Faydalı Yiyecekler
Ginseng (Cinseng) Nedir? Ginseng Faydaları Nelerdir? 12.05.2021

Ginseng, son yıllarda popülerliği gittikçe artan bir bitki türü. Vitamin takviyelerinde sıkça rastlıyoruz hatta. Çok yıllık, kazık köklü bir bitki olan ginseng özellikle Çin ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde alternatif tıp olarak kullanılıyor. Mazisi oldukça eskiye dayanıyor. Ginseng bitkisinin de birçok türü var ancak özellikle tedavi amaçlı oldukça işe yaradığı düşünülüyor. Ginseng, Araliaceae familyasından bir bitki türü. En popüler olanları Amerikan ginseng ve Asya ginsengidir. Ginseng, kazık kök yapıda bir bitki türüdür. Ginseng Türkçesi ne demek sorusunun yanıtı ile devam edelim. Doğu Asya’nın dağlarında yetişen bu çok yıllık bitki “cinseng” diye okunur. Botanik ismi Panax, Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden üretilen bir isimdir. Bitkinin kökleri ilaç olarak kullanılır bu nedenle Çin, Japonya ya da Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde yabani olarak bulunmasının yanında kültür olarak da bulunur.

Ginseng faydaları nelerdir?

Bazı bitki uzmanlarına göre özellikle yaşı ilerlemiş kişilerde bağışıklığı güçlendiriyor. Yaralanma ya da  hastalıklardan zarar gören kişilerde de etkili olduğu düşünülüyor. Duygusal stres ve fiziksel yorgunluğa da iyi gelmesiyle biliniyor. Ginseng’in aynı zamanda sinir sistemini güçlendirdiği de düşünülüyor. Vücutta dengeleyici bir etkiye sahip bu nedenle sinir sistemi konusunda oldukça etkin görev alıyor. Güne daha zinde ve enerjik başlamamıza yardımcı oluyor üstelik düzenli ve doğru ölçüde kullanıldığında kolesterole karşı da etkili olduğu düşünülüyor. Özellikle korona virüs pandemisi nedeniyle sadece fiziksel değil ruhsal açıdan da yorgunluk hissediyoruz. Pandeminin ne zaman biteceği, kendimizi nasıl koruyacağımız ve benzeri gibi onlarca düşünce var kafamızda. Beynimizin içi bu kadar doluyken işlere konsantre olmak ya da yataktan dinç kalkmak da her zaman kolay olmuyor. Bu tarz durumlarda bitkilerin gücünden destek alabiliyoruz. Örneğin ginseng, vücut enerjimizin yerine gelmesini sağlarken güne daha dinç bir başlangıç yapmamıza olanak sağlıyor. Ginsengin bir diğer faydası ise tansiyon üzerinde oluyor. Tansiyonun belirli bir düzeyde seyretmesine yardımcı oluyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesi için vücuda destek oluyor. Afrodizyak etkilisi olduğu bilinen ginseng aynı zamanda hormonlar üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Hormonların düzenli çalışmasını destekler. Kadınlar ginseng kullanabilir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim hazır hormonlardan konu açılmışken. Ginseng için kadın ya da erkek ayırımı yoktur çünkü her bir bünye farklıdır. Bu nedenle ginseng kullanımının erkeğe ya da kadına ne gibi etkiler yapacağını ancak kişinin mevcut sağlık durumu belirler. Bu nedenle ginsengin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Ginseng Faydaları

Ginsengin faydaları ile devam edelim. Ginseng antioksidan ve anti inflamatuardır yani vücuttaki iltihap ve toksinleri azaltır. Özellikle vücut yaralanmalarında bu nedenle etkilidir. Organların temizlenmesini sağladığı gibi cilt problemlerini de giderdiği düşünülür. Ginseng zayıflatır mı ya da ginseng kilo aldırır mı gibi soruların yanıtları ile devam edelim. Ginseng’in içeriğinde faydalı bileşenler vardır ki bunlar iştahın bastırılmasına da yarayabilir. Bu nedenle ginseng’in kilo vermeyi desteklediği düşünülür ancak bu konuda net bir bilgi vermek doğru değildir.

Ginseng nasıl kullanılır?

Ginseng’in kökleri genelde kuru formda ya da dilimlenmiş olarak kullanılır. Ginseng yaprakları kurutulmuş olarak satılabilir. Yapraklarından çay da yapılabilir.  Ginseng enerji içeceklerinde ve çoğunlukla çay olarak kullanılır. Yanı sıra bazı kozmetik ürünlerde de ginseng kullanımına rastlamak mümkündür. Ginseng’in farklı türleri olduğundan bahsetmiştik. Ön planda olan iki türü Asya ginsengi ve Amerikan ginsengidir. Asya ginsengi panax ginseng olarak adlandırılırken Çin ya da Kore ginsengi de kırmızı ginseng olarak bilinir. Dediğimi gibi ağırlıklı olarak çay formunda tüketilir.

Ginseng zararları nelerdir?

Ginseng binlerce yıldır alternatif tıpta tedavi amacıyla kullanılan bir bitki. Ancak bu durum tamamen zararsız olduğu anlamına gelmez. Pek çok faydasının bulunmasının yanı sıra kronik rahatsızlığı ya da ciddi başka rahatsızlıkları bulunan kişiler için oldukça tehlikelidir. Fazla tüketimi söz konusu olursa yukarıda saydığımız tüm faydalar zarara dönüşecektir. Ginseng’in fazla tüketilmesi vücutta bir takım tepkimelere neden olacağı için mutlaka kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Ginseng kullanıcı yorumları size bir fikir verebilir ancak son karar mutlaka doktorunuzun söylediği olmalıdır.

Son olarak ginseng fiyatlarına da değinelim. Ginseng için tek bir fiyat vermek pek doğru olmayacaktır çünkü aldığınız ürünün markasına ve ürünün ne olduğuna bağlı olarak değişecektir bu durum. En iyi ginseng hangisidir sorusunun yanıtını da yine doktorunuzdan alabilirsiniz.

Benzer Yazılar