Diyet yaparken en çok zorlanılan konulardan biri açlıktır. Evet, diyetler açlık değil ara öğünlerle sağlıklı beslenme üzerine kurulu olmalıdır ancak yasak olan yiyecekler aklın hep bir köşesinde olur. Yiyemediğimizi bildiğimiz halde, belki de normal zamanda hiç canımızın çekmediği yiyeceklere bile özenir oluruz. Diyet adı üzerinde kısıtlamayı çağrıştırır bu nedenle diyet işine sağlıklı beslenme demek çok daha doğru olacaktır. Sağlıklı beslenme ile sadece kilo vermekle kalmaz aynı zamanda pek çok hastalığın da önüne geçmiş oluruz. Elbette olmayan kıyafetlerin olması, aynada görülen değişim, kıyafet satın alırken bir beden aşağı düşmek de en büyük motivasyonlardan biridir. Şunu biliyoruz ki her ne kadar sağlıklı beslenme üzerine kurulu bir rutinimiz olsa da ara sıra acıkmalar, anlık tatlı krizleri ve benzeri gibi durumlar da olmuyor değil. İşte bu noktada tok tutan besinler ya da tok tutan ara öğünler giriyor devreye. Mesela basit bir örnek ile ilerleyelim. Canımız diyet sırasında çikolata çekti. Ama çikolata denince ilk akla gelen de kalorisi. Bu durumda hemen çikolata yeme fikrinden uzaklaşıyoruz ve aklımızın bir köşesinde bu düşünceyi bırakıyoruz. Bu düşünce daha sonra tekrar gün yüzüne çıkıyor ve belki de bu sefer dayanamıyor, yiyoruz. Sonrası mı? Pişmanlık. Bu ruh durumuna girmeye hiç gerek yok çünkü diyette çikolata yenmez diye bir kural yok. Önemli olan doğru miktarda ve doğru zamanda yemek. Örneğin çikolata, aslında şahane bir ara öğün de olabilir! Şekersiz bir Türk kahvesinin yanında tüketeceğiniz bir kare bitter çikolata hem tatlı krizinizi önleyecek hem de tok kalmanızı sağlayacaktır. Üstelik kendinizi iyi hissettirmesi de cabası! Bitter çikolata ve şekersiz Türk kahvesi ikilisi, tok tutan ara öğünlerin başında gelir. Elbette bu her gün değil belirli aralıklarla yan yana gelmesi gereken bir ikilidir. Miktarı çok önemlidir. Fazlası, zarara girer. Bir diğer tok tutan ara öğün ise beyaz leblebidir. Hatta öyle tok tutar ki günün geri kalanını çok daha rahat geçirmenize olanak sağlar. Bugün konumuz beyaz leblebi ve beyaz leblebinin faydaları. İsterseniz direkt fayda kısmına geçelim.
Beyaz leblebinin faydaları nelerdir?
Beyaz leblebi denince ilk akla gelen tok tutma özelliğidir. Oldukça sert olan yapısından dolayı kimi zaman pek diş dostu olduğu söylenemese de konu diyet olunca oldukça faydalıdır. Beyaz leblebinin faydalarını birkaç başlık halinde inceleyelim.
1 - Kolesterolü dengeler
Beyaz leblebi, kolesterol düzeyini olması gerektiği seviyede tutar ve kalp krizi, felç ve benzeri gibi hastalıkların önlenmesini sağlar. Kötü kolesterol düzeyini normal seviyede tuttuğu için kalp sağlığına çok iyi geldiği bilinir.
2 - Cilde iyi gelir
Kendisi bu kadar kuruyken, cilde nasıl bu kadar iyi gelebilir merak konusu. Ancak beyaz leblebinin vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu da bir gerçek. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cildi güzelleştirir, cilt hücrelerini yeniler. Yanı sıra beyaz leblebinin kırışıklık ya da yara izine de iyi geldiği söylenir.
3 - Tok tutar
Diyet yapanların en sık yaşadığı sorunlardan biri olan açlık hissiyle birebir savaşır. Beyaz leblebinin en önemli özelliklerinden biri tok tutmasıdır. Uzun süre tok kalınmasını sağlar ve beraberinde vücuda yararlı olan vitaminleri de içerdiği için diyet dostudur.
4 - Mide asidini dengeler
Mide asit oranı oldukça önemlidir. Beyaz leblebinin yararlarından biri de mide asidini dengeliyor oluşudur. Özellikle reflü, ülser ya da gastrit gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. Yanı sıra mide şikâyetlerinin de azalmasına yardımcı olabilir.
5 - Kilo vermeyi destekler
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi beyaz leblebi, tokluk hissi yaratır. Bu da daha az yemeğe ve dolayı ile daha az kalori almaya imkân sağlar. Beyaz leblebi bölgesel olarak zayıflamaya da yarar. Özellikle bölgesel yağların eritilmesinde aktif rol oynadığı düşünülür.
6 - Protein kaynağıdır
Protein içeren besinlerden biri beyaz leblebidir. Beyaz leblebi aynı zamanda yüksek protein içeriğine sahiptir. Bu sayede oldukça fayda sağlar.
7 - Sindirim dostudur
Sindirim sisteminde yaşanan en ufak bir aksaklık, bütün vücudumuza sirayet eder. Özellikle diyet dönemlerinde sindirim sisteminin iyi çalışması önemlidir. Bu noktada beyaz leblebi oldukça faydalı bir destekçidir. Beyaz leblebi şişkinlik, kabızlık gibi bağırsak problemlerine iyi gelir ve sindirim sistemini korumaya yardımcı olur.
8 - Kalsiyum kaynağıdır
Yukarıdaki satırlarda beyaz leblebinin sert yapısından dolayı çok diş dostu olmadığını söylemiştik ancak konu “fayda” kısmına geldiğinde araya bir parantez açmakta yarar var. Beyaz leblebi kalsiyum kaynağıdır ve bu kemik ve diş sağlığının korunmasına olanak sağlar. Sert yapısından dolayı yavaşça çiğnemek gerekir elbette.
Beyaz leblebinin zararları nelerdir?
Beyaz leblebinin faydalarından bahsettik ancak zararlarına da değinmeden geçmeyelim. Beyaz leblebi her ne kadar çok faydalı olsa da birtakım zararlar da doğurabilir. Örneğin fazla leblebi tüketimi alerjiye yol açabilir. Yanı sıra aşırı tüketimi birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Beyaz leblebi lif bakımından zengindir ve fazla tüketilmesi durumunda ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca bazı bünyelerde birtakım sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle beyaz leblebiyi günlük rutininize eklemeden önce, bir kronik rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.
Beyaz leblebi ne kadar tüketilmelidir?
Beyaz leblebinin ne kadar tüketilmesi gerektiğini tamamen bünyeniz belirleyecektir. Bu nedenle tüketim için “kişiye özel” demek mümkündür. Doktorunuz bu konuda en doğru bilgiyi verecektir ancak genelde bir çay bardağı kadar tüketilmesini önerirler. Şunu unutmamak gerekir ki herkese iyi gelen mucize bir besin yoktur her besin fazla tüketimde birtakım zararlar doğuracaktır. Bu nedenle sırf tok tutuyor ya da faydaları çok diye fazla yemekten kaçının. Çünkü bu durumda yarar sağlamak isterken zarar da görebilirsiniz. Sizin için doğru olan miktarı için mutlaka doktorunuza danışınız.