Bitkisel
Astım İçin En İyi Esansiyel Yağlar 08.03.2019

Birçok kişi, solunum iltihabını azaltabileceği ve astım tetikleyicilerinin şiddetli reaksiyonunu önleyebileceği için, astım ile ilgili bir sorun yaşadığında esansiyel yağları kullanmayı tercih eder. Tanım olarak, astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Astım krizi temel olarak, bağışıklık sisteminin bir tetikleyiciye aşırı tepki verdiği ve solunum yollarına bir miktar kan gönderdiği bir alerjik reaksiyondur. Bu solunum yollarında mukus salınımına ve solunum yollarının şişmesine neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir. Dokuların iltihaplanması ile birleştiğinde, solunum sisteminde spazmlara yol açarak hırıltılara ve öksürüğe neden olabilir.

Astım için en yaygın tetikleyicilerden bazıları sigara dumanı, hayvan tüyü, havadaki değişiklikler, fiziksel efor, solunum yolu enfeksiyonları, bazı yiyecek ve içeceklerdeki sülfürler, parfümler, çevresel kirleticiler ve kimyasal tahriş edicileri içerir. Böylesine geniş potansiyel tetikleyici yelpazesiyle astım öngörülemeyen ve tehlikeli bir durumdur. Bazı astım atakları hızlı tedavi (inhaler veya esansiyel yağlar yoluyla) yapılmazsa ölümcül olabilir. Bazı insanlar yaşlandıkça astımı ilerler, bazıları genetik yatkınlık gösterir ve çocukluktan bu rahatsızlıktan muzdariptir. Astım ataklarının potansiyel riskleri nedeniyle, doktorlar tarafından farmasötik tedaviler önerilmektedir, ancak özellikle hafif vakalarda astım esansiyel yağlar çok etkili olabilir.

Astım İçin En İyi Esansiyel Yağların Listesi

Astım için en faydalı esansiyel yağlardan bazıları papatya, karanfil, nane, lavanta, okaliptüs, kekik, kekik, buhur ve çay ağacı yağlarıdır.



  • Kekik Yağı

Bağışıklık arttırıcı özellikleri, balgam söktürücü ve antibakteriyel yetenekleri yanı sıra, kekik yağı, solunum yollarındaki fazla sümüğü temizleyebileceği ve astım semptomlarını şiddetlendirebilecek enfeksiyonları ortadan kaldırabileceği için astım hastaları için idealdir.

Nasıl Kullanılır?

Bu esansiyel yağ, kaynar su dolu bir kaba eklenerek buhar soluma işlemine eklenebilir, diğer aromatik bileşikler veya taşıyıcı yağlarla karıştırılabilir ve uygulanabilir, sabahları daha rahat nefes alabilmek için gece boyunca solunabilir.

Lavanta Yağı

Lavanta yağının astım tedavisi için ideal kılan yatıştırıcı ve iltihap önleyici özellikleri vardır. Solunum yollarındaki şişliği azaltabilir ve kas kasılmalarını yatıştırarak hırıltılara neden olabilecek bronkospazmları önler.

Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağını ılık bir banyoya ekleyebilir ve aromatik buharlardan derinlemesine nefes alabilir ya da lavanta yağını jojoba yağı ile karıştırıp göğsünüze sürerek uygulayabilirsiniz. 20-30 dakika sonra, koku oldukça güçlü olabileceğinden göğsünüzü temizleyebilirsiniz.



  • Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağındaki aktif bileşenlerden biri olan okaliptol, solunum yollarındaki fazla sümüğü atmanıza yardımcı olan, nefes almayı kolaylaştıran, aynı zamanda boğazdaki ve solunum kanallarındaki iltihapları yatıştırmasıyla bilinen bir balgam söktürücüdür.

Nasıl Kullanılır?

Bir tenceredeki kaynar suya 4-5 damla okaliptüs yağı ekleyin, başınızı bir havluyla örtün ve derin nefes alın, böylece yağın mikro parçacıkları solunum yollarınızda gerekli çalışmaları yapabilir.



  • Kekik Yağı

Astım semptomları sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları ve zayıf bir bağışıklık sistemi ile birleşir veya şiddetlenir; kekik yağı, solunum sağlığınızı artırabilen ve bağışıklık sisteminizi astım atakları biçimindeki aşırı reaksiyonlara daha az duyarlı hale getirebilecek antibakteriyel ve antiviral bileşiklerle doludur.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ soluma zorluğuna neden olabileceğinden solunum veya oda difüzörlerinde kullanmamalısınız. Bununla birlikte, göğüs, boyun veya boğazda ovularak sürüldüğünde cildiniz yağı emebilir ve rahatlama sağlayabilir.



  • Çay Ağacı Yağı

 

Tahriş edici veya astım tetiği vücuda girdiğinde, aşırı mukus üretimi ve iltihaplı solunum yolları şeklinde bağışıklık sisteminiz tepki verir. Çay ağacı yağı, bu soruna doğrudan karşı koyabilir ve ciddi bir astım atağını önleyebilir.

Nasıl Kullanılır?

Çay ağacı yağının etkisinden dolayı, topikal olarak tatbik edilmek yerine, sadece solunmalıdır. Bir tenceredeki kaynar suya 5-6 damla ekleyiniz, başınızı bir havlu ile örtünüz, hızlı ve rahatlatıcı bir nefes için derin derin buharı soluyabilirsiniz.



  • Buhur Yağı

Bu, yalnızca solunum yollarındaki iltihabı azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda vücut tarafından alerjik reaksiyonları da önleyebildiğinden astım için en iyi yağlardan biridir. Mukus oluşumunu engeller ve göğüsteki gerginliği giderir, astım atağında bile normal, sağlıklı nefes almayı sağlar.

Nasıl Kullanılır?

Birçok kişi bu yağın (hindistancevizi yağı ile) seyreltilmiş bir versiyonunu göğsüne sürerek, gece boyu rahatlama sağlar. Ancak bu yağın seyreltilmiş bir versiyonunu (hindistancevizi yağı ile birlikte) havaya yayarak solursanız, gün boyu rahatlama sağlayacaktır. Her iki yöntemin de faydasını göreceksiniz.



  • Karanfil Yağı

Bu popüler esansiyel yağın anti-enflamatuar ve spazmodik özellikleri, astım hastaları için mükemmel bir seçimdir. Bir alerjen tespit edildiğinde solunum yollarının tıkanmasını önleyebilir, ayrıca boğazdaki kas gerginliğini azaltabilir, böylece nefes alımınız rahat bir şekilde devam edebilir.

Nasıl Kullanılır?

Karanfil yağı, odadaki difüzörlerin yanı sıra buhar soluma uygulamalarında da popüler bir seçenek haline gelen harika bir aromaya sahiptir. Bazı insanlar bir taşıyıcı yağla (badem veya zeytinyağı gibi) karıştırmayı tercih eder ve onu göğsüne masaj yapar gibi sürerek kullanır. Bununla birlikte, bu yağa duyarlılık oldukça yüksektir, bu nedenle seyreltilmemiş karanfil yağını cildinize direkt olarak temas ettirmemeniz daha iyi olacaktır.



  • Nane Yağı

Dekonjestan, spazmodik, yatıştırıcı ve antienflamatuar özelliklere sahip nane yağı, astım krizi sırasında bile astım hastaları için mükemmel bir ilaçtır. Solunum yollarını açabilir ve astım krizinin daha ciddi hale gelmesini önleyebilir.

Nasıl Kullanılır?

Solunum sağlığını geliştirmek için göğsünüzde nane yağı bölgesel olarak kullanabilir veya bir soluma tedavisi için buhar kabına birkaç damla bu yağdan ekleyebilirsiniz. Sıcak bir banyoya 10 damla ekleyip derinlemesine nefes alarak da bu yağı kullanabilirsiniz, seçim tamamen size kalmış.



  • Papatya Yağı

Bu efsanevi anti-enflamatuar yağ, solunum iltihabını yatıştırır ve bağışıklık sisteminizi destekler, böylece potansiyel tetikleyicilere aşırı tepki verilmesi daha az olasıdır. Ayrıca boğazdan ve akciğerlerden gelen fazla mukusun ortadan kaldırılması ve astım ataklarının daha az şiddetli hale gelmesi için balgam sökürücü olarak da işlev görebilir.

Nasıl Kullanılır?

Solunum yollarını doğrudan tedavi etmek için bir bardak papatya çayı içerisine birkaç damla papatya yağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yağı nefesinizi gün boyu ferah tutmanıza yardımcı olmak için, kaynar su dolu kaba biraz ekleyerek soluyabilirsiniz.

Dikkat

Astım için esansiyel yağların solunması veya uygulanması son derece etkili olabilir, fakat esansiyel yağ kullanımı ile ilişkili bazı riskler vardır. Alerjik reaksiyonlar, cilt iltihabı ve gastrointestinal rahatsızlık (tüketildiğinde) ile birlikte yaygın olabilir. Ayrıca, bazı esansiyel yağlar diğerlerinden daha yavaş hareket eder, bu nedenle astım krizinin ortasında gerekli olan rahatlamayı sağlayamayabilirler. Astım hastasıysanız, doktorunuzla durumunuzun ciddiyeti ve astım için esansiyel yağ kullanmanın potansiyel riskleri hakkında konuşmanız çok önemlidir. Şiddetli astım vakaları, bozulmuş veya tamamen tıkalı solunum fonksiyonlarına neden olabilir, bu yüzden bu potansiyel ölümcül inflamasyon şeklini tedavi ederken büyük özen gösterilmelidir.

Benzer Yazılar