Faydalı İçecekler
Armut Suyu'nun  İnanılmaz Faydaları 08.03.2019

Yerel markette armut suyu, vücudunuza besleyici bir destek vermek için aradığınız en çok tercih edilen meyve suyu olmayabilir, ancak sağlığınız üzerinde önemli etkiye sahip olabilecek besin maddeleri ve aktif içerik maddeleri şaşırtıcı derecede yoğundur.

 

Armut Suyu Nedir?

Armut suyu, adından da anlaşılacağı gibi, bir çalı veya ağaç olabilir ve Pyrus cinsine ait olan armut bitkisinden elde edilir. Kuzey Afrika ve Avrupa'nın bazı yerlerinde, bu bitkilerin tüm meyveleri yenilebilir olmasa da, dünya çapında yetişen yüzlerce farklı armut çeşidi vardır. Avrupa bölgesindeki en yaygın armut çeşidi Pyrus communis iken, Çin ve Asya'nın diğer bölgeleri Pyrus pyrifolia'yı tercih etme eğilimindedir.

Armut suyu, meyvenin sulandırılması ve lifli materyalin karıştırılmadan mümkün olduğu kadar suyun çıkarılmasıyla yapılır. Bu, daha az doldurma tedavisi sağlarken, hala büyük bir besin ve antioksidan konsantresi sağlarken, tam bir armut meyvesini yiyerek alacağınız diyet lifini kaybediyorsunuz.  Yani, armut suyu tek bir porsiyonda 2-3 armut vitamin ve mineral değeri sağlayabilir, bu yüzden lifleri feda etmek korkunç bir fikir olmayabilir. Armut suyu, vitaminler, mineraller ve C vitamini, potasyum, bakır, K vitamini, çeşitli B vitaminleri, antosiyaninler, flavonoller, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demirin yanı sıra çeşitli diğer polifenolik bileşikler ve antioksidanlar içeren güçlü bileşenlerle doludur.

 

Armut Suyu Faydaları

Armut suyunun başlıca faydaları arasında besin alımının iyileştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kan basıncının düşürülmesi, dolaşımın hızlandırılması, kanserin önlenmesi, kemik mineral yoğunluğunun arttırılması, sinir sistemi sağlığının desteklenmesi, kognisyona yardımcı olunması ve iltihaplanmanın ortadan kaldırılması yer alır.

 

Kalp Sağlığını Geliştirir

Önemli potasyum seviyeleri, bu meyve suyunun kan basıncını düşürerek kalp sağlığınızı koruyabileceği anlamına gelir. Hipertansiyon, dünya çapında on milyonlarca insanı etkilemektedir, ancak potasyumun vasodilasyon kalitesi, kan damarları ve atardamarlarındaki gerginliği hafifletmekte ve bu da kardiyovasküler problemlerinizin riskini azaltmaktadır.

 

Dolaşımı artırır

Vücutta demir eksikliği zayıflığa, bilişsel yavaşlığa, yorgunluğa ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Anemi belirtileri, vücuttaki kırmızı kan hücresi üretimini hızlandırabilecek ölçülebilir bir demir düzeyine sahip olduğu düşünüldüğünde, armut suyu ile önlenebilir.

 

Osteoporozu önler

Armut suyu, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir de dahil olmak üzere bir dizi farklı mineral içerir ve bunların hepsi vücutta kemik mineral yoğunluğunu arttırmak için bir rol oynar.  Bu mineral bakımından zengin suyun düzenli olarak tüketilmesi, osteoporozun başlamasını önlemenize ve yaşlandıkça sizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

 

Sinir sistemini düzenler

Bakır genellikle beslenme uzmanları tarafından göz ardı edilen bir mineraldir ancak sinir sistemi işlevine yakından bağlıdır, bu da sabit bir bakır akımının vücudunuzdaki iletişim ağının daha verimli çalışmasına yardımcı olacağı anlamına gelir.

 

Enflamasyonu azaltır

Orta derecede miktarlarda, armut suyu, dokular, eklemler ve kaslardaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu meyve suyu, kasları gevşetmeye ve onarımı kolaylaştırmaya yardımcı olduğu için,  önce egzersiz yapmanın yanı sıra, popüler bir içecektir.

 

Alzheimer Hastalığını Önler

Bu meyve suyunda bulunan zengin antioksidanlar, biliş ve beyin sağlığı açısından inanılmaz derecede değerlidir. Serbest radikallerin beyindeki etkisi Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabilir, ancak bu meyve suyundaki antioksidanlar plağı temizlemeye ve odağınızı ve hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

 

Bağışıklığı Artırır

C vitamini bağışıklık sistemini uyarmak için yeterlidir, ancak bir düzine farklı antioksidan bileşikten daha azıyla, armut suyu bunun çok ötesine geçer.  Bu meyve suyu, vücuttaki stres ve inflamasyonu azaltarak ve kronik hastalığı önlemeye yardımcı olarak bağışıklık sistemini destekleyebilmektedir.

 

Kanseri Önler

Armut suyu, meyve suyu geldiğinde  zengin antioksidan kaynaklarından biridir, ancak birçok insanın sahip olduğu potansiyel hakkında hiçbir fikri yoktur. Flavonoller, kateşinler, epikateşinler, beta-karoten, kersetin, C vitamini ve diğer çeşitli aktif maddeler bakımından zengin olan armut suyunun bileşenleri, kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olarak mutasyona neden olmadan önce serbest radikalleri çabucak araştırıp nötralize edebilir.

 

Besin Alımını Destekler

Bu meyve suyunun bağırsakları temizlediği ve inflamasyonu azalttığı, aynı zamanda bağırsaktaki bakteriyel dengeyi geliştirdiği ve kabızlık semptomlarını, yüksek asitliği, şişkinliği veya ishali ortadan kaldırdığı bilinmektedir.  Bu, zamanla genel besin alım verimliliğinize yardımcı olacaktır.

 

Kanama Bozukluklarını Ortadan Kaldırır

K vitamini yaygın olarak göz ardı edilen başka bir besindir ama vücutta önemli bir pıhtılaşma ajanıdır. Eğer armut suyunda bulunan K vitamini eksikliğiniz varsa, vücudunuz yaralarını iyileştirmek için mücadele edecek ve diğerlerinin yanı sıra kanlı burun, hemoroid, ağır adet kanaması veya kanamaları için daha fazla risk altında olacaksınız.

 

Armut Suyu Nasıl Yapılır?

Meyve suyunun biraz daha fazla öne çıkmasını istiyorsanız, armut suyunun sadece bir meyve sıkacağı veya blender, birkaç armut ve diğer olası malzemeleri gerektirmesi oldukça basittir. Armutların tadı oldukça yumuşaktır, bu da elma, portakal, kereviz, nane veya limon gibi diğer tatlar ile eşleştirmek için ideal bir meyve suyu yapar.

 

Yemek tarifi

Malzemeler:

3 armut, orta boy

1 portakal (istenirse, lezzet için)

1 limon (istenirse, lezzet için)

Deniz tuzu  1 tutam

 

Adım 1 - Onları kesmeden önce armutları yıkayın, soyun ve çekirdeklerini ayırın . Bir karıştırıcıda parçaları daha da küçültün.

Adım 2 - Armut karıştırıcınıza ve diğer bileşenlere (meyve, baharat vb.) Ekleyin.

Adım 3 - Armut 2-3 dakika boyunca iyice karıştırın ve eşit bir kıvama gelinceye kadar bekleyin.

Adım 4 - Elek veya tülbentten suyu süzün, lifli malzemeyi geride bırakın.

Adım 5 - Bir kaşık kullanarak, kalan suyu armut kalıntılarından dışarı doğru bastırın.

Adım 6 - Armut suyunu soğutun ve tadını çıkarın!

 

Kabızlık için Armut Suyu

Armut suyunun en yaygın kullanımlarından biri kabızlık tedavisindedir. Bir armutun sulandırılmasının, normalde sindirimi uyarmaya ve kabızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan, meyve içindeki diyet lifinin çoğunluğunu ortadan kaldırdığının belirtilmesi önemlidir. Ancak, armut suyu ayrıca elma, nektarin ve erik gibi diğer birkaç meyve suyunda bulunan bir şeker alkolü olan sorbitol içerir.

Sorbitol, ince bağırsakta parçalanmaz ve sindirim sürecinde suyun tutulmasına neden olur. Bu, dışkıyı gevşetebilir ve peristaltik hareketi uyarmaya ve kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olarak bağırsak yollarını yağlayabilir.  Büyük miktarlarda veya hassas mide / IBS'li kişilerde, sorbitol ishale ve mide sıkıntısına neden olabilir, ancak kabızlık için armut suyu tavsiye edilmiştir.

 

Armut Suyunun Yan Etkileri

Armut suyunun vücut üzerindeki etkisinin çoğu olumludur, ancak ishal, şişkinlik, kramp, gaz, karaciğer problemleri ve gut gibi bazı enflamatuar durumlar gibi bazı potansiyel yan etkiler vardır.

Mide Sorunları - Armut suyunun bir çok farklı bileşeni fazla tüketildiğinde sindirim sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Sorbitol, ishal ve mide rahatsızlıklarına neden olabilen laksatif bir etkiye sahipken, fruktoz gibi doğal şekerlerin yoğunlaşması şişkinlik, kramp ve aşırı şişkinliğe neden olabilir.

Karaciğer - Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, milyonlarca insanı etkiler ve armut suyunda bulunan fruktoz gibi aşırı miktarda doğal şeker, durumu daha da kötüleştirebilir. Bu suyu normal miktarlarda içerseniz, aslında karaciğer fonksiyonuna yardımcı olabilir, ancak ılımlılıkta tüketmek  asıl anahtardır.

Gut - Armut suyundaki aktif bileşenlerin bazıları vücutta parçalanır ve ürik asit oluşturur. Bu meyve suyunun ılımlı miktarları normal ve hatta vücutta daha fazla fayda sağlasa da, aşırı ürik asit böbrek taşı riskinizi artırabilir. Böbrek sorunları veya böbrek taşı öyküsü varsa, armut suyu sağlık programınızın bir parçası yapmadan önce doktorunuzla konuşun.

Benzer Yazılar