Faydalı İçecekler
Beyaz Çayın Faydaları 20.12.2016

BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI

Beyaz çayın sağlığa olan faydaları arasında kanser riski, kardiyovasküler bozukluk ve ağız sağlığında düzelme bulunur. Sağlıklı  bir cildin korunmasına yardımcı olan antioksidan ve anti-aging özelliklere sahiptir. Cildi UV ışığının zararlı etkilerinden korur. Beyaz çayı antibakteriyel özellikleriyle vücudu çeşitli enfeksiyonlara neden olan bakterilere karşı korur.

Beyaz çay, diyabetik insanlarda plazma glikoz düzeylerini düşürme, insülin sekresyonunu artırma ve aşırı susama (polidipsi) gibi belirtilerden kurtarmayı sağlar. Beyaz çay ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur.

Bugün piyasada var olan farklı çay türleri vardır. Yeşil çay ve papatya çayı, insanların kullandığı çay çeşitlerine örnektir. Çayın toplanması çok uzun zamandır insanlar üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir ve bu nedenle Doğu'daki insanlar bilime, mutluluğa ve kusursuz sağlığa önemli katkı maddesi olarak bakıyorlar.

Beyaz çay ortak bir içecek olarak tüketilmesine rağmen hem geçmiş hem de günümüzde çeşitli çalışmalar yapıldıktan sonra, sağlık yararları açısından katkıları görülmüştür.  Bu faydalar nedeniyle, yüksek oranda kafein içeren kahve yerine daha iyi bir alternatif olarak düşünülmektedir.

Beyaz çay vücudu hastalıklara karşı koruyan besin maddeleri ve antimikrobiyal nitelikleri içerir. Yeşil ve siyah çaylar eşit derecede faydalıdır, ancak yüksek fitokimyasal seviyelerde tutulmaya yardımcı olan daha az işlem gören beyaz çaydır. Minimum işleme nedeniyle, beyaz çay üretimi, siyah çay veya yeşil çay üretimi için hesaplanacak kadar az zaman ve emek gerektirir.

Tarih, beyaz çayların Çin'de üretilmiş olabileceğini gösteriyor. Geçmişte Çin hanedanlarının değişmesiyle beyaz da değişti. Kullanılan modern süreç, 1700'de ortaya çıktı, zamanla seçilen çay çalıları kullanılarak çeşitli beyaz çaylar oluşturuldu. Ve uzun yıllar sonra Çin'den beyaz çay ihracatı başladı.

Beyaz Çayın Besin Değeri: Beyaz çayda , florür ve kateşinler ve polifenoller gibi flavonoidler bulunur. Bunlar, beyaz çayların sunduğu çeşitli sağlık yararlarından sorumludur.

BEYAZ ÇAYIN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Antioksidan ve antiaging özellikler: Vücuttaki serbest radikallerin varlığı deriyi de içeren farklı vücut organlarının hasar görmesine neden olur. Bu radikal unsurlar, yaş ilerlemesiyle ilişkili olan diğer zorluklarla birlikte hızlanan yaşlanma sürecine çok katkıda bulunur. Beyaz çay, bu serbest radikallerinin nötralize edilmesine yardımcı olan, vücudu daha az tahrip edici hale getiren polifenoller içerir. Bir çalışmanın sonuçları, beyaz çayın plazmanın yanı sıra organların antioksidan etkilerini artırabileceğini önermektedir. Beyaz çayın ekstraktının hidrojen peroksit kaynaklı toksisiteye nöroprotektif etkisini araştırmak için bir başka çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, antioksidan özelliklere sahip beyaz çay özütlerinin hücre nöroproteksiyonuna yardımcı olduğunu göstermiştir. Antioksidan özellikli beyaz çay, erken yaşlanma riskini de azaltabilir.

Sağlıklı ve Genç Cilt: Beyaz çay ayrıca sağlıklı ve genç cildin korunmasına yardımcı olur. Hasar gören cildin hızlı onarımı ve iyileştirilmesinde yardımcı olan antioksidan özelliklerinden dolayı beyaz çay kullanılması önerilir. Cildi mor ötesi ışınların etkilerine karşı korumada da faydalıdır.

Ağız Sağlığı: Beyaz çayın sağlığa olan faydaları, ağız sağlığındaki düzelmeyi içerir. Polifenollerin, flavonoidlerin ve taninlerin varlığı, plak oluşumuna neden olabilecek çeşitli bakterilerin çoğalmasının engellenmesine yardımcı olur. Beyaz çayda bulunan florür içeriği aynı zamanda diş çürüğü  riskini azaltmada etkili olabilir.

Kansere Karşı Koruma: Yeşil çay gibi, beyaz çay da akciğer kanseri gibi kanseri önlemede faydalı olabilir. Araştırmalar, beyaz çayların potansiyel bir anti kanser, kimyasal önleyici madde ve ekstraktının apoptozu veya hücre ölümünü indükleyebileceğini ve akciğer kanserinde yeni hücre büyümesinin önlenmesinde yardımcı olabileceğini ileri sürüyor. Anti mutagenik özelliklere de sahiptir. Diğer kanser tipleri için beyaz çaydaki anti kanser özelliklerini belirlemek ve doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Diyabet Üzerindeki Etkiler: Bir araştırma çalışması sonucunda, beyaz çay alımı, aşırı susama (polidipsia) gibi belirtilerden, diyabetik insanlara rahatlama sağlayabilir, plazma glikoz seviyelerini düşürebilir ve insülin sekresyonunu artırabilir.

Kardiyovasküler Hastalık: Beyaz çay, meyve ve sebzeler gibi çeşitli gıda ürünlerinde bulunan flavonoidler, kardiyovasküler hastalık riskinde azalma ile ilişkilidir. Flavonoidler kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Ve dislipidemi, endotel fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olur. Ek olarak düşük yoğunluklu lipoprotein oksidasyonunu engeller. Ayrıca  çeşitli kardiyovasküler bozuklukların riskini azaltabilir.

Antibakteriyel Özellikler: Hastalıklar ve tıbbi koşullar, esas olarak bağışıklık sistemine saldıran ve vücudun normal kapasitede çalışmasına neden olan patojenlerden kaynaklanmaktadır. Beyaz çay, cildimizi bakteri ve diğer mikroplardan koruyan antibakteriyel özelliklere sahiptir. El sabunu gibi çeşitli ürünler, ana madde olarak beyaz çay kullanılarak yapılır. Beyaz çay tüketimi bakterilere ve diğer mikroorganizmalara neden olan enfeksiyona karşı vücudumuzun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca Beyaz çay grip ve soğuk algınlığı çeken kişilerde rahatlama sağlar.

Kilo Kaybı: Programlar ve yanlış yiyecek seçimi, kolayca kilo alımına neden olabilir. Kilo kazandırmak, özellikle fiziksel egzersiz yapma vakti yoksa kolay olmayabilir. Belli bir diyet planında yaşamak bu türden durumların yollarından biridir. Bu diyetlerden bazıları, tercih edilen herhangi bir diğer içecek seçimine benzer beyaz çay alımının aksine tercih sebebi olmayabilir. Araştırmalar, beyaz çay alımının yağ hücrelerinin oluşumunu,  önleyebileceğini ve ayrıca adipogenez olarak da adipositler olarak adlandırılan bu yağ hücrelerinin yaşam döngüsünü kontrol edebileceğini göstermektedir. Bu özelliğin diğer çay tiplerinde de var olduğu doğrulanmıştır.

Beyaz Çay Seçim, Tüketim İpuçları

Beyaz çay, gevşek yaprak şeklinde satın alındığında ve demlendiğinde daha verimli olacaktır. Bu yapraklardan alınan çay tüketimi, gerçek formundaki besin maddelerinin varlığını garanti eder. Bu işleme tabi tutulmuş çaylar , çay poşetlerinden daha iyidir.

Bira yapma süreci diğer çay tiplerine benzemektedir. Bira yaparken saf veya temiz su kullanılması önerilir. Su yeterince ısıtılır ancak kaynama noktasına getirilmemelidir, çünkü bu hassas bileşenleri yok edebilir. Daha fazla dakika süreyle lezzeti zengin olan daha konsantre bir çay için önerilir. 1 ila 2 çay kaşığı beyaz çay yaprağı kupa başına ideal miktardır.

Çay alımınızı keyiflendirmek için piyasada bulunan farklı beyaz çay çeşitlerini deneyin. Belirli bir tada alışmak bazen istek kırıcı olabilir. 

Benzer Yazılar