Beslenme
Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir? Sabah Metabolizmayı Hızlandırmak için ne Yapmalı? 17.05.2021

Güçlü bir metabolizma hızı, kilo verme yolculuğundaki en büyük şanslarımızdan biridir. Metabolizma hızımızın yüksek olması, kilo vermemizi hızlandıran en önemli etkenlerden de biridir aynı zamanda. Yaş ilerledikçe kilo vermenin daha zor olduğu söylenir. Bunun en önemli nedenlerinden biri yavaş ilerleyen metabolizmadır. Metabolizma hızının düşük olması, kilo vermedeki en büyük negatif durumlardan biridir. Bu nedenle öncelikle metabolizma hızını arttıracak tercihlere yönelinir. Bu noktada doğru beslenme ve birkaç tüyo yeterlidir. Yani yavaş ve ağır ilerleyen metabolizmayı hızlandırmanın yolu doğru beslenmeden geçer. Doğru, düzenli ve sağlıklı bir beslenme modeliyle her yaşta insan ideal kilosuna kavuşabilir. Kilo vermenin önündeki tek engel aslında “pes etmek”tir diyebiliriz. Zaman zaman kilo vermemiz durabilir ya da aynı kiloda takılı kalabiliriz. Bu noktada yapacağımız basit yer değişimleri, kilo verme hızını yeniden yükseltecektir. Bugün sizinle metabolizmayı hızlandıran besinlerden birkaçını paylaşacağız.

Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler

Eğer metabolizma hızınız yavaşsa kilo vermeniz de doğrudan etkilenecektir. Yavaş çalışan metabolizma aynı zamanda kilo alımına da yol açabilir, yanı sıra hissedilen halsizlik hissi de cabası! Yani aslında yalnızca kilo vermek için değil vücudun dinç kalabilmesi için de düzenli çalışan bir metabolizma şarttır. Doğru yiyecekler, doğru porsiyonlarda ve doğru zamanda yenirse metabolizma hızına da olumlu yansıyacaktır. Peki metabolizma hızına etki eden yiyecekler hangileridir şimdi gelin birkaçına yakından göz atalım.

1 -    Mercimek

Protein içeren sebze denince ilk akla gelenlerden biri mercimektir. Mercimek aynı zamanda diyet dostudur. Kalorisi ortalamalıdır ancak besin değeri yüksektir bu nedenle diyet sırasında tercih edilen sebzelerdendir. Tok tutma özelliği ile de bilinir. Lif içerir bu nedenle tok kalınmasına yardımcı olur yanı sıra sindirimi hızlandırır ve toksinleri temizler. Böylece metabolizma hızına da olumlu etki eder. Mercimek aynı zamanda diyabet, kalp ve damar sağlığı gibi çeşitli hastalıklardan da korunmaya olanak sağlar.

2-     Tarçın

Tarçın, diyet sırasında özellikle açlık krizleri için ideal bir baharattır. Genellikle tatlı krizini önlemek için ya da tatlı ihtiyacını gidermek için elmanın üzerine tarçın serpilir. Yanı sıra birtakım detoks sularının içinde de tarçın çubuğu yer alabilir. Tarçın aynı zamanda metabolizma hızını arttırır ve kilo verme sürecini destekler. İnsüline karşı da etkilidir. Kan basıncını dengelediği için özellikle insülin direnci olanlar için faydalı olabilir. Tarçını günlük beslenme rutininize ekleyebilir ve metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz.

3 -    Kereviz

Kereviz suyu sapı ile zayıflayanlar, kereviz suyunun ne kadar faydalı olduğunu bizzat deneyimleyenlerdendir. Kerevizin sapı da suyu da oldukça faydalıdır. Kerevizin normalde kalorisi yüksektir ve ayrıca sindirmek de biraz zordur. Kerevizi sindirmek isterken daha fazla kalori yakmak gerekir ki bu noktada metabolizma hızını da arttırmış olursunuz. Kereviz tüketmek, metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olacaktır.

4 -    Limon

Sabahları aç karna limonlu su içmenin metabolizmayı hızlandırma konusunda katkı sağladığı söylenir. Limon, kivi, greyfurt ya da mandalina gibi turunçgillerin metabolizma hızını arttırdığı bilinir. Yanı sıra güçlü vitamin içerikleri ile gün içerisinde ihtiyacımız olan enerjiyi almamıza da olanak sağlar. Özellikle sabahları ılık suya birkaç damla limon damlatmak, aynı zamanda dinç kalmanın da bir yoludur.

5 -    Elma sirkesi

Sabahları aç karne sirkeli su içmek de metabolizma hızına olumlu katkı sağlayabilir. Metabolizmayı hızlandırmak ve kilo vermek için en sık tercih edilen yollardan biri elma sirkesi içmektir. Sabahları suyun içine birkaç damla elma sirkesi ilave etmek metabolizmayı hızlandırabilir.

6 -    Biber

Diyet yapanların favori besinlerinden biri biberdir. Çünkü biber yağ dokularının enerji tüketimini arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca insülin seviyesini düzenlemeye yarar ki bu da diyet yapmayı kolaylaştırır.

7 -    Yeşil çay

Yeşil çayın faydaları saymakla bitmez. Özellikle ödem atmak için oldukça etkili olduğu bilinir. Yeşil çay yalnızca ödem atmaya yaramaz aynı zamanda yağ yakımını destekler ve metabolizma hızını artırır. Günde 1 bardak yeşil çay içmek hem enerji verir hem de metabolizma hızının artmasına yardımcı olur.

8 -    Ananas

Son olarak ananastan da kısaca bahsedelim. Ananas, diyet yapanların en gözde meyvelerinden biridir çünkü ödem atan meyveler listesinin başında gelir. Ananasın ödem atma konusunda oldukça etkili olduğu bilinir. Ananas aynı zamanda protein içerir ki bu sindirimin kolaylaşmasına olanak sağlar. Metabolizmayı arttırdığı bilinen ananas, özellikle diyet yapanların listelerinde sıkça bulundurduğu meyvelerden biridir.

Önemli Not: Kronik bir rahatsızlığınız ya da sağlık sorununuz varsa beslenme konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.

Benzer Yazılar