Faydalı Yiyecekler
Stevia (Şeker Otu) nedir? Stevia Bitkisinin Faydaları Nelerdir? 29.04.2021

Stevia son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız bir bitki türü. Aslında bir tatlandırıcı türü desek bile yeridir çünkü aynı zamanda şeker niyetine de kullanılabiliyor. Öncelikle stevia nedir kısaca tanımlayalım. Stevia çok uzun yıllardan bu yana bazı ülkelerde tatlandırıcı ya da gıda katkısı olarak kullanılan bir bitki. Özellikle Paraguay ve Brezilya gibi güney Amerika ülkelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Ülkemizde de adı artık günden güne yayılmaya başladı. Stevia bitkisi aynı zamanda şeker otu olarak da biliniyor. Yapılan araştırmalara göre diyabet hastaları için olumlu etkilere sahip. Ülkemizde Rize çevresinde üretime başladı. Stevia bitkisi genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca yanık tedavisinde ve hatta mide ağrılarında da etkili olduğu söyleniyor. Peki stevia şeker yerine geçebilir mi? Aslında kullanım amacının da bu olduğunu düşünürsek evet, şeker olarak da tüketilebilir. Yapılan bazı araştırmalara göre stevia diyabet tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor. Bu durumda şunu söylemek mümkün ki stevia, şeker yerine de kullanılabilir. Stevia şeker yerine kullanılıyor olsa da çok yüksek bir kaloriye sahip değildir. Özellikle diyet yapanlar için bir sakınca yoktur ancak elbette aşırı tüketilmesi birtakım zararları doğurabilir. Diyette “sınırsız” diye bir şey yoktur mutlaka belirli kurallar vardır.

Stevia bitkisinin faydaları nelerdir?

Stevia bitkisinin pek çok faydası vardır. Bunları birkaç başlık halinde anlatalım.

1 -      Cildi besleyici özelliği vardır ve özellikle cildi sıkılaştırmaya destek olur. Ciltteki kırışıklıklara olumlu etki eder. Cilt bakımı şeklinde maske olarak da kullanımı vardır.

2 -      Cilt ile devam edelim. Dermatit etkisi olduğu bilinir. Bu sayede sivilcelere iyi gelir ve hatta sivilceleri azaltma konusunda iddialıdır.

3 -      Şeker hastalığının tedavisinde yardımcı olabilir bu nedenle diyabet hastaları için önerilir.

4 -      Yüksek tansiyon gibi ciddi tehditlere karşı güçlü bir savunmadır. Stevia bitkisinin yüksek tansiyona iyi geldiği söylenir.

5 -      Kabızlık, hem diyette hem günlük yaşamda sıkça rastlanan bir sağlık sorunudur. Stevia bitkisinin kabızlığa iyi geldiği bilinir. Bağırsak ve mide florasını korumaya yardımcı olur.

6 -      Stevia bitkisinin olumlu etkileri yalnızca fiziki sağlığımızda değil ruhsal sağlığımızda da vardır. Stevia bitkisinin depresyona ve sinire iyi geldiği söylenir.

7 -      Stevia bitkisi dişlerde plak oluşumunu önleyebilir bu özelliği ile diş dostudur demek mümkündür.

8 -      Vücudun nikotin isteğini azalttığı ve bu sayede sigarayı bırakmada rol oynadığı söylenir.

9 -      Stevia bitkisinin kalorisi düşüktür bu nedenle diyet yapanların da dostudur.

Stevia bitkisi nasıl kullanılır?

Bu kadar faydası olan bir bitkinin nasıl kullanılacağı da bir merak konusudur. Malum, bu bitki çok sık gördüğümüz ya da kullandığımız bir bitki türü değil. Haliyle nasıl kullanılacağı da merak konusu olabiliyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki stevia bitkisinin tüketmek için illa hasta olmaya ya da bir sağlık sorununun mevcut olmasına gerek yoktur; stevia bitkisi istenildiği zaman kullanılabilir. Şeker kullanmak istemeyen ve doğal beslenmeyi tercih edenler stevia bitkisini kullanabilirler. Çay, kahve ve hatta tatlılarda stevia bitkisi kullanılabilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı stevia bitkisi ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin. Ardından süzün ve suyunu için. Stevia yaprağını doğrudan çiğneyerek de tüketmek mümkündür.

Stevia zararları nelerdir?

Düşük kalorilidir, sağlığa faydaları çoktur ancak hiçbir yiyecek ya da içecek tamamen zararsızdır demek mümkün değildir. Stevia çok faydalı olsa da olumsuz yanları da vardır. Bitki bazlıdır ve doğaldır ancak aynı zamanda rafine bir üründür. Stevia bağırsak bakterilerinize zarar verebilir. Şekerden çok daha tatlıdır bu nedenle yoğun bir tatlandırıcıdır. Bu yoğun tatlandırıcı etki, tatlı isteğinin daha da artmasına yol açabilir. Diğer bir deyişle stevia, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek yoğunlukta bir tatlandırıcıdır. Bu nedenle stevia bitkisini beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka hekiminize danışmalı ve sizin için uygun olup olmadığı konusunda bilgi almanız önerilir.

Son olarak stevia fiyatlarından da bahsedelim. En iyi stevia markası hangisidir, stevia ne kadar ve benzeri gibi sorular merak konusudur. Stevia ile ilgili tek bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Aldığınız markaya ve karışımın içeriğine bağlı olarak fiyatlar farklılık gösterebilir. Burada esas dikkat etmeniz gereken gerçek stevia satın almanız ve bunun için de bilindik markaları tercih etmeniz.

Benzer Yazılar