Faydalı Yiyecekler
Su Teresi Nedir? Su Teresinin Faydaları Nelerdir? 25.08.2021

Konu sağlıklı yaşam olunca, doğa adeta bize kucak açıyor. Yetişen bitkiler, hayat yolculuğumuzu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmemiz için en büyük destekçilerimizden biri. Bugüne kadar onlarca bitkiyi hayatımıza soktuk, faydalarından yararlandık. Bugün konumuz o şifalı bitkilerden biri olan su teresi. Öncelikle su teresi nedir kısaca tanımlayarak başlayalım yazımıza. Su teresi ne demek sorusunun yanıtını şu şekilde vermek mümkündür; dört yapraklı beyaz çiçeklere sahip olan, yapraklı bir bitkidir. Bahçe teresi ile aynı familyadandır. Sığ ve sulak alanlarda yetişir. Avrupa ve Asya’ya özgü bir bitkidir. Su teresi otu olarak da bilinir. Biberli, keskin ve biraz mayhoş bir tada sahiptir. Su teresi aynı zamanda keskin kokulu ve baharatlı bir bitki türüdür. Bazı bölgelerde Çin teresi olarak da geçer. Su teresi doğal kaynak suyu ile yetiştirilir. Yapraklı bir yeşil bitkidir. Son yıllarda su teresi bir garnitürden çok daha fazlası olarak hayatımıza girdi. Ayrıca “süper gıdalar”dan biri olarak hayatımızda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Eskiden Roma askerlerinin beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğuna dair düşünceler vardır. Özellikle pazı, brokoli, roka ve brüksel lahanası ile birlikte turpgiller familyasının bir üyesidir. Eskiden hastaları tedavi etmek için de tereden yardım alınırmış. Su teresi pancar ve diğer yapraklı yeşillilerle birlikte çok yüksek bir nitrat seviyesine sahiptir. Nitrat seviyesinin yüksek olması kan basıncını düşürebilir, egzersiz sırasında oksijen miktarını düzenleyebilir ve enerjiyi arttırabilir. Su teresinin düzenli tüketimde birçok faydası olduğu biliniyor. Şimdi gelin bu faydalara kısaca değinelim.

Su teresinin faydaları nelerdir?

Su teresinin en büyük faydalarından biri tansiyon hastalarınadır. Su teresinin tansiyonu düşürücü bir etkiye sahip olduğu bilinir. Kemik gelişimini destekler. Su teresinin yaprakları yakı haline dönüştürülür ve yaralara konulursa, iltihaplı kısımları iyileştirdiği düşünülür. Diyabet tedavisinde etkili olduğu söylenir. Gerginliği ve stresi azalttığı bilinir yanı sıra kişide pozitif bir bakış açısı ve rahatlama sağladığı söylenir. Özellikle regl düzensizliği çekenler için etkili bir yeşil bitkidir; regl döngüsünü düzenleyici bir etkisi bulunduğu bilinir. Sindirim sistemine fayda sağladığı düşünülür. Yanı sıra mide için de yararlıdır. Su teresinin hücre yenilenmesini sağladığı bilinir bu sayede cildin daha genç ve güzel görünmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayabilir ki korona virüs pandemisi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemimizin güçlü olması şuan oldukça hayati bir önem taşıyor. Kanserden korunmayı ve tedaviyi desteklediği düşünülür.

Su teresi tüketmenin zararı var mıdır?

Su teresini günlük beslenme rutinine eklemenin sayısız faydası vardır ancak dezavantajlarından da bahsetmek gerekir. Kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerde ani kan pıhtılaşmasına yol açabilir çünkü su teresinin içerisinde K vitamini bulunur. Eğer doğru bir şekilde depolanmazsa nitrat içeren sebze suları tehlikeli olabilir çünkü nitratı, nitrite dönüştüren bakteriler üreyebilir. Yüksek nitrit seviyeleri insan sağlığını tehlikeye atabilir. Kardiyovasküler hastalık, kronik rahatsızlıklar ya da başka bir sağlık sorununuz varsa su teresi ve benzeri gibi yeşil bitkileri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır. Her şeyin fazlası zarardır ki bu bir yeşil bitki dahi olsa yine de zararı söz konusu olacaktır. Azı karar, çoğu zarar mantığı hayatın her yerinde geçerli diğer bir deyişle…

Benzer Yazılar