Beslenme
D vitamini Kilo Aldırır mı? 02.08.2021

Diyet yaparken en ufak bir detay bile gözden kaçmayabilir; disiplinli ve hedef odaklı diyetlerde en ufak bir kalori bile konuşmaya değerdir! Hal böyle oluna harici olarak alınan her takviyenin kalorisi de gündeme gelir. D vitamini eksikliğinin kilo vermeyi olumsuz etkilediği bilinir. Yanı sıra d vitamini almanın zayıflama üzerinde olumlu katkıları olduğu da söylenir. D vitamini kilo verdirir mi sorusunun net bir cevabı yoktur zira tek başına hiçbir şey kilo verdirmez. Kilo ancak ve ancak sağlıklı beslenerek, egzersizi hayatımıza katarak gider. Bu noktada sadece d vitamini içmek kilo verdirir demek doğru olmaz. Ancak doğru ve sağlıklı bir beslenme düzeniyle d vitamini alımı, kilo verme sürecini destekleyebilir. Bu görüşün tam tersi olarak d vitamini kilo yapar mı, d vitamini şişmanlatır mı, d vitamini kilo aldırır mı gibi sorular da merak konusudur. Bugün d vitamini hakkında bilgiler paylaşacağız.

D vitamini kilo aldırır mı?

Vitaminler ve kilo bağlantısı genellikle yanlış yorumlanan bir konudur. D vitaminin kilo aldırdığına dair birtakım düşünceler vardır, bunlar doğru bilinen yanlışlardır. D vitamini yalnızca bir vitamin değildir aynı zamanda bir sağlık mucizesi olarak bilinir. Kemiklere ve bağışıklık sistemine katkı sağlamakla kalmaz aynı zamanda daha pek çok görevi üstlenir. Örneğin d vitamini kaslar için önemlidir. D vitaminin eksik olduğu kaslar, çabuk yorulur ve beraberinde metabolizma bozulmasına yol açar. Enerji tüketim dengeleri etkilenir ve ardından kilo verme sorunu ortaya çıkar. Çünkü biliyoruz ki metabolizma hızı, kilo verme sürecinde oldukça önemli. Metabolizma hızı ne kadar hızlı olursa kilo verme de bir o kadar kolay olur. Ancak zayıf bir metabolizma, kilo verme sürecini yavaşlatır. D vitamini eksik olunca vücutta yağlanma daha kolaylaşır. Bu noktada kilo vermek isteyenlerin önce D vitamini stoklarına göz atılır ve gerekirse takviyeler verilir. D vitamini seviyeleri iyileşen ve normal düzeye gelen kişiler açlıklarını kontrol edebilir ve daha az yeme ihtiyacı duyar. Uzun süre tokluk hisseder. Daha az yediği için de kilo vermesi hızlanır. Yanı sıra yağ yakma hızı da artar. D vitamini de tıpkı Omega-3 yağları gibi özellikle göbek ve karın bölgesindeki yağların daha hızlı erimesini kolaylaştırabilir. D vitamini eksiliği giderilen kişilerde kilo yönetim programlarının daha iyi çalıştığını söylemek mümkündür. D vitamini eksikliği dikkate alınmazsa, kilo direnci görülebilir. Kilo vermede zorluk yaşanabilir ve tüm bunlar motivasyon kaybı olarak karşımıza çıkar. D vitaminin kilo verme üzerinde etkileri vardır ancak bu kadarla sınırlı değildir. D vitaminin faydalarına, d vitaminin yararlarına kısaca bir göz atalım.

D vitaminin faydaları nelerdir?

D vitaminin olumlu etkisi yalnızca kilo vermede değildir. D vitamini aynı zamanda hastalıklara karşı korur ve vücudu daha savunmacı yapar. Depresyonu azaltır. Kemik sağlığını korur. Solunum enfeksiyonlarını azaltır. Diyabet riskini düşürür. Kalp hastalığı riskini azaltır. Bilişsel bozuklukları önlemede etkilidir. İltihabı azaltır. Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. D vitamini aynı zamanda vücudun çeşitli sistemlerinde etkili olan bir vitamindir. Özellikle vücudun kalsiyum emmesini ve kemiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Bağışıklık sistemi ve kas ve sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca genel olarak hücrelerin yaşam döngüsü için önemli bir yere sahiptir.

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

D vitamini eksikliği kendini belli eden bir durumdur. Burada önemli olan detay, kişinin kendini izlemesi ve gerekli önlemleri bir an önce almasıdır. D vitamini eksikliğinde şu belirtiler gözlemlenebilir; genel bir vücut ağrısı, yorgun hissetme, yürümekte zorlanma ve bazen denge problemi, kemik ağrıları, güç kaybı, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, aşırı terleme, gözaltında morluk oluşumu, kilo vermede güçlük, üşüme hissi. Bu gibi durumlar, vitamin eksikliğine işaret edebilir. Eğer bu gibi şikâyetleri kendinizde gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. D vitaminin fazla alınması da birtakım sağlık sorunlarını doğurabilir bu nedenle d vitamini alımını mutlaka doktor gözetiminde yapmanız gerekir. Doktorunuzun önereceği doz ve kullanım sürelerinde d vitamini takviyelerini almanız, sağlığınız için daha doğru bir adım olacaktır.

Benzer Yazılar