Bitkisel
Baş Ağrısı Ve Migren Tedavisi İçin 15 İnanılmaz Esansiyel Yağ 08.03.2019

Baş ağrısı herkesin zaman zaman uğraştığı bir şeydir, migren ise genellikle daha az insanın uğraştığı sıkıntılı bir ağrı çeşididir. Baş ağrısı, baş bölgesinde herhangi bir yerde ağrı veya iltihaplanma olarak tanımlanır. Migren ağrısı, baş ağrısından daha şiddetlidir ve tipik olarak sadece kafanın bir tarafını etkiler. Esansiyel yağlar, aromaterapi ve bölgesel uygulamalardan oda difüzörlerine kadar, baş ağrısı ve migreni tedavi etmek için çeşitli şekillerde kullanılabilir. Baş ağrısı ve migren tedavisi için kullanılabilecek esansiyel yağlardan bazıları, adaçayı yağı, okaliptüs yağı ve nane yağıdır.

Baş ağrısının sebeplerinden bazıları stres, kaygı, gerginlik, açlık, yorgunluk, dehidratasyon, kan basıncı sorunları, aşırı gürültü ve yiyecek alerjilerini içerir. Baş ağrısı ve migren için çok fazla sebep vardır. Bu nedenle esansiyel yağlarla doğal tedavi için seçeneklerin ne olduğunu bilmek önemlidir. Baş ağrıları için esansiyel yağların kullanılması, yüksek düzeyde anti-enflamatuar, yatıştırıcı, antioksidan, balgam söktürücü, yatıştırıcı, analjezik, restoratif, uyarıcı ve hormon dengeleyici bileşikler ve özellikleri nedeniyle etkilidir.

Baş Ağrıları İçin En İyi Esansiyel Yağlar

Baş ağrıları ve migrenler için esansiyel yağ kullanımı binlerce yıldır uygulanmakta olup, oda difüzörü, aromaterapi tedavileri, banyoda, ana basınç noktalarında bölgesel bir ilaç olarak kullanılabilir. Baş ağrısı tedavisinde kullanılan esansiyel yağların bazıları şunlardır:



  • Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağının, anti-enflamatuar, stres giderici ve sinüs temizleme özelliklerine sahip olduğu ve baş ağrısının ağrılarını hafifletmek için mükemmel bir yağ olduğu gösterilmiştir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağı, yalnızca birkaç damla seyreltici yağla birlikte ellerinizi ovarak bile etkisini görebilirsiniz. Ayrıca bu yağ, derin nefes alarak solunduğunda sinüs basıncını ortadan kaldırabilir.



  • Lavanta Yağı

Lavanta yağı yaygın olarak yatıştırıcı ve merkezi sinir sistemini sakinleştirici özellikleri nedeniyle övülür ve yaygın olarak bir anksiyolitik madde olarak kullanılır. Bu esansiyel yağı baş ağrıları için kullanırken, yüksek linalool ve linalil asetat içeriği doğrudan sinir sistemine zarar verebilir, bu nedenle baş ağrılarınız stres ve endişeden kaynaklanıyorsa, bu ilaç çabucak rahatlama sağlayabilir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağı şakaklarınıza veya alnınıza bölgesel olarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca bu yağı boynunuzun arkasına serpiştirerek soğuk bir kompres yerleştirebilirsiniz.



  • Papatya Yağı

İnsanların uyumasına yardımcı olması için en iyi bilinen papatya esansiyel yağı, kaygı azaltıcı güçleri ve bölgesel enflamasyonu yatıştırması nedeniyle sık sık baş ağrısının giderilmesi için kullanılır. Bazen baş ağrıları uykusuzluktan kaynaklanır, bu durumda küçük miktarlarda papatya yağı kullanmak hemen uykuya dalmanıza yardımcı olur ve ağrısız bir sabaha gözlerinizi açabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Papatya oda difüzörlerinde, aromaterapi uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Bunun dışında vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmak için banyo yapmadan önce küvetinizi doldurduğunuz sıcak suya ekleyebilirsiniz.



  • Adaçayı Yağı

Araştırmalar ayrıca bu yağın hormon seviyelerini dengeleyebildiğini göstermiştir. Bazı kadınlarda, özellikle kadınlarda hormonal dalgalanmalar meydana geldiğinden, özellikle menstrüasyon yapıyorsanız, bir şişe adaçayı yağının yakınında tutmanız akıllıca olacaktır.

Nasıl Kullanılır?

Stres ve anksiyete ile ilgili baş ağrıları için, adaçayı yağı sık sık şakaklara sürülür veya aromaterapi uygulamalarında kullanılır.



  • Gül Yağı

Bu esansiyel yağ uzun zamandır kasları yatıştırmak, vücutta ve zihinde rahatlamayı sağlamak için kullanılmıştır. Genellikle migrene yol açabilecek gerginlik söz konusu olduğunda, kaslarınızı gevşetmek için gül yağını kullanabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağın birkaç damlasını boynunuza veya omuzlarınıza bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmış olarak sürdüğünüzde hızla gerginliğinizi yatıştırabilir. Bu yağ aynı zamanda vücut gerginliğini hafifletmek için masaj uygulamalarında da popüler olarak kullanılmaktadır.



  • Melissa (Balsamı) Yağı

Piyasadaki en iyi bilinen yağ olmamasına rağmen, baş ağrıları için melissa esansiyel yağının sinir sistemini sakinleştirdiği ve doğrudan nörotransmiterlerle etkileşime girdiği bilinmektedir. Bu yağın cilt tarafından doğrudan ağrı bölgesi üzerinden emilmesini sağlamak, rahatlamak için hızlı bir yoldur.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ, en iyi sonuçlar için bölgesel olarak şakaklara veya boynun arkasına uygulanabilir.



  • Yasemin Yağı

Baş ağrısından muzdarip olan kişilerin bazen problemi o kadar uzun süre devam eder ki, özellikle baş ağrıları migrene dönüştüğünde, ruh halleri düşmeye ve enerjilerini tüketmeye başlar. Yasemin yağı, bu listedeki diğer yağların çoğunun aksine uyarıcı bir maddedir ve aslında baş ağrınızı daha da kötüleştirebilecek iki semptom olan uyuşukluk ve depresyonun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Ancak, endişe kaynaklı baş ağrıları çekiyorsanız, yasemin yağı kullanmanız önerilmez.

Nasıl Kullanılır?

Yasemin yağı, oda difüzörü veya aromaterapi tedavileri ile uygulandığında en iyi sonucu verecektir.



  • Nane Yağı

Nane yağının ferahlatıcı aroması ve güçlü anti-enflamatuar etkileri, sinüsleri temizlemeye ve basıncı azaltmaya yardımcı olurken, kan damarları ve kılcal damarlardaki gerilimi de gevşetir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ, iltihabı azaltmak için doğrudan şakaklara, boynun arkasına ve omuzlara uygulanabilir veya sinüs basıncını temizlemek için solunabilir.



  • Helichrysum (Altınotu) Yağı

Yaygın olarak Avrupa'nın bazı bölgelerinde kullanılan bu esansiyel yağ, iltihabı hızla yatıştırır ve tansiyon sorununu ortadan kaldırır.

Nasıl Kullanılır?

Bu esans yağı soğuk bir kompres üzerine serperek alına, şakaklara veya boynun arkasına sürebilir veya uyumadan önce yastığınıza birkaç damla damlatabilirsiniz.

Biberiye Yağı

Biberiyenin analjezik ve uyarıcı özellikleri baş ağrısını dindirirken enerji seviyenizi yükseltir ve odağınızı geliştirir. Bununla birlikte, biberiye yağının endişe edeceğiniz bir yan etkisi yoktur. Baş ağrınız için bu esansiyel yağı soluduğunuzda öncekine göre sakinleşmiş olduğunuzu fark edeceksiniz. Bu nedenle biberiye yağı, baş ağrısı ve migren için en popüler doğal ilaçlardan biridir.

Nasıl Kullanılır?

Bir odaya biberiye yağının dağıtılması veya göğsünüze birkaç damla sürülmesi, sizi hızlı bir şekilde uyarabilir ve kaygılarınızı hafifletebilir.

Migren İçin En İyi Esansiyel Yağlar

Yukarıda belirtilen baş ağrıları için esansiyel yağlar ayrıca migren semptomlarını azaltmaya yardımcı olurken, aşağıdaki yağlar mide bulantısı ve ruh hali değişimleri gibi migrene özgü bazı semptomları spesifik olarak ele alabilir.



  • Limon Yağı

Limon yağı, baş ağrısı ve migren için canlandırıcı bir esansiyel yağdır, çünkü ruh halinizi iyileştirebilir, enerji seviyenizi arttırabilir ve depresyon olaylarını önlemek için nörotransmiter seviyenizi yeniden dengeleyebilir.

Nasıl Kullanılır?

Limon yağını bölgesel olarak şakaklarınızda, omuzlarınızda ve boynunuzda kullanabilir, aynı zamanda ruh halinizi iyileştirmek için az miktarda doğrudan tüketebilirsiniz.



  • Sandal Ağacı Yağı

Bulunması biraz zor olmasına rağmen, sandal ağacının aroması migren için mükemmel bir ilaçtır. Sandal ağacı yağı, havayı hızla iyileştirmeye ve sinirlerinizi gevşetmeye yardımcı olurken, aynı zamanda ağrınızı dindirir ve mide rahatsızlıklarını önler.

Nasıl Kullanılır?

Küvetinize birkaç damla sandal ağacı eklemek veya oda difüzöründe kullanmak migreninizi hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilmeniz için etkili yollardan biridir.



  • Nane Yağı

Kan akışını uyararak ve enflamasyonu ortadan kaldırır. Nane esansiyel yağı migren ağrısını hızlı bir şekilde hafifletebilir, migren ve baş ağrılarının tedavisi için en yaygın esansiyel yağlardan biridir.

Nasıl Kullanılır?

Hızlı ve göze çarpan etkiler için az miktarda nane yağını tüketebilir, soğuk komprese uygulayabilir veya aromaterapide kullanabilirsiniz.



  • Zencefil Yağı

Bulantı, migrenin çok yaygın bir yan etkisidir. Hızlı hareket edildiğinde veya ışığa maruz kalındığında mide bulantısı artabilir. Zencefil esansiyel yağı, mideyi rahatlatması ve küçük miktarlarda tüketildiğinde iltihabı azaltmasıyla bilinir.

Nasıl Kullanılır?

Zencefil yağı, şakaklara veya alına uygulandığında güçlü bir analjezik maddedir. Oda difüzörü veya aromaterapi yoluyla solunduğunda mide bulantısını yatıştırır.



  • Mercanköşk Yağı

Mercanköşkünün anti-spazmodik doğası, migrenin neden olduğu mide rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olabilir, mide bulantısı semptomlarını önlerken kas gerginliğini hafifletir ve ağrının şiddetini azaltır.

Nasıl Kullanılır?

Çay veya sıcak su ile karıştırılmış az miktarda mercanköşk yağı tüketmek midenizi rahatlatacaktır.

Dikkat

Bu aktif yağların içerdiği bileşikler nedeniyle her birinin potansiyel yan etkileri vardır. En sık görülen reaksiyonlar, kullanılan yağın elde edildiği bitkiye olan alerjik reaksiyonları, gastrointestinal rahatsızlığı ve cilt tahrişini içerir. Bu esansiyel yağların aşırı kullanımı, kuvvetleri nedeniyle gereksizdir. Şiddetli baş ağrısı veya yan etkiler devam ederse, mümkün olan en kısa sürede doktora görünmeniz gerekir.

Benzer Yazılar