Faydalı Yiyecekler
Arı Ekmeği (Perga) Nedir? Arı Ekmeği Zayıflatır mı? 01.03.2022

Son birkaç yıldır oldukça değişik süreçlerden geçtiğimi aşikâr. Adını bile duymadığımız bir virüs, hayatımızın tam ortasına yerleştiğinden beri artık sağlıklı yaşam her şeyin üstünde. Sağlıklı yaşamın sır perdesi aralanırken, her gün onlarca yeni bilgi ekliyoruz dünyamıza. Şunu biliyoruz ki bağışıklık sistemi virüs ve bakterilere karşı en etkili gücümüz. Bağışıklık sistemimiz güçlüyse, hastalıklara karşı direncimiz de bir o kadar yüksek oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını pek çoğumuz biliyoruz. Dünya değiştikçe bağışıklık sistemini güçlendiren besinler listesine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bugüne kadar belki duyduğunuz ya da ilk kez duyacağınız bir besin hakkında detaylı bilgiler vereceğiz yazımızda. Arı ekmeği olarak bilinen ve Perga ismiyle anılan bir ekmek çeşidi ile sayfanıza konuk oluyoruz. Arıların son yıllardaki popülerliği gittikçe artıyor; propolisti, çeşit çeşit baldı derken hayatımızda ciddi anlamda varlığını sürdürüyor. Son yıllarda propolisin popülerliği de gittikçe artıyor. En az propolis kadar ünlü olma yolunda ilerleyen bir başka besin olan Perga, yine çalışkan arılar sayesinde hayatımıza şifa katıyor. Arı ekmeği olarak bilinen, bir diğer adı Perga olan bu ekmek cinsi tamamen arıların çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Adının “ekmek” olarak anılmasının sebebi ise balın bir nevi mayalanma sürecinden geçmesi. Bildiğimiz ekmekler gibi olmamakla birlikte, hayatımızda varlığını uzun yıllar sürdürecek gibi duruyor. Arı ekmeğinin faydalarına geçmeden önce gelin bu arı ekmeğinin ne olduğuna kısaca değinelim. Öncelikle arı ekmeği ne demek kısaca bahsederek başlayalım yazımıza. Ardından arı ekmeğinin faydaları nedir, arı ekmeği ne işe yarar, arı ekmeği zayıflatır mı, diyette arı ekmeği yenir mi gibi başlıklara değinelim.

Arı ekmeği nedir, kısaca…

Arı ekmeğinin bir diğer adı Perga’dır. Balın, bir çeşit mayalanma sürecinden geçmesinden dolayı adı ekmek olarak geçer. İşçi arıların yavrularını beslemek için topladıkları polen, çeşitli salgılarla bir araya gelir ve mayalanır. Bu mayalanma sürecinin ardından Perga meydana gelir. Arıların salgıları ile oluşan bu mayalanmadan dolayı adı ekmek olarak bilinir. Diğer bir tanımla polenin bal ile mayalanması neticesinde arı ekmeği yani perga oluşur. Arı ekmeği doğal bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Popülerliği gittikçe artmaya devam ediyor. Arı ekmeğinin içinde sadece vitamin ve mineraller bulunmuyor. Kulağa ilginç geliyor olsa da bu faydalı ekmeğin içinde protein de bulunuyor. İçinde protein olduğundan dolayı çok dayanıklı olduğu söylenemez. Yani alındıktan bir süre sonra tüketmek gerekiyor aksi halde bozulabilir. Bozulma özelliğinden dolayı piyasada kapsül ya da kurutulmuş olarak da bulunuyor. Arıların bitkilerden topladıkları polenlerin sindirim enzimleriyle karıştırıp peteklerde biriktirmesi neticesinde oluşan arı ekmeği oldukça değerlidir. Bu nedenle her yerde sık sık bulunmaz. Bulunsa bile maliyetinin yüksek olduğu bilgisini verelim. Çünkü arı ekmeğinin hasadı kolay değildir yanı sıra toplanması da zordur. Tüm bunlar da fiyatına yansır. Arı ekmeği doğal bir probiyotiktir. Protein ve vitamin bakımından zengin olması arı ekmeğini tam bir şifa deposu yapar.

Arı ekmeği faydaları nelerdir?

Arı ekmeği için mucize besin desek yeridir zira onlarca faydası bulunur. Arı ekmeğinin en büyük faydalarından biri yukarıda da kısaca değindiğimiz bağışıklık sistemi üzerinedir. Bağışıklık sisteminin güçlü kılınmasında önemli rol oynar. İçerisinde pek çok yararlı madde, vitamin, mineral ve protein bulunur. Bunlar vücut için tam bir şifa kaynağıdır. Arı ekmeği bağırsak sağlığını korumada da etkili rol oynar. Özellikle kolon sağlığını koruduğu ve pek çok hastalığı önlediği düşünülür. Sindirim sistemi üzerinde de pek çok faydası bulunur. Özellikle sindirim sisteminin çalışmasında etkin rol oynar. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı iyi geldiği bilinir. Kansızlık sorununa da iyi geldiği düşünülür. Fiziksel ve ruhsal açıdan dinçlik verir, vücuda enerji katar. Hücre yenilenmesi üzerinde olumlu faydalar sağladığı düşünülür özellikle cilt sağlığına iyi geldiği bilinir. Karaciğer sağlığını korur özellikle karaciğerin temiz ve sağlıklı kalmasına destek olur. Mikrop öldürücü özelliği vardır, bu sayede pek çok hastalığa karşı etkili bir besindir. Kabızlık sorunu yaşayanlar için arı ekmeği fayda sağlayabilir çünkü sindirim sistemi üzerinde pek çok artısı bulunur. Arı ekmeğinin içerdiği faydalı maddeler sayesinde kas ve kemikleri güçlendirdiği bilinir. Antioksidan bir etkisi vardır bu da vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Arı ekmeğinin beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi olduğu bilinir özellikle hafızayı arttırdığı ve güçlendirdiği görülür. Arı ekmeği aynı zamanda lif içerir ki bu da sindirimi rahatlatmasının yanı sıra tokluk sağlar. Diyette olanlar için ideal bir besin olabilir ancak mutlaka bir uzmana danışmakta yarar olacaktır. Başlı başına kilo verdiren, mucize bir besin olmamakla birlikte diyet süresince iyi bir eşlikçi olabilir ancak dediğimiz gibi diyet kişiye özel bir durumdur. Başkasına iyi gelen size iyi gelmeyebilir bu nedenle arı ekmeği dahil diyetle ilgili her sorunuzu mutlaka bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır.

Arı ekmeği (Perga) nasıl tüketilir?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere arı ekmeğini bulmak çok kolay değildir zira hasadı da toplanması da oldukça zordur. Haliyle arı ekmeğini temin etmek çok kolay olmayacaktır. Bundan yola çıkarak piyasada kapsül halde bulunan arı ekmekleri vardır. Arı ekmeği kapsülü eczanelerde bulunabilir. Ancak kullanırken mutlaka bir uzmana danışmakta ve seçtiğiniz kapsülün güvenilirliğini sorgulamakta yarar olacaktır. Arı ekmeği bir de kurutulmuş olarak karşımıza çıkabilir. Kurutulmuş formda olan arı ekmeğini doğrudan çiğneyerek tüketmek mümkündür. Ortalama tane karabiberin boyutu kadar küçük olduğundan isterseniz süte ya da yoğurda karıştırarak da tüketebilirsiniz. Arı ekmeği salata, kefir ve bal gibi gıdalarla da iyi arkadaştır. Bunlara karıştırarak tüketebilirsiniz. Kahvaltıda ya da günün diğer öğünlerinde tüketilebilir.

Arı ekmeğinin zararları nelerdir?

Her ne kadar pek çok faydayı içinde barındırıyor olsa da bazı zararları da olabilir. Özellikle bal, propolis, polen gibi besinlere karşı alerjiniz varsa arı ekmeği size zarar verebilir. Alerjik reaksiyonlara yol açma olasılığı vardır. Arı ekmeği çok yaygın olan bir besin değildir bu nedenle piyasada bulmak zordur. Bulduğunuz zaman, satın almadan önce mutlaka araştırın ve doğal olup olmadığına emin olun. Özellikle bilinen yerlerden, uzman tavsiyesi ile almanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa arı ekmeği dahil her ürünü tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Her ne kadar doğal özlü bir besin olsa da mutlaka yan etkileri olabilir ya da alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Fayda sağlamayı amaçlarken zarar görmemek için arı ekmeğini beslenme rutininize katmadan önce mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Diyette arı ekmeği yenir mi? Arı ekmeği zayıflatır mı?

Arı ekmeğinin pek çok faydası bulunur. Özellikle protein içeriğinin olması ve lifli yapısı ile tok tutmaya yarar. Diyette arı ekmeğinin tüketilip tüketilememesi tamamen kişiye özgüdür. Bu nedenle arı ekmeğinin sizin için uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışın. İşin kilo verdirme kısmına gelince… Arı ekmeğinin doğrudan kilo verdirdiğini söylemek doğru olmayacaktır çünkü zaten direkt olarak zayıflatan bir besin yoktur. Kilo verme ancak ve ancak sağlıklı beslenme ile olur. Arı ekmeği sağlıklı beslenme konusunda iyi bir destekçidir. Ancak direkt olarak zayıflattığını söylemek doğru olmayacaktır. Arı ekmeği hakkında detaylı bilgi için bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır. İçerik olarak her ne kadar doğal bir yapıya sahip olsa da yan etkileri olabilir. Özellikle polen, bal ve propolise karşı alerjisi olanlar dikkat etmelidir.

Benzer Yazılar