Beslenme
Balın Faydaları 03.09.2016

BALIN FAYDALARI

Bal son 2500 yılda dünyadaki sayısız kültür tarafından kullanılmıştır. Bal'ın sayısız sağlık yararı onu Ayurvedik tedaviler gibi geleneksel ilaçların önemli bir unsuru yaparken, bilim adamları da, özellikle de yaraların iyileşmesinde modern tıbba ilişkin faydalarını araştırıyorlar.

Almanca'da Honig, İtalyanca'da Miele, Hintçe'de Shahad, Fransızca ve İspanyolca'da Miel, Portekizce Mel, Rusça olarak Honing, Hollandaca Honlama ve Yunanca μελι olarak bilinir; Balın geniş çapta kullanılmadığı ve kültürel diyetin bir parçası olarak bulunmayan dünyada neredeyse hiç yer yoktur.

Balı bu kadar popüler kılan nedir?

Büyük olasılıkla, tüketilebileceği kolaylıktır. Doğrudan yiyebilir, reçel gibi ekmek üzerine koyabilir, şeker yerine meyve suyu veya herhangi bir içecekle karıştırabilir veya ılık su, limon suyu, tarçın ve diğer şifalı otlarla karıştırarak ilâç yapabilir. Hem lezzet hem de sağlık faydalarından ötürü herkes tarafından hoş karşılanması, onu son derece yararlı ve çok yönlü hale getiriyor.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Avantajları hem geleneksel hem de modern tıp uzmanlarından alınan aşağıdaki tedavileri içerir.

Tatlandırıcı: Birçok yiyecek ve içecekte şeker yerine kullanılabilir. Normal sağlıklı beyaz şekerden daha iyi bir tatlandırıcı olarak kullanılmasını sağlayan yaklaşık% 69 glikoz ve fruktoz içerir.

Kilo Kaybı:  Bal, sıcak su ile tüketildiğinde şekerden daha fazla kaloriye sahip olsa da, vücudunuzda depolanan yağları sindirmede yardımcı olur. Benzer şekilde, limon suyu veya tarçın içeren bal, kilo vermeye yardımcı olur.

Enerji Kaynağı: USDA'ya göre, bal, bir çorba kaşığı için 64 kalori içerir. Bu nedenle, birçok kişi tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Öte yandan bir çorba kaşığı şeker yaklaşık 15 kalori verir. Üstelik vücudun bu saf, doğal maddeyi sindirmesi çok kolaydır. içindeki karbohidrat’lar en hassas mide de bile kolayca glikoza dönüştürülebilir.

Performansı İyileştirme: Son yıllardaki araştırmalar, balın mükemmel bir ergojenik yardımcı olduğunu ve sporcuların performansını artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Egzersiz sonrasında kan şekeri düzeylerini, kas iyileşmesini ve glikojen restorasyonunu korumanın yanı sıra vücuttaki insülin miktarını ve enerji harcamasını düzenleyen mükemmel bir yoldur.

Vitamin ve Minerallerin Kaynağı: Çeşitli vitamin ve mineralleri içerir. Vitamin ve minerallerin türü ve miktarları arıcılık için kullanılan çiçek türüne bağlıdır. Genellikle bal C vitamini, Kalsiyum ve Demir içerir. Normal şekerdeki vitamin ve mineral içeriğini başka bir kaynaktan kontrol ederseniz, tamamen eksik veya önemsiz olduğunu göreceksiniz.

Antibakteriyel ve Antifungal Özellikler: Antibakteriyel ve anti-fungal özelliklere sahiptir, bu nedenle geleneksel ilaçlarda genellikle doğal bir antiseptik olarak kullanılır.

Antioksidanlar: Serbest radikallerin vücuttan çıkarılması için çok etkili olan nutrasötikleri içerir. Sonuç olarak, vücudumuzun bağışıklığı, kanser veya kalp rahatsızlığı gibi potansiyel olarak öldürücü olan birçok duruma karşı geliştirilir.

Süt ve Balla Cilt Bakımı: Süt ve bal birbirine sıklıkla sunulur, çünkü bu maddelerden her ikisi de yumuşak, güzel bir cilt yaratmaya yardımcı olur. Bu kombinasyonu her sabah tüketmek, birçok ülkede yaygın bir uygulamadır.

Yara İyileşmesi: Yaraların tedavisinde faydalarını incelemek için önemli araştırmalar yapılmakta ve Hemşirelik Standardı belgelerinde, yaranın yönetimindeki bu yararlarından bazılarını açıklamaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

- Bal, anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir.

- Otolitik debridmanı teşvik etmede yardımcı olur.

- Ağır yaraları deodorize eder.

- Yara dokularını uyararak iyileşme sürecini hızlandırır.

- Durgun yaralarda iyileşme sürecini başlatmada yardımcı olur.

- Ayrıca, nemli yara iyileşmesinin teşvik edilmesine yardımcı olur.

Bu bahsedilen sağlık yararları kesinlikle abartılmış değildir. Waikato Bal Araştırma Birimi, tıbbın bal faydaları üzerine yürütülmekte olan dünya çapında araştırmalar hakkında ayrıntılar sunmaktadır. BBC, Temmuz 2006'da Manchester, Didsbury'deki Christie Hastanesi'ndeki doktorların, ameliyattan sonra kanser hastalarının daha hızlı iyileşmesi için bal kullanmayı planladığını bildirdi. Bu tür araştırmalar, dünyadaki bal sevenlerinin "inançları" olarak adlandırılanları bilimsel olarak kanıtlayacak ve faydaları daha fazla kişiye yaymada yardımcı olacaktır.

Artık balın faydalarını biliyorsunuz, nasıl yiyorsunuz? Çiğ yiyebilir, suya veya farklı içeceklere katabilir ve aynı zamanda çeşitli tariflere ekleyebilirsiniz.

Balın Faydalarını Yöneten Faktörler

Alınan balın faydaları kalitesine büyük ölçüde bağlıdır. Hepsi eşit olarak oluşturulmaz, bu nedenle kalite farklıdır ve  çeşitli türleri mutlaka aynı yararları sağlar.

Balın hem fiyat hem de sağlık yararları, kalitesine bağlıdır, bu yüzden hem üreticilerin hem de tüketicilerin bal kalitesini etkileyen çeşitli faktörleri anlamaları çok önemli hale gelmiştir. Bu faktörlerden bazıları peteklerin oluşumunda kullanılan çiçek türünü, harmanlama işlemini, saklama koşullarını, ısıtma sıcaklığını ve daha birçoğunu içerir. Bu faktörler aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır:

Çiçek Türü: Yeni Zelanda Waikato Üniversitesi'ndeki Bal Araştırma Merkezi'ne göre, üretiminde kullanılan çiçek türüne dayanılarak bal özelliklerinde, özellikle anti-mikrobiyal özelliklerde sonuçlar çıkartacak yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Orta Avrupa dağlarındaki kozalaklı ormanlardan ve Yeni Zelanda'dan temin edilen manuka çeşidinden elde edilen çöl çeşidi üzerinde kapsamlı araştırma yapılmıştır. Yukarıda bahsedilen çaydanlık çeşidinin yüksek mikrobik etkinliği olduğu, manuka türünün yüksek peroksit olmayan etkinliğe sahip olduğu bulunmuştur.

Karıştırma: Poliflor balın (birden fazla çiçekten elde edilen) monofloral'den daha fazla yarar sağladığı düşünülmektedir. Dolayısıyla bir çok şirket, çeşitli avantajları sunduğu için harmanlanmış bal satıyor ve bu nedenle harmanlanmamışlardan daha sağlıklı olduğu düşünülüyor.

Depolama: Uzun süre depolandığında bal renklenir. Su özelliklerinin bir kısmını kaybeder ve su içeriği çok yüksek olduğunda mayalanabilir. Bu nedenle, yeni hasat edilmiş bal neredeyse her zaman tercih edilirken, uzun süreli saklamadan kaçınılmalıdır.

Isıtma: Bal ısıtma, kimyasal bileşiminde büyük değişikliklere neden olur. Sonuç olarak, yüksek sıcaklıklarda ısıtma faydalarını azaltır. Birçok insan çiğ , organik veya çiğ organik bal tercihini merak etmez. Tanım olarak çiğ tanımlama işlemi daha az işlemi (ve ısıtmayı gerektirmez) ifade ederken, organik bal, yüksek sıcaklıklara ısıtmanın yasak olduğu katı organik üretim yöntemleri ve işleme standartları kullanılarak hazırlanır.

Su İçeriği: Bal  fermantasyona tabi tutulabilir. Su içeriği yüksekse (% 19'un üstünde), fermente olma şansı yüksektir. Bir refraktometre kullanarak su içeriğini ölçebilirsiniz. Dahası, serbestçe akan bal, ya daha yüksek su içeriği içerir ya da doğal kristalleşme sürecini bozacak şekilde ısıtılır, böylece size sağlayacağı yararlar azaltılır.

Renk: Renk, kalitesini değerlendirmek için çok kullanışlı bir araçtır. Açık renkli bal, esmer lezzete sahip olduğu için koyu renkten daha değerlidir. Depolama ve ısıtma üzerine daha koyu hale gelir.

Filtrasyon: Avantajların çoğu bal içerisindeki polenlerin varlığından kaynaklanmaktadır. Polen olmadan, bal bir glikoz-fruktoz çözeltisidir ve sizin için şeker kadar kötüdür. Ne yazık ki şirketler, şeffaf berrak ürünü kaliteli olarak pazarlıyorlar, ancak gerçekte, ultra filtrelenmiş balların pek çok sağlık faydası yoktur. Olduğu söyleniyor ancak, polen bakımından zengin bal tüketirken çok temkinli olmalısınız. Polen alerjiniz varsa, kesinlikle tüketmeyin.

Benzer Yazılar