Beslenme
B12 Vitamini İçeren Besinler 18.08.2015

Vitamin-B12-infographic-RedoSon çalışmalar Amerikalıların yaklaşık %40'ının B12 eksikliği olduğunu göstermektedir.

Vitamin B12 sinirleri, beyni koruyan ve kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması ile sorumlu olan, suda çözünen bir vitamindir.

Bir B12 vitamin eksikliğinin uzun dönem sonuçları sinir hasarı ve hatta felce neden olabilir.

Hatta hafif bir vitamin B12 eksikliği zihinsel fonksiyon bozukluğuna ve düşük enerjiye neden olabilir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar, yani bir eksiklik düzgün oksijen taşımayan büyük ve olgunlaşmamış hücre üretimine neden olabilir.

B12 Faydaları çoktur ve şunlardır:

Enerji artırma,
Depresyonu azaltma,
Şeker isteği azalması,
Düşürücü kolesterol ve kan basıncı,
Kansere karşı koruma,
Nörolojik ve Beyin dejenerasyonuna azaltma

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri;

New England Journal'da yayınlanan Harvard Hastanesinin yaptığı bir araştırmaya göre B12 vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:

Yorgunluk,
Kabızlık,
Depresyon,
Düşük sperm sayısı ve Libido,
Zayıflık ve Anemi,
Astım

B12 eksikliği yeterli miktarda folik asit ile kapanabilir. B12 vitamini özellikle hayvansal besinlerde bulunduğu için veganlar ve vejetaryenler B12 eksikliği riski altındadır. Ayrıca, sızdıran bağırsak ve sindirim emilim bozukluğu olanlar da eksiklik riski altında olabilir.

B12 vitamini eksikliğine neden olan diğer ciddi risk faktörleri antibiyotik gibi reçeteli ilaçlar, Metformin (diyabet ilacı), Nexium (asit reflü ilacı) ve lap-band ameliyatıdır.

B12 vitamini için günlük ihtiyaç 2.4 mcg’dir. Günlük değer 6 mcg’dir.

En zengin B12 Besinleri;

1) Sığır Ciğeri: 3 oz: 18 mcg (100% GD)

2) Sardalya: 3 oz: 7.6 mcg (100% GD)

3) Sığır (çimle beslenen): 3 oz: 1.5 mcg (% 25 GD)

4) Tuna: 3 oz: 2.5 mcg (% 41 GD)

5) Ham peynir: 1.5 oz: 1.5 mcg (% 25 GD)

6) Ekşimik: 1 su bardağı: 1.4 mcg (% 23 GD)

7) Kuzu: 3 oz: 2.07 mcg (% 35 GD)

8) Çiğ süt: 1 su bardağı: 1.1 mcg (% 18 GD)

9) Yumurta: 1 büyük: 0.44 mcg (% 7 GD)

10) Somon: 3 oz: 1.1 mcg (% 18 GD)

Günlük bu vitamini karşılamak için listeden günde 2 çeşit tüketiniz.

B12 Vitamini Faydaları

Kanseri Önleme

B12 eksikliği folik asidin aktif duruma geçmesini engeller bu yüzden DNA kopyalanması uygun bir şekilde gerçekleşemez ve zarar görür.

Bu durum kanser sonuçlarının hasarlı DNA’dan olduğunu düşündürmektedir.Orta yaşlı kadınlarla yapılan bir araştırma B12 vitamin seviyesi düşük olan kadınlarda normal olanlara göre göğüs kanserine yakalanma riski daha fazla bulundu.

Beyin Sağlığı

B12 vitamin seviyesi düşük olan yaşlı kadın ve erkeklerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğu gösterilmiştir. B12 vitamini Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli rol oynayan düşük seviyeli homosisteinin muhafaza edilmesine yardımcı olur.

B12 vitamini aynı zamanda odaklanma yeteneği için de çok önemlidir. DEHB ve kötü bellek belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Depresyon

Depresyon için hastaneye yatırılan hastaların %30'unda B12 vitamin eksikliği vardır. B12 ruh halini düzenleyen nörotransmiter için gereklidir. Bu nedenle B12 açısından zengin gıdalar depresyon,anskiyete ve kronik yorgunluk belirtilerini azaltabilir.

Vegan Diyeti için B12 Vitamini İçeren Gıdalar

Fark ettiğiniz gibi, B12 vitamini genel sağlık ve yaşam kalitesi için çok önemlidir. Ama vegan diyeti için yüksek B12 vitaminli gıdalar yoktur. Bu durumda, %1 günlük değerin çok küçük bir miktarı olan müstahkem maya ekstresi kullanmayı deneyebilirsiniz ya da kaliteli bir B12 takviyesi en iyisidir.

Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta, B12 düzeyleriniz söz konusu olduğunda, sindirim sisteminizin sağlıklı olması çok önemlidir çünkü Gut aslında kendi başına bazı B12 vitaminini üretebiliyor. Yani B12 takviyesini ek olarak almak, B12 vitamini seviyenizi arttırmak için probiyotik bakımdan zengin besinler tüketebilir ve probiyotik takviyeler alabilirsiniz.

Belirtiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için, B12 vitamin eksikliğinin üstesinden gelmek için nedenleri ve adımları  kontrol edin, B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Doğal Çözümler’deki bu makaleye göz atın.

Benzer Yazılar