Beslenme
Metabolizma Neden Yavaşlar? Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir? 23.08.2021

Uzun bir diyet maratonundasınız… Yediklerinize dikkat ediyor, kalori hesabı yapıyor ve hatta çoğu zaman aç geziyorsunuz… Bunca dikkatinize ve özeninize rağmen kilo veremiyorsanız yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu aşikâr. Bu gibi durumlarda akla ilk gelenlerden biri metabolizma sorunlarıdır. Metabolizmanın yavaş çalışması, kilo vermemizin önündeki en büyük engellerden biridir. Diğer bir deyişle “su içsem yarıyor” cümlesinde tüm okların çevrildiği yer metabolizma olabilir. Diyet yapmanıza rağmen kilo vermekte güçlük çekiyor olabilirsiniz. Hatta bir gün yemeği fazla kaçırsanız ertesi gün tartıda kilo aldığınızı bile görebilirsiniz. Tüm bu sorunların altında yatan temel neden metabolizmanızın yavaş çalışıyor olması olabilir. Elbette tek neden bu değildir ancak metabolizmanın yavaş çalışıyor olması ciddi bir kilo verme engelidir demek mümkündür. Öncelikle metabolizma nedir, metabolizma hızı nedir kısaca değinelim. Metabolizma hızı, vücudumuzun besinlerle aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürme hızıdır. Diğer bir deyişle vücudunuzun kaloriyi yakma kapasitesidir. Metabolizma hızlıysa kilo vermek daha kolay olur ancak düşükse işte orada sorun başlar. Metabolizma hızı, yaş aldıkça yavaşlayabilir. Yanı sıra genetik faktörler de metabolizma hızında etkili olabilir. Bazı beslenme hataları, diyette yapılan yanlışlar metabolizma hızınızın düşmesine de neden olabilir. Yani her şey yaş ya da genetik faktörlerle alakalı değildir. Kimi zaman diyet sırasında farkında olmadan yaptığımız hataları, metabolizma hızımızın düşmesine neden olabilir. Bugün o hatalardan birkaçını anlatacağız size…

Metabolizma neden yavaşlar?

Metabolizmanın yavaş çalışmasının altında onlarca neden olabilir. Özellikle mevsimler, metabolizma üzerinde söz sahibidir. Mevsimler değiştiğinde metabolizma hızımız da etkilenebiliyor. Özellikle kış aylarında metabolizmamız daha yavaş çalışıyor. Bu duruma bir de hatalı beslenme alışkanlıkları eklenince metabolizma hızımız daha da düşüyor ve beraberinde kilo almak kaçınılmaz oluyor. Metabolizma hızının düşük olmasının altında yatan nedenleri aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

1 -   Düşük kalorili diyet yapmak

Aç kalmanın kilo verdiği yönündeki ezberlenmiş bilgi ne yazık ki hala aklımızda! Aç kalarak verilen kiloların yağdan olmadığını, kas ve ödemin bu dönemde daha çok gittiğini biliyoruz. Ancak yine de psikolojik olarak aç kalınca daha çok kilo vereceğimize inanıyoruz. Bu durum en büyük yanlışlardan biridir. Kilo vermede öncelikli hedef yağ yakımını hızlandırmaktır. Bu da ancak ve ancak doğru beslenme ve egzersiz ile gerçekleşir. Aç kalarak yağ yakımını sağlamak zordur, düzenli ve doğru bir beslenme düzeni ile sağlıklı kilo vermek mümkündür. Aç kalmak aynı zamanda metabolizma hızını da yavaşlatan nedenlerdendir. Düşük kalorili diyet uygulamak, metabolizma hızımızın düşmesine yol açabilir. Düşük kalorili diyetlerde, vücut açlık durumun fark eder ve yavaşlamaya geçer. Düşük kalorili diyet uygulamak, metabolizma hızını yavaşlatan etkenlerden biridir.

2 -   Hareketsiz bir yaşam tarzı

Sağlıklı kilo vermenin anahtarlarından biri de egzersiz. Burada egzersizden kastımız uzun saatler spor salonunda vakit geçirmek ve kardiyo yapmak değil. Basit bir yürüyüş bile hareket etmenizi sağlayacaktır. Düzenli egzersiz yapmak metabolizma hızını arttırır. Vücudumuzdaki kas dokusu ne kadar çok olursa, bazal metabolizmamız da o kadar hızlı çalışır. Haftada en az 3-4 gün 30 dakika kadar yapılan egzersizler metabolizma hızına olumlu yansıyacaktır.

3 -  Tek öğün beslenmek

Yukarıda sözünü ettiğimiz düşük kalorili diyetler gibi tek öğün ya da iki öğün beslenmek de metabolizmayı yavaşlatan nedenlerdendir. Bu durum insülin etkisinden kaynaklanır. İnsülin, kandaki glikoz seviyeli artında salınıyor ve sonra hücrelere enerjiyi bırakıp bırakmayacağının sinyalini veriyor bu sayede yağ olarak depolanacak miktar doğrudan etkilenmiş oluyor. Tek öğün yemek yerine ara öğünlerin var olduğu bir beslenme tarzını benimsemek, kilo vermek için çok daha etkili ve kalıcı bir yöntem olacaktır.

Yavaş metabolizmanın belirtileri nelerdir?

Metabolizmanın yavaş çalışmasının altında daha başka onlarca neden yatıyor olabilir ancak biz bu yazımızda bir de yavaş metabolizmanın belirtilerine değinmek istiyoruz. Metabolizmamın yavaş çalıştığını nasıl anlarım sorusunun yanıtlarından birkaçını verelim. Yavaş bir metabolizmanın en büyük belirtisi kilo almaktır. Yediklerinize dikkat ediyor ve düzenli egzersiz yapıyor olsanız bile kilo alıyorsanız bu durumda metabolizmanız yavaş çalışıyor olabilir. Kilo vermeden güçlük çekmek de metabolizma yavaşlığından kaynaklanabilir. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız bu da bir neden olabilir. Kuru cilde sahip olmak, kırılgan tırnaklar, saçların seyrekleşmesi, sık sık baş ağrısı yaşamak, unutkanlık, sürekli olarak üşümek, depresyonda hissetmek, nabız düşüklüğü, şeker ihtiyacı hissetmek, adet düzensizlikleri ya da kabızlık gibi durumlar metabolizma hızının yavaşlamasından kaynaklanıyor olabilir. Metabolizma nasıl hızlanır sorusunun yanıtını daha önce farklı bir blog yazımızda kaleme almıştık. Yazıyı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.fitolsam.com/blog/metabolizmayi-hizlandiran-besinler-nelerdir-sabah-metabolizmayi-hizlandirmak-icin-ne-yapmali

Önemli Not: Metabolizma hızının yavaş olması sadece beslenme sorunlarından kaynaklanmıyor olabilir. Birtakım sağlık sorunlarının varlığı da metabolizmaya olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle olası bir sağlık sorununa karşı doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar