Baharın müjdecisi çağlalar da tezgâhlarda yerini aldığına göre artık resmi anlamda yaza ilk adımımızı atıyor diyebiliriz. Çağla, özellikle bahar aylarında tezgâhlarda yerini alan hafif mayhoş bir lezzettir. Müptelası olan da vardır, mesafeli duran da… Ancak faydaları o kadar fazladır ki bırakın mesafeli durmayı beslenme rutinine eklemek için birçok sebebimiz vardır aslında. Öncelikle çağla meyvesini yakından tanıyalım. Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış halidir, rengi yeşil, tadı mayhoştur. Ne yazık ki ömrü çok uzun değildir yaklaşık 15-20 gün kadar çok görülür ancak sonrasında azalır. Şeftali, kiraz ve erik ailesine mensuptur. Özellikle tuzlanarak yenildiğinde ayrı bir lezzeti olur. Çağla meyvesinin diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan olarak bilinir. Tarihi oldukça eskilere dayanır. Soğuğa dayanıklı bir ağaç türü olan badem ağacı genellikle Mart’ın ilk günlerinde çiçeklenmeye başlar. Çağla meyvesi yeşilken çok daha ekşidir ancak olgunlaştıkça badem haline dönüşür. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu gibi fosfor ve potasyum bakımından da diğer pek çok meyveyle yarış halindedir. Badem ağaçlarının meyvesi olan çağla, insan sağlığına pek çok fayda sağlar ve İpek yolundan Anadolu topraklarına kadar uzanan tarihçesi ile kendine has bir meyve türü olarak hayatımızda yerini alır.
Çağlanın faydaları nelerdir?
Çağla meyvesi, bahar mevsiminde yalnızca 20 gün kadar görülebilir ancak faydaları bir o kadar fazladır. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağlanın pek çok yararı bulunur. Kolesterolü düşürür, safta kesesinde taş oluşumunu önler, c vitamini kaynağıdır, tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir, metabolizmayı hızlandırdığı bilinir ve güçlü bir antioksidandır. Şimdi gelin çağlanın bilinmeyen faydalarına yakından bir göz atalım.
1 - Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur
Bağışıklık sistemi, eskisinden çok daha önemli zira korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizi daima güçlü kılmalıyız ki virüslerden korunabilelim. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları bir hayla fazla, çağla da buna en büyük destekçilerden. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde hastalıklardan korunmaya yardımcı olurken vücudun toksinlerden arınmasına da imkân sağlıyor.
2 - Cilt sağlığını korur
Çağla, e vitamini içeren meyvelerdendir. E vitamini içeriği sayesinde yukarıda da belirttiğimiz gibi toksinlerden arınmamızı sağlar. Beraberinde güçlü bir antioksidan olduğu için cilt sağlığına da iyi gelir, cildin parlamasını ve daha sağlıklı görünmesini sağlar.
3 - Sindirim dostudur
Çağla aynı zamanda yüksek miktarda su içerir ve günlük su ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamış olur. Çağla tüketmek aynı zamanda sindirim sistemine da fayda sağlar. Su içeriği sayesinde sindirim sistemi de aynı oradan iyi çalışır ve bu sayede oluşabilecek sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçilmiş olur.
4 - Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur
Kalp ve damar sağlığını tehdit eden unsurlardan biri de kolesteroldür. Kolesterole karşı çağla en etkili savunmalardan biridir. Kötü kolesterolü engeller ve damarların tıkanmasını önler. Yanı sıra kalp rahatsızlıklarının oluşmasını önlemede de etkili rol oynar.
5 - Bağırsaklara iyi gelir
Daha önce çağlanın sindirim dostu olduğundan bahsetmiştik. Çağla yüksek oranda lif içerir ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Bu sayede pek çok hastalıktan korunmayı destekler. Düzenli olarak çağla tüketmek bağırsak sağlığı için önemlidir.
6 - Kalsiyum içerir
Konu kemik sağlığı olunca akla ilk gelenlerden biri kalsiyumdur. Çağla, yüksek oranda kalsiyum içerir ve bu sayede süt ve süt ürünleriyle rakip olacak kadar iddialı olur. Yeterli miktarda tüketilen çağla, kemiklerin güçlenmesine destek olabilir. Yanı sıra çocukların kemik gelişiminde de etkili bir meyvedir. Özellikle diş ve diş etlerini korumada destek sağlar.
Çağla neye iyi gelir? Çağlanın içi yenir mi?
Çağla meyvesi vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak da adlandırılır. Çağla meyvesinin içerisinde fosfor, azot ve potasyum bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça etkilidir. C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olması hastalıklara karşı savaşmada en etkili savunmalardan biridir. Yanı sıra yüksek magnezyum içeriği vardır ki bu da kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Çağlanın içerisinde bulunan e vitamini sivilce ve akne oluşumunu önlemeye yardımcı olur hatta yaşlanmanın etkilerini azalttığı söylenir. Özellikle c vitamininin antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken serbest radikaller atılır. Bu da daha sağlıklı bir vücuda sahip olmamıza yardımcı olur. Son olarak çağlanın içi yenir mi sorusunun yanıtını verelim. Olgunlaşmış bir çağlanın çekirdeğini yenebilir. Zira çekirdeğin içi besin değeri bakımından oldukça zengindir. Çağlanın içi, badem olarak tüketilebilir.
Çağla kilo aldırır mı?
Çağla meyvesi yıl boyunca sadece 15-20 gün çıktığı için zaten uzun soluklu bir yeme söz konusu olmaz. Fazları elbette zarardır ancak ortalama olarak söylemek gerekirse 1 porsiyon kadar çağla yaklaşık 150 kaloridir demek mümkündür. Sıfır kalorili meyvelerden biri olduğu söylenemez ancak sağlıklı ara öğün tercihlerinden biridir. Özellikle ara öğün ya da salata olarak tüketmek diyete katkı sağlayabilir.
Önemli Not: Meyveler, sebzeler hatta bütün yiyecekler için geçerli olan şeylerden biri; fazlası zarar. Her ne kadar faydalı içeriğe sahip olsa da fazla tüketimi bir takım zararlar doğurabilir. Yanı sıra mevcut rahatsızlıklar ve sağlık sorunları çağla yemeyi tehlikeli de kılabilir. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa çağlayı beslenme rutininize katmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.