Beslenme
Salatalık Kilo Yapar mı? 21.08.2021

Diyet yapanların en “kurtarıcı” yiyeceklerinden biridir salatalık. Kalorisinin az oluşu ve masum olması nedeniyle özellikle akşam acıkmalarında iyi bir kurtarıcı olabilir. Salatalık, düşük kalorili olması bakımından özellikle diyette tercih edilen yiyeceklerdendir. Öncelikle en sık sorulan sorunun yanıtı ile başlayalım; salatalık meyve midir sebze midir? Salatalık aslında sebze gibi dursa da aslında bir meyvedir. Bilim insanlarına göre içinde çekirdeği olan yiyecekler meyvedir. Bu noktada salatalık için de aslında bir meyvedir demek mümkündür. Arama motorlarında sıkça sorulan sorulardan birkaçına yanıt vereceğiz bugün; günde kaç tane salatalık yenmeli, sadece salatalık yiyerek zayıflanır mı, salatalık kilo yapar mı, domates ve salatalık kilo aldırır mı gibi sorular oldukça merak edilen sorulardır. Özellikle diyet yaparken her bir yiyeceğin kalorisi önemlidir çünkü diyette yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Hal böyle olunca düşük kalorili meyveler, düşük kalorili sebzeler arama motorlarının vazgeçilmezi oluyor. Bugün kalorisi düşük olan yiyeceklerden biri olan salatalığı konuk ediyoruz sayfamıza.

Salatalık kilo aldırır mı?

Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak herkesin hayalidir. İdeal kilo ve vücut ölçülerinde olmak, özgüven bakımından şahane bir destekleyicidir. Hal böyle olunca diyetler, zayıflama yöntemleri devreye giriyor. Kilo vermek için daha doğrusu sağlıklı kilo vermek için bir uzmandan destek almak çok önemli. Çünkü aslında doğru bilinen yanlışlarla dolu bir diyet süreci olabilir. Örneğin bir başkasının zayıflamasında büyük rol oynayan bir liste, sizin için tam tersi bir tablo doğurabilir. Şunu unutmamak gerekir ki diyet kişiye özeldir. İnsülin direncine sahip olan bir kişinin diyet listesiyle, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan birinin diyet listesi aynı olmayacaktır. Haliyle birine iyi gelen liste ötekine olumlu etki etmeyecektir. İşte bu nedenle diyet yapmaya karar verdiyseniz bir uzmandan destek almanız önemlidir. Az kalorili bir beslenme tarzı herkese göre olmayabilir, sık sık ara öğünlerle desteklenen bir diyet bazı kişilerde daha çok işe yarayabilir. Konu kilo verme olunca akla ilk gelen sorunlardan biri açlık hissidir. Bazen tok olsak bile açlık hissedebiliriz. Bunun birden fazla nedeni olabilir; ya gerçekten açızdır ya da vücudumuzun suya ihtiyacı vardır. Suya duyulan ihtiyaç da kimi zaman açlıkla karıştırılabilir. Bazı zamanlarda özellikle akşam belirli bir saatten sonra bir şeyler yeme isteği uyanabilir. Özellikle diyetteyken nedense daha çok gelir bu his! Dolabı açıp o anki açlığımıza yenik düşüp, tüm gün yaptığımız dengeli beslenmeyi çöpe atmak yerine kalorisi bakımından bizi üzmeyen sağlıklı yiyeceklerden yararlanabiliriz. Bunlardan biri salatalıktır. Önce salatalık kaç kaloridir sorusunun yanıtı ile başlayalım söze. Salatalık, su oranı oldukça yüksek bir besindir. Buna tezat olarak kalorisi de bir o kadar düşüktür. İdeal kiloyu korumak ya da kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez bir yiyecektir. Salatalık a vitamini, c vitamini, b12 vitamini, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Tüm bunların yanı sıra kalorisi düşüktür. Açlığı bastırma özelliğine sahiptir. 100 gramlık orta boy bir salatalık ortalama 15 kalori kadardır. 120 gramlık büyük boy bir salatalık ortalama 20 kalori kadardır.

Salatalık zayıflatır mı?

Salatalık uzun süre tok kalmayı sağlayabilir çünkü lif bakımından zengin bir yiyecektir. Yanı sıra besin değeri bakımından da yeterlidir. Her besinde olduğu gibi salatalıkta da aşırısı zararlı olabilir. Aşırı salatalık tüketmek birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Doğru porsiyonlarda tüketildiği sürece diyette salatalık yenebilir ve salatalığın kilo verme üzerinde olumlu etkileri gözlemlenebilir.

Gece salatalık yemek kilo aldırır mı?

Özellikle diyetteyken yaşanan gece acıkmaları en büyük kâbuslardan biridir. Gün içerisinde şahane bir beslenme programı uygulamış olsak da gece saatlerinde acıkabiliriz. Bu noktada devreye irademiz ve disiplinimiz girer. Bir anlık boş bulunma ile tüm günü çöpe atmak yerine salatalık gibi masum yiyeceklerden destek alabiliriz. Salatalık, gece yenebilecek masum yiyeceklerden biridir. Elbette gece hiç yememek daha iyidir ancak açlık artık sınırlarınızı zorluyorsa küçük bir adet salatalık açlığınızı bastırabilir. Salatalık genelde tuzlanarak yenir ancak gece acıkmalarında, diyetlerde tuz tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Eğer canınız gece atıştırmalık bir şeyler çektiyse ve tercihiniz salatalıktan yana olacaksa bu durumda mutlaka tuzlamaktan kaçının.

Benzer Yazılar