Faydalı Yiyecekler
Oopsie Ekmek (Bulut Ekmek) Nedir? Oopsie Ekmek Nasıl Yapılır? 08.01.2021

“Diyet sloganları”ndan aşina olduğumuz ve yıllarca bu cümleyi kulağımızda yer ettiğimiz bir dönem geçirdik ve belki de hala geçiriyoruz; “3 beyazdan uzak dur; un, şeker, tuz.” İşin hazin kısmı, diyet yaparken uzak durmamız söylenen bu üç beyazın yemeklere bir o kadar tat kaldığı ve onlarsız yapılan tariflerin ne kadar yavan olduğu… Fakat şu bir gerçek ki tuzu kesmezsek ve/veya azaltmazsak, karbonhidrat tüketimimizi kısmazsak bu diyet işi bir hayli uzayacak. Diyet yaparken ekmeği tamamen kesmenin artık eskisi kadar çok dile getirilmediğini görüyoruz çünkü karbonhidrat da bir ihtiyaç. Burada önemli olan miktar. Örneğin diyet listelerinin gözdesi bitter çikolata, ani gelişen tatlı krizleri için masum tatlılardandır ancak fazlası diyeti bozar. Bir başka örnek muz için de geçerli. Tok tuttuğu bilinen muz, küçük ve yarım olmak koşulu ile ara öğün olabilir ancak fazlasını yemek kilo alınmasına yol açar. Konu diyet olunca örnekleri bir hayli arttırabiliriz özetle. Dememiz o ki her şeyi “kararında” yersek bu diyet yolculuğunda kalbimiz de, beynimiz de, midemiz de rahat eder. Şimdi gelelim son yılların popüler ekmek çeşitlerinden biri olan Oopsie ekmeğine. Öncelikle Oopsie ekmeği nedir kısaca bahsederek başlayalım yazımıza.

Oopsie ekmeği (bulut ekmek) nedir?

Oopsie ekmeğinin bir diğer adı bulut ekmektir. İsveç’te sıkça yapılır. İçeriği normal ekmek gibi bol unlu, bol tuzlu değildir ki zaten diyet listelerinde yer almasının sebebi de bu masumluğudur. Oopsie ekmek, “ekmeksiz doymuyorum” ile başlayan cümlelerin önünü kesecek kadar iddialı bir tariftir. Oopsie ekmeği tek başına da tüketebilirsiniz, pizza tabanı şeklinde de yapabilirsiniz. Hamburger ekmeği, sandviç ekmeği gibi kullanımını çeşitlendirebilirsiniz. Karbonhidrat ağırlıklı olan ekmek tüketimini diyete en uygun şekle getirmenin yollarından biri Oopsie ekmeğidir. Oopsie ekmeği unsuz yapılan bir ekmektir. Bu nedenle kalorisi, diğer ekmek çeşitlerine göre çok daha düşüktür. Oopsie ekmeğini sıcak ya da soğuk olarak servis edebilir ve tüketebilirsiniz. Oopsie ekmeğini yapmak için un gerekmez; yumurta, kabartma tozu, krem peynir gibi malzemeler yeterli olacaktır. Yedikten sonra pişman ettirmeyen ve dahası ağızda hoş bir tat bırakan Oopsie ekmeğinin tarifine geçelim şimdi.

Oopsie ekmek tarifi: Oopsie ekmek (bulut ekmek) nasıl yapılır?

Oopsie ekmek için ihtiyacınız olan malzemeler; 3 adet yumurta, 100 gram krem peynir ya da lor peyniri (ev yapımı süt loru olursa daha iyi olur), 1 çay kaşığı kadar kabartma tozu, az miktar tuz. Dilerseniz tuz koymayabilirsiniz ancak tadını biraz daha iyi yapmak için tuz eklemek daha iyi olabilir. Vücudun tuza da ihtiyacı olduğunu düşünürsek, Oopsie ekmeğe eklenecek bir çimdik tuzun size korkunç zararları olmayacaktır. Gelelim Oopsie ekmeğin yani bulut ekmeğin yapılışına…  Öncelikle bu ekmeği fırında yapacağımızın bilgisini verelim ve fırını 150 dereceye ayarlayıp ısıtalım. Yumurta beyazlarını ve tuzu mikserle çırpın. Kar gibi olması gerekiyor hatta öyle ki, kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek kadar kıvamlı olması lazım. Yumurta beyazlarını ve tuzu bir güzel çırptıktan sonra bu karışımı bir tarafta tutun ve yumurta sarılarına geçin. Yumurta sarılarını, tercih ettiğiniz peyniri ve kabartma tozunu başka bir kapta güzelce çırpın. Çırpma işleminden sonra yarısını, beyaz olan karışıma ilave edin. Beyaz karışım sönmeden, alttan üste doğru spatula yardımı ile yavaşça karıştırın. Geri kalan karışımı da ilave ettikten sonra karıştırmaya devam edin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız karışımı 5-6 eşit parçaya bölün. Eğer bir pizza tabanı vs. yapmayacaksanız yuvarlak bir şekil verebilirsiniz. Daha düzgün bir şekle sahip olmasını istiyorsanız kek kalıbına ya da küçük kalıplara da koyabilirsiniz. Fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Bu noktada zaten yayılan kokudan pişip pişmediğinin sinyallerini verecektir. Etrafa mis gibi ekmek kokusu tamamen yayıldıktan sonra artık ekmeğiniz hazırdır. Oopsie ekmeğini fırından çıkarın ve 3-4 saat dışarıda dinlenmeye bırakın. Eğer Oopsie ekmeğinizin biraz daha farklı lezzetlerle harmanlanmasını istiyorsanız malzemelerin içine susam, ceviz ya da çörek otu da ekleyebilirsiniz ancak ölçüleri önemli. Aşırı koyarsanız kalorili bir ekmek olma yolunda ilerleyecektir. Özellikle ceviz çok yakışır, bunu da dip not olarak verelim.

Oopsie ekmeğini yani bulut ekmeği yaparken bir de püf noktası paylaşalım. Eğer Oopsie ekmeğinin kıvamını arttırmak istiyorsanız içerisine kabartma tozu yerine krem tartar da ekleyebilirsiniz. Yumurta beyazlarını, yumurta sarılarından mümkün olduğunda ayırmaya çalışın. Eğer peynirli bir Oopsie ekmeği yapmak istemiyorsanız bu durumda krem peynir ya da süt loru yerine süzme yoğurt da kullanabilirsiniz. O ekşilik zaten size ihtiyacınız olan lezzeti verecektir. Oopsie ekmek peynirsiz tercih edenlerdenseniz yoğurtlu oopsie ekmeğini mutlaka deneyin!

Oopsie ekmeği, diyet yapanlar için sağlıklı ekmek tariflerinden biridir ancak bu demek değildir ki herkes için uygundur. Her karbonhidratın ya da proteinin tüm diyet listeleriyle uyumlu olması beklenemez. Örneğin yağdan kilo verilmesi hedeflenen bir diyet programında protein ağırlıklı bir beslenme yapılır ve karbonhidrat alımı yok denecek kadar azdır hatta buna “eser miktar” da denebilir. Protein ağırlık diyet yapanlar için Oopsie ekmeğini çok fazla tüketmek sakıncalı olabilir. Genel hatlarıyla ele alırsak zaten her şeyin fazla tüketimi mutlak bir zarar doğuracaktır. Bu nedenle Oopsie ekmeğini diyet listenize eklemeden önce mutlaka bir uzmana danışın ve size uygun olup olmadığı konusunda kendisinden destek alın.
 

Benzer Yazılar