Faydalı Yiyecekler
Fıstık Ezmesinin Faydaları Nelerdir? Fıstık Ezmesi Kilo Aldırır mı? 05.02.2021

Eğer diyetteysek “kuruyemiş” denince birkaç adım geride dururuz değil mi? Kuru yemiş denince akla gelenlerden birkaçı kaju, Antep fıstığı, badem, fındık, ceviz ve benzeri gibi ürünler. Diyetteyken hele ki beynimiz midemizi ikna etmiş ve ciddi ciddi bu işe baş koymuşsak, pek çok besinden uzak durmamız gerektiğini düşünürüz. Evet cips, abur cubur ve benzeri şeylerden uzak durmak gerekir ancak kuru yemiş görünce kaçmamızı gerektirecek bir durum yoktur! Özellikle badem, fındık ve ceviz üçlüsünün diyet yaparken bize faydası bile oluyor. Elbette her şeyin fazlası zarar; oturup bir kâse badem, fındık ve ceviz yersek bunun bize katkılarını tartıda görmek mümkün olur. Ancak eğer belirli miktarda yersek diyet yaparken en büyük destekçilerimizden olurlar. Örneğin içiniz ezildi ve yemem saatinize daha var. Ara öğün olarak meyve yemek istiyorsunuz ancak sizi daha beter acıktırmasından endişe ediyorsunuz. Bu noktada devreye badem, fındık ve ceviz üçlüsü giriyor. Eğer bir adet meyveyi, 2 tam ceviz ya da 3-4 badem veya fındık ile birlikte tüketirseniz açlığınız önemli ölçüde bastırmış olursunuz ayrıca bir sonraki öğüne kadar da uzun süre tok kalmış olursunuz. Bir başka örnek ile devam edelim. Ara öğünlerde birkaç adet badem ya da fındık yiyerek ani acıkmalarınızı da önleyebilirsiniz. İçerisinde onlarca faydalı madde var, bu nedenle kilo almaktan korkmayın. Önemli olan miktarı. Denklem çok basit; az yerseniz fayda sağlarsınız, çok yerseniz kilo alırsınız.  Evet, insan başladı mı daha çok yemek istiyor bu da bir gerçek ancak kendinizi tutmanız gerekiyor bu da ayrı bir konu. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Öncelikle şu belirtelim fıstık bir kuruyemiştir ancak fıstık ezmesi kuruyemiş değildir ve eğer doğru tüketilirse özellikle spor yapanlar için büyük fayda sağlar. Öncelikle fıstık ezmesini yakından tanıyalım.

Fıstık ezmesi nedir? Fıstık ezmesi nasıl yapılır?

Fıstık ezmesi dünyanın en popüler yiyeceklerinden, atıştırmalıklarından biridir. Fıstık ezmesi için “süper gıda” benzetmesini yapmak mümkündür çünkü içeriği oldukça zengindir. Lif ve protein bakımından zengin olması özellikle sporcuların gözdesi olması için yeterli bir sebeptir. Özellikle sporcu dememizin nedenine gelince. Sporcular vücutlarını beslemek için “yoğun içerikli” gıdalar tüketirler. Beslenme şekilleri kaliteli olmalıdır ki bu noktada fıstık ezmesi onlar için ideal bir besindir. Zor egzersizler yapanlar için vücutlarının dayanıklı olması gerekir. Bunun için de enerjiye ihtiyaç vardır. Enerji veren yiyeceklerden biri fıstık ezmesidir. Fıstık ezmesi yiyerek egzersiz daha verimli bir hale gelir. Yanı sıra egzersiz sonrasında da fiziksel toparlanmayı hızlandırmaya yarar. Fıstık ezmesinin çok az miktarı bile tüm ağıza yayılabilecek güçtedir ve tokluk hissi sağlamaya yardımcı olur. Fıstık ezmesi bir yandan faydalı bir yandan tehlikelidir çünkü kalorisi yüksektir. Bu kalorinin faydalı bir şekilde vücuduna girmesi için tüketeceğiniz porsiyonu iyi ayarlamanız gerekir. Aksi halde fıstık ezmesinin faydasını görmeniz biraz zor olacaktır. Fayda demişken… Bu kadar popüler olan bir atıştırmalığın faydalarına geçelim şimdi. Bakalım fıstık ezmesini bu kadar özel kılan sebepler nelermiş…

Fıstık ezmesinin faydaları nelerdir?

Kilo kaybı, meme kanseri önleme, uykusuzluk giderme ve çok daha fazla faydası olan fıstık ezmesi eğer doğru bir şekilde tüketilirse tam bir süper gıdaya dönülebilir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yararlı vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlarla dolu bir içeriği vardır. Tüm bunların yanı sıra güçlü bir enerji deposudur. Özellikle spor yapanlar için etkili bir atıştırmalıktır. İçerisinde B6 vitamini ve potasyum bulunur. Fıstık ezmesi denince ilk akla gelen sorulardan biri; “fıstık ezmesi kilo aldırır mı?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı “Evet, eğer doğru tüketilmezse kilo aldırır.” olacaktır. Fıstık ezmesi içerisinde bulunan yağ ve karbonhidrat eğer kontrolsüz bir şekilde tüketilirse kilo alınmasına yol açabilir. Bu nedenle eğer diyet yapıyorsanız, fıstık ezmesini çok dikkatli tüketmeniz gerekir. Şimdi gelelim fıstık ezmesinin vücudumuza sağladığı yararlara.

1-      Fıstık ezmesi protein kaynağıdır!

Özellikle protein diyeti yapanların gözdesidir demek mümkündür. Diyet yaparken öncelikli hedef yağdan kilo vermektir. Diyetimize eklediğimiz protein ile yağdan kilo vermek mümkündür. Fıstık ezmesi de yumurta gibi güçlü protein kaynaklarından biridir. Yanı sıra içerdiği lif ile tokluk da sağlar.

2-      Fıstık ezmesi stresi önler!

Bugün hangi hastalıktan muzdaripsek, kıyısından köşesinden mutlaka stresin bir etkisi vardır desek yanılmış olmayız. Stresin hayatımızdan götürdükleri oldukça fazla. Sadece insanların değil tüm canlıların kâbusu olan stresten korunmanın onlarca yolu var. Bazı yiyecekler stres seviyemizin azalmasına katkı sağlayabilir. Örneğin muzun rahatlatıcı etkisini biliyoruz. Fıstık ezmesi de stresi önleyen yiyeceklerden biridir. Zengin içeriği ile kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

3-      Fıstık ezmesi hafızayı güçlendirir!

Fıstık ezmesinin beyin aktivitesini hızlandırdığı ve hafızayı güçlendirdiği düşünülür. Yer fıstığının içerisinde E vitamini, çinko, magnezyum gibi maddeler vardır. Bunlar beyin aktivitesini destekler ve hafızanın daha güçlü olmasını sağlar.

4-      Fıstık ezmesi kalp dostudur!

Fıstık ezmesi yüksek oranda doymamış yağ içerir. Kalbe iyi gelen sağlıklı yağlara sahip olduğu için tam bir kalp dostudur demek mümkündür. Özellikle kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı bilinir. Ayrıca tip 2 diyabete yakalanma riskini azalttığı söylenir.

5-      Fıstık ezmesi enerji verir!

Fıstık ezmesinin en büyük faydalarından biri enerji verme etkisinin olmasıdır. Yüksek miktarda kalori içeriyor olsa da bu kalorilerin enerji verme oranı da yüksektir. Özellikle sporcuların fıstık ezmesi tüketmesinin nedenlerinden biri de ihtiyaç duydukları protein ve enerjiyi bir arada bulmalarıdır.

6-      Fıstık ezmesi uykuya geçişi kolaylaştırır!

Uykusuzluk en büyük yorgunluk sebeplerinden biridir. Yanı sıra kilo vermenin önündeki sebeplerden de biridir çünkü düzenli uyku, diyet sürecinde çok önemlidir. Fıstık ezmesi stresi önlemeye yardımcı olur bu sayede uykuya geçişi de hızlandırır. Fıstıkta ulunan triptofan isimli aminoasit, vücuttaki serotonini arttır. Bu sayede sakinleşme olur, vücut gevşer ve uykuya hazır hale gelir. Sadece bir yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketmek bile sakinleşmeye yarayacaktır.

Önemli Not: Fıstık ezmesi faydalı olduğu kadar birtakım zararlı sonuçlar da doğurabilir. Fıstık ezmesinin zararlarına baktığımızda ilk olarak alerjik reaksiyonları görmek mümkün. Fıstık alerjisi ciddi bir sorundur. Fıstık ezmesinin içerisinde bulunan tuz, tansiyonunuza olumsuz ekti edebilir. Mide sorunu yaşayanlar için de sakıncalı olabilir. Bu nedenle fıstık ezmesini beslenmenize eklemeden önce olası sağlık sorunlarını ve alerjik reaksiyonları önlemek için mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar