Faydalı Yiyecekler
Arı Ekmeği (Perga Ekmeği) Nedir? Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir? 02.04.2021

Önümüz, arkamız, sağımız solumuz korona virüs! Tablolar öyle bir hal aldı ki artık ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Uzmanların önerilerini dinliyor, uyguluyor ve kendimizi korumak için her şeyi yapıyoruz. Bağışıklık sisteminin gücünü hiç bu kadar derinden hissetmemiştik belki de! Uzmanlara göre güçlü bir bağışıklık, korona virüse karşı en etkili kalkanlarımızdan biri. Hal böyle olunca bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz; sağlıklı besleniyoruz, vitamin alıyoruz, meyve tüketiyoruz, bol su içiyoruz vs. İçinde “sağlıklı yaşam” geçen her şey, bizim için önemli. Bundan yola çıkarak araştırmalarımız da devam ediyor elbette. Evet, meyvelerin gücüne inanıyoruz ya da protein miktarımıza dikkat ediyoruz. Araştırmalar sayesinde her gün yeni bir bilgiye uyanır olduk. Son zamanlarda adını duymaya başladığımız ancak içeriği ve faydası hakkında yeni yeni bilgilerin çıktığı bir yiyecek çeşidini anlatacağız bugün size; arı ekmeği. İsterseniz önce arı ekmeği ne demek kısaca değinelim.

Arı ekmeği nedir, kısaca…

Arı ekmeğinin bir diğer biline adı Perga ekmeğidir. Aslında adı ekmek olsa bir ekmek türü değildir. Oluşum sırasında bir mayalanma işlemi gerektiğinden adı ekmek olarak kalmıştır ancak ne görüntüsü ne tadı ne biçimi ekmekle benzerlik göstermez. Arı ekmeğinin temelinde polen vardır. İşçi arıların yavrularını beslemek için topladıkları polenlerin çeşitli salgılarla bir araya gelmesi ve ardından mayalanmasıyla arı ekmeği oluşur. Güçlü bir besin kaynağıdır. Arıların salgılarıyla bir nevi mayalanma sürecinden geçmesinden dolayı adı ekmek olarak anılır. Piyasada perga ismiyle de bulmak mümkündür. Arı ekmeği ne demek sorusunun yanıtını kısaca şu şekilde verebiliriz; polenin bal ile mayalanması neticesinde ortaya çıkan karabiber tanesini andıran bir çeşit yiyecek. Karabiber tanesi ile hemen hemen benzer bir yapıdadır. Arı ekmeği doğal bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Arı ekmeğinin içerisinde sadece vitamin ve mineral değil aynı zamanda protein de bulunur. Bu nedenle arı ekmeği için güçlü bir bağışıklık kuvvetlendirici demek mümkündür. Arı ekmeği uzun ömürlü değildir çünkü yapısı gereği çabuk bozulmaya meyillidir. Bu noktada arı ekmeği kapsülleri ya da kurutulmuş arı ekmeğinden destek alınabilir. Arı ekmeği daha önce de söylediğimiz gibi ekmek kıvamında bir yiyecek değildir. Hal böyle olunca arı ekmeği nasıl tüketilir sorusunun yanıtı da merak konusudur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki arı ekmeği her zaman, her yerde kolaylıkla bulunamayabilir. Bu noktada eczanelerden başka formlarda temin edilebilir. Kurutulmuş arı ekmeği de vardır. Kurutulmuş arı ekmeğini direkt çiğneme yoluyla tüketebilirsiniz. Yanı sıra süt ile birlikte ya da yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

Arı ekmeği kullananları yorumları genellikle iyidir. Mucize besin olarak adlandırılması bile mümkündür. Arı ekmeğinin onlarca faydası vardır elbette ancak ilk göze çarpan bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.  Bağışıklık sistemimizin gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde arı ekmeği bu konuda en büyük destekçilerimizden biri olabilir. Arı ekmeğinin içerisinde yararlı maddeler vardır bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Arı ekmeğinin diş eti kanamasına da iyi geldiği söylenir. Bağırsakları korumada güçlü bir destekçi olabilir özellikle bağırsak nedeniyle oluşabilecek hastalıkları önlemeden etkili olduğu düşünülür. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak sağlar yanı sıra sindirim sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklara da iyi gelebilir. Vücuda hem fiziksel hem mental açıdan zindelik sağladığı, enerji verdiği bilinir. Arı ekmeğinin hücre yenilenmesini de hızlandırdığı söylenir. Özellikle düzenli kullanımda yaşlanma karşıtı bir etki yarattığı düşünülür. Arı ekmeği karaciğer dostudur, karaciğerin sağlıklı ve temiz kalmasına destek olur. Tansiyonu dengelemede de birtakım olumlu etkileri olabilir. Mikrop öldürücü özelliği ile de adından söz ettirebilir. Arı ekmeğinin kabızlık sorununa da iyi geldiği bilinir. Güçlü bir antioksidan olduğu söylenir bu nedenle vücudu toksinlerden arındırır. Kas ve kemikleri güçlendirdiği söylenir.

Arı ekmeğinin zararları nelerdir?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki eğer kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışarak tüketmelisiniz. Ürün her ne kadar doğal olsa da aşırı tüketimde ya da doktora sormadan tüketilmesinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Herkes için faydalıdır demek söz konusu değildir; mutlaka doktorunuza danışmalı ve onayını aldıktan sonra beslenme rutininize eklemelisiniz. Şimdi gelelim diğer etkilerine… Arı ekmeği polenlerden yapılır ve bal, polen ya da propolis gibi malzemelere alerjisi olanların sağlığını ciddi oranda etkiler. Arı ekmeği alerjik reaksiyon oluşturabilir ve sağlığınız tehdit edebilir. Yanı sıra eğer arı ekmeğini kapsül olarak tüketmek istiyorsanız mutlaka güvenilir yerlerden almanızda yarar var. İçeriği belli olan ve güvenilir yerlerden satın almanız gerekir. Arı ekmeği her ne kadar pek çok faydayı içinde barındırsa da bazı özelliklerden dolayı sağlığınız olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle arı ekmeğini günlük beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Son olarak arı ekmeği nerede bulunur ve arı ekmeği fiyatı hakkında da bilgi verelim. Arı ekmeği fiyatı, aldığınız malzemenin markasına göre değişiklik gösterir bu nedenle kesin bir bilgi vermek doğru olmaz. Arı ekmeği kapsül olarak da satılır bu noktada nereden alınır sorusunun yanıtı eczaneler olacaktır. Yanı sıra pek çok markanın da arı ekmeği bulunur. Bu markalardan size uygun olanı, doktorunuzun onayı ile satın alabilirsiniz.

Benzer Yazılar