu nedenle beta karoteni aslında a vitamini formu olarak da düşünebiliriz. Kavun, beta karoten bakımından zengindir. Özellikle göz sağlığının korunmasına destek olur.

3 -    Faydalı vitamin ve mineraller içerir!

Kavun pek çok vitamin ve mineral bakımından zengindir. A, B ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve bakır bakımından zengindir. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak kavun tüketmenin doğurganlığa karşı olumlu etkileri vardır. Kavunun, hormonları dengelediği bilinir.

4 -    Kansere karşı etkilidir

Kavunu yaz aylarında düzenli olarak tüketmek hücrelerin büyümesini ve kanserli hücrelerin oluşmasını engelleyebilir. Bu nedenle kanserle savaşta etkin rol alan meyvelerden biri olarak gösterilir. Kavunun kanserli hücreleri yok ettiği düşünülür.

5 -    Kalbi korur!

Kavunun en önemli faydalarından biri kalp ve damar sağlığını korumasıdır. Kavun, sahip olduğu besin değerleri ile kalp ve damar sağlığını korur ve kalp damarlarındaki tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur. Yanı sıra kalp krizi riskini düşürdüğü de söylenir.

6 -    Tansiyonu dengeler

Tansiyon hastalarının yaz aylarında kavun tüketmesi yararlı olabilir. Yüksek tansiyon şikâyeti olanlar için kavun iyi bir seçenek olabilir. Kavun tansiyonun düşmesine yardımcı olurken aynı zamanda yeniden yükselmesini önleyebilir.

7 -    Metabolizmayı hızlandırır

Kavun, sindirimi kolay meyvelerden biridir. Özellikle yaz aylarında kilo vermek isteyenlerin önemli destekçilerinden biridir. Metabolizmayı hızlandırdığı düşünülür. Hızlı bir metabolizma demek aynı zamanda kilo vermenin önündeki engellerden birinin de kalkması demektir. Çünkü hızlı metabolizma aynı zamanda kilo vermeyi de destekler.

Kavunun zararları nelerdir?

Elbette fazla tüketim, beraberinde pek çok zararı doğurur. Kavunun aşırı tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan ilki diyabet hastalığıdır. Kavunun fazla tüketilmesi, diyabet hastalarında olumsuz etkilere neden olabilir. Zira kavun oldukça şekerli bir meyvedir. Şeker hastalarının kavun tüketmesi önerilmez. Eğer yine de tüketmek isteniyorsa mutlaka doktor onay ve görüşü alınmalıdır.

Kavun kaç kaloridir?

Kavunun kalorisi ile devam edelim. Kavun yukarıda da söylediğimiz gibi düşük kalorili meyvelerdendir ancak buna karşın şeker içeriği de bir o kadar yüksektir. Porsiyonlar halinde ve kontrollü bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmayacaktır ancak sırf düşük kalorili diye bol bol yenirse bu durumun tartıya yansıması kaçınılmaz olacaktır. 100 gram kavun ortalama 25 kcal değerindedir. 150 gram kadar yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. 1 porsiyon kavun tüketildiğinde ortalama 40-45 kalori alınır. Yanı sıra kavundaki protein miktarı 1 gram kadardır. Lif oranı oldukça yüksektir. Kalsiyum, demir ve potasyum bakımından zengindir. A vitamini ve C vitamini bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Son olarak kavun kilo aldırır mı ya da kavun zayıflatır mı gibi soruların yanıtlarına değinelim. Kavun düşük kalorili ve lif bakımından zengin bir yiyecektir. Ancak fazla tüketimi söz konusu olduğunda içerisinde yüksek miktarda şeker olduğu için kilo artışına neden olabilir. Ara öğünlerde porsiyon kontrolü yapılarak tüketilirsen kilo vermeyi destekler. İçerisindeki lif uzun süre tokluk sağlayacaktır.

Benzer Yazılar