Faydalı Yiyecekler
Pikan Cevizi Nedir? Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? 27.05.2021

Doğa, mucizenin ta kendisi. Sarımsağın antibiyotik kadar güçlü sayıldığı, portakal ya da kivinin C vitamini deposu olduğu bilinen gerçekler. Doğada yetişen her bir bitki, vücudumuza adeta sağlık hizmeti veriyor. Yeşil çay yağ yakımını hızlandırıyor, Hindistan cevizi yağı saçlarımızı besliyor, mandalina vitamin ihtiyacımızı karşılıyor ve benzeri gibi onlarca cümle kurmak mümkün. Hal böyle olunca şifalarını doğal yollarla bulmayı tercih edenler için doğa geniş bir yelpaze sunuyor. Bugün, son yıllarda popülaritesini bir hayli arttıran ve faydaları ile adından söz ettiren pikan cevizini konuk ediyoruz sayfamıza. Öncelikle pikan cevizi nedir kısaca bahsedelim. Pikan cevizi aslında pekan olarak bilinir ve anavatanı Amerika’dır. Ağaçta yetişen yemiş türleri arasında en çok antioksidan içeriğe sahip yemişlerdendir demek mümkündür. Sert ve kabuklu bir meyve türüdür. Güçlü antioksidan içeriğinin yanı sıra protein bakımından da zengindir. Yağlı bir yemiş olduğu bilgisini de verelim. Son yıllarda üretimi bir hayli yaygınlaşmaya başladı. Özellikle faydaları ortaya çıktıkça artık sofralarda da yerini almaya başladı. Diyet yapanların da favori ara öğünlerinden biri aynı zamanda. Protein içeriğinin yüksek olması ve tokluk sağlaması bakımından tercih ediliyor. Yüksek oranda yağ içerdiği için fazlası ne yazık ki kilo alımına neden olabilir yani kalorisizdir demek doğru değildir. İçerdiği yağ ve protein onu bir miktar kalorili yapar ancak ara öğün olarak, az miktarda tüketildiği sürece bir sorun teşkil etmeyecektir. Peki, pikan cevizini bu kadar popüler yapan nedir? Pikan cevizinin faydaları ile devam edelim.

Pikan cevizinin faydaları nelerdir?

Pikan cevizi güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra protein bakımından da zengindir. Özellikle tok tutucu özellikte olması ve faydalı içeriğe sahip oluşu, pikan cevizini diyet dostu da yapar. Son günlerde hatta son iki yıldır hayatımızın gündeminde olan en önemli şeylerden biri güçlü bağışıklık sistemidir. Zira korona virüsten korunmanın yollarından biri bağışıklık sistemini güçlü kılmaktır. Pikan cevizi bu noktada etkin bir şekilde savunma yapıyor; içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemi rol oynuyor. Kan basıncının dengelenmesine de katkı sağlayan pikan cevizi aynı zamanda kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir. Bu özelliği ile kalp ve damar sağlığını da destekler. Yanı sıra diyabet riskinin de azalmasında etkili olduğu düşünülür. Özellikle beyin gelişimini desteklediği ve beyin hücrelerini koruduğu bilinir. İştah konusu, diyet yapanların en büyük sorunlarından biridir zira diyette iştah genelde açık olur. Pikan cevizi tok tutan ara öğünlerden biri olmasının yanı sıra iştahı azaltan da bir etkiye sahiptir Bu sayede iştahı dengeler ve kilo vermeye destek olur. Ancak söylediğimiz gibi içeriğinde aynı zamanda yağ olduğu için çok masum olduğu söylenemez. Peki pikan cevizi günde ne kadar tüketilmeli? Ara öğünde 2 adeti geçmeyecek şekilde tüketmek daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Pikan cevizi E vitamini bakımından da zengindir. Bu özelliği sayesinde kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevindedir. Pikan cevizi folik asit, A vitamini, C vitamini, E vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içerir.

Pikan cevizi ve normal ceviz arasındaki fark nedir?

Pikan cevizi, yaygın olarak tükettiğimiz cevizle benzer bir görünüme sahiptir ancak aralarında birtakım farklar da vardır elbette. Dış görünüş ile başlayalım. Günlük tükettiğimiz ceviz ile pikan cevizi hemen hemen aynı renktedir. Pikan cevizinin üzeri daha pürüzsüzdür, normal ceviz biraz daha girintili çıkıntılıdır. Pikan cevizinin dış kabuğu daha yumuşaktır. Hatta o kadar ince ve düzgün bir yapıya sahiptir ki el ile bile kolayca kırılabilir. Normal ceviz gibi ceviz kıracağına ihtiyaç yoktur. Tat bakımından pikan cevizinin biraz daha tatlımsı olduğunu söylemek mümkündür; pikan cevizi, normal cevize oranla daha tatlı bir yapıdadır. Normal cevize oranda çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Peki pikan cevizi nasıl iklimde yetişir? Pikan cevizi, normal cevizin yetişmediği ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Pikan cevizi yaygın olarak Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Güney Afrika, Peru, Avustralya gibi yerlerde yetiştirilir. Pikan cevizinin ülkemizde de yetiştiği yerler vardır. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinin denize bakan yamaçlarında pikan cevizi yetiştirilir.

Pikan cevizi fidanı

Pikan cevizi fidanını oldukça hızlı büyür. Uzun boylu bir ağaç türüdür. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının az olduğu bölgelerde daha elverişli yetişir. Pikan fidanını çok fazla su istemez. Pikan ağacının güneşten zarar görmesi önlemek için ağacın gövdesi beyaza boyanabilir. Yanı sıra böcek ve haşerelerin istilasına uğramaması için gereken önlemler de alınmalıdır. Pikan cevizi ne zaman meyve verir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Pikan cevizi dikiminden itibaren ortalama 4-8 yaşında meyve vermeye başlar. 10 yaşını doldurduğu zaman artık ciddi bir verim alımı söz konusu olur. Öyle ki Amerika Birleşik Devletleri’nde 150 yaşında ekonomik verimle bahçelere rastlamak mümkündür.

Pikan cevizi nerede satılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bugün pikan cevizine ulaşmak kolaydır. İnternet üzerinden satış yapan sitelerde pikan cevizini bulmak mümkündür. Pikan cevizi zararları de merak edilen bir konudur. Her ne kadar faydalı bir içeriğe sahip olsa da aşırı tüketimi birtakım zararlar doğurabilir. Eğer alerji ya da başka bir hastalığınız varsa pikan cevizini günlük beslenme rutininize katmadan önce mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Benzer Yazılar