Bitkisel
Biberiye Yağı Faydaları 02.01.2017

Biberiye Yağı

Biberiye yağı, geniş kapsamlı sağlık yararları için en popüler uçucu yağlardan biridir. Saç büyümesini teşvik etme, zihinsel aktiviteyi artırma, solunum problemlerini hafifletme ve ağrıyı azaltma gibi çeşitli sağlığa ilişkin faydalar daha iyi anlaşıldığından yıllar geçtikçe giderek daha da önemli ve popüler hale gelmiştir.

Rosmarinus Officinalis olarak da bilinen biberiye , Akdeniz bölgesinde bir mutfak otu olarak çok popülerdir. Birçok yemekler biberiye yağı ve taze çekilmiş biberiye yaprakları ile pişirilir. Biberiye esans yağı çoğunlukla yapraklardan çıkarılır. Biberiye çalı, fesleğen, lavanta, mersin ve adaçayı içeren nane ailesine aittir.

Biberiye, antik zamanlardan beri çeşitli amaçlar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Romalılar biberiye tesisine özel önem vermiş ve dini törenlerde sıkça kullanmışlardır. Düğün törenleri, yemek hazırlama, kozmetik bakım ve tıbbi bitki bakımı sırasında da kullanılmıştır. Biberiye bitkisi ve ekstraktı da eski Mısır uygarlığı tarafından tütsü olarak kullanıldı.

Biberiye esansiyel yağı sağlık faydaları, 16. yüzyılda bitkisel ilaç anlayışına önemli katkılarda bulunmuş ünlü bir Alman-İsviçre hekim ve botanikçi olan Paracelsus'un gözde ürünü olmuştur. Paracelsus, vücudun tamamını güçlendirebilme yeteneği nedeniyle biberiye yağına değer verdi. Biberiye yağının karaciğer, beyin ve kalp gibi narin organları iyileştirme kabiliyetine sahip olduğuna inandı.

Biberiye Yağı Faydaları

Günümüzde birçok tıbbi müstahzar biberiye yağı içermektedir. Biberiye yağı ile ilgili çeşitli araştırılmış sağlık faydaları aşağıda listelenmiştir:

Hazımsızlık

Biberiye yağı çoğunlukla hazımsızlık, mide krampları, kabızlık ve şişkinlikten kurtulurken hazımsızlık için kullanılır. Biberiye esansiyel yağının ayrıca dispepsi semptomlarını gidereceği düşünülür ve bir iştah uyarıcıdır. Ayrıca, araştırmalar, esansiyel yağın karaciğer için detoksifıye edildiğini ve sindirim sürecinin önemli bir parçası olan safra oluşumunu ve salınımını düzenlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Aynı zamanda kan akışını uyarır ve dolaşımı geliştirir, bu da gıdanın besinlerini emiliminde yarar sağlayabilir. Biberiye yaprakları sıklıkla et yemeklerine eklenir, çünkü et, özellikle kuzu, sığır eti  sindiriminde özellikle yararlıdır.

Saç Bakımı

Biberiye yağı ve biberiye çayları şampuanlarda ve losyonlarda saç bakımı için yaygın olarak kullanılır. Biberiye yağı düzenli kullanımı folikülleri teşvik etmek, saçı, daha uzun ve daha güçlü hale getirmek için yardımcı olur. Biberiye yağının, erken saç dökülmesini  yavaşlattığına da inanılıyor. Bu nedenle, kel ya da erkek tipi kellik üzerine işaretler göstermeye başlayan kişiler için mükemmel bir toniktir.

Biberiye esans yağı, kuru ve pul pul saç derisi için de faydalıdır. Biberiye yağı ile kafa derisinin düzenli masajı kafa derisini besler ve kepeği kaldırır. Ayrıca, kafa derisi problemlerini dönüşümlü olarak tedavi etmek için genellikle çay ağacı yağı ve fesleğen yağı ile karıştırılır. Uzun yıllar boyunca, biberiye, sıcak yağ tedavileri kullanarak saçları koyulaştırmak ve güçlendirmek için zeytinyağıyla birleştirilmiştir.

Ağız Bakımı

Biberiye esans yağı bir dezenfektandır ve genellikle ağızda yıkama olarak kullanılır. Ayrıca ağız kokusunu gidermeye de yardımcı olur. Biberiye esansiyel yağı, oral bakterileri çıkararak diş eti iltihabını, boşlukları, plak oluşumunu ve diğer zararlı diş koşullarını önleyebilir.

Cilt Bakımı

Biberiye esans yağı, saç bakımında olduğu kadar cilt bakımında  yaygın olarak kullanılmaz, ancak egzama, dermatit, yağlı cilt ve akneyi yok etme çabalarında faydalı olabilecek antimikrobiyal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Uçucu yağın tropikal olarak uygulanması ya da yağ ile düzenli masaj yapılması, cildi tonlandırmada ve kuruluğu gidermeye yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak uygulandığında veya nemlendiricilerinizin ve diğer kremlerin ana bileşeni olduğunda cildinize sağlık, hatta parıltı verebilir.

Zihinsel Aktivitenin Arttırılması

Biberiye esansiyel yağı mükemmel bir beyin ve sinir toniğidir. Sıklıkla öğrenciler tarafından sınav saatlerinde kullanılır çünkü yoğunlaşmayı arttırır ve verimli çalışmaya yardımcı olur. Zihinsel aktiviteyi canlandırır ve depresyon, zihinsel yorulma ve unutkanlık için iyi bir çözümdür. Biberiye yağı teneffüs edilmesi canlılık katar. Beyniniz ne zaman yorulursa, sıkıntıyı gidermek ve zihinsel enerjinizi yenilemek için biraz biberiye yağı almayı deneyin.

2003 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, bir sınav sırasında biberiye yağını teneffüs eden 144 test katılımcısının belirgin olarak daha yüksek bilişsel işlev gösterdiklerini tespit ettiler. Bazı araştırmacılar, bazı hastalarda Alzheimer hastalığının başlamasını yavaşlatmak için alternatif bir tedavi olarak biberiye yağı kullanma seçeneklerini keşfetmeye başlamış , bu sebeple artmış sinirsel aktivite ve esansiyel yağ arasındaki bu belirgin bağlantı oluşmuştur.

Stres

Biberiye esans yağı aroma terapi ve genel soluma ile rahatlatıcı doğanın yanı sıra, tükürükteki kortizol seviyesini azalttığı kanıtlanmıştır. Kortizol, strese karşı vücudun "uçuş veya kavga" yanıtı sırasında salınan ana stres hormonlarından biridir. Kanda bulunan aşırı kortizol, kronik strese bağlı olarak meydana gelebilir, hormonal dengesi ve metabolizmanın etkinliği gibi vücuda zarar verebilir. 2007'de yayınlanan bir araştırmada, biberiye yağı ve lavanta yağı beş dakika süreyle teneffüs edildiğinde, deneklerin tükürükündeki kortizol düzeyleri önemli ölçüde azaldı ve bu da kronik stresin doğurduğu tehlikeleri ciddi oranda azalttı.

Bağışıklık Sisteminde Artış

Antioksidanlar, vücudumuzda enfeksiyon ve hastalıkla mücadele için sahip olduğumuz en değerli savunma silahlarından bazılarıdır, bu nedenle antioksidanların aktivitesini arttıran veya ekleyen herhangi bir yiyecek veya esansiyel yağ genel sağlık için büyük bir fayda sağlamaktadır. Biberiye esans yağı solunumunun ardından kortizol düzeylerinin azaldığını belirten aynı çalışma, aynı zamanda test deneklerinin vücutlarındaki atık serbest radikal aktivitesinin de belirgin şekilde arttığını bulmuştur. Bu, aroma terapi seanslarında veya diğer yollarla biberiye esansiyel yağının düzenli olarak kullanılması veya teneffüs edilmesi bağışıklık sisteminin gücünü artırabilir ve kanser ve kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere serbest radikallere bağlı tüm hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilir.

Ağrı Kesici

Biberiye esansiyel yağının ağrıdan kurtulma yeteneği, baş ağrısı, kas ağrıları, romatizma ve hatta artrit tedavisinde geniş kullanıma neden olmuştur. Biberiye esansiyel yağı ile ağrılı olan bölgenin masajı acıyı hızlı bir şekilde rahatlatır. Biberiye yağı ile buhar banyolarının romatizmanın tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Ağrıyı burkulmalar ve eklem ağrılarından korumak için çok iyi bir anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Ayrıca, ağrıyı gidermek ve daha hızlı iyileşme için yaraların pıhtılaşmasına yardımcı olan kan dolaşımını harekete geçirdiği bilinmektedir.

Aroma

Biberiye esans yağı mükemmel bir uçucu madde haline getiren büyüleyici bir aromaya sahiptir. Benzersiz ve sarhoş edici aromasıyla yağ, oda spreyi, kozmetik, güzellik yardımcıları, gıda, banyo yağı, mum ve parfümlerde kullanılır. Yağ , zihinsel enerjiyi artırabilir ve solunum yollarını temizlediği bilinir. Birçok kişi, oda ve nesnelerdeki kötü kokuları gidermek için biberiye esansiyel yağı ve suyun bir karışımını püskürtür.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Son araştırmalar, biberiye esansiyel yağı antimikrobiyal özelliklerinin, herpes virüsünün etkilerini ve yinelenen enflamasyonunu azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Herpes virüsü normal antiviral ilaçlara karşı hızlı bir şekilde bağışıklık geliştirebilir, bu nedenle alternatif yöntemler her zaman araştırılmaktadır. Bir dizi çalışma, biberiye yağının, test edilen deneklerdeki Herpes virüsünün semptomlarını azaltmak için etkili bir seçenek olduğunu ve hatta virüsün bulaşma seviyesini bile etkilediğini gösterdi.

Solunum Problemleri

Solunum problemlerinin tedavisinde biberiye esansiyel yağının faydaları iyi araştırılmış ve desteklenmiştir. Kokusu boğaz tıkanıklığından kurtarmaya yönelik olduğu ve solunum alerjileri, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve grip konusunda da kullanıldığı gösterildi. Biberiye yağı antiseptik özelliklere sahip olduğundan solunum yolu enfeksiyonlarında da etkilidir. Yağ antispazmodiktir ve bu nedenle bronşiyal astım için bazı tedavi programlarında kullanılır.

Adet döngüsü, menstruel kramplar, peptik ülser, idrar akışı, prostat, safra kesesi, bağırsak, karaciğer, katarakt, kalp, sperm hareketliliği, lösemi, böbrek gibi hastalıkların kullanımı da dahil olmak üzere, biberiye yağının olası sağlık yararları ile ilgili çeşitli iddialar vardır. Böbrek taşları ve ilişkili ağrılarda dahildir. Kolon, mide, göğüs ve akciğer kanseri türlerini de içeren çeşitli kanser türlerini tedavi etme potansiyelini araştırmak için araştırmalar yapılmaktadır.

Biberiye yağı, bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu nedenle sadece tıp uzmanınızla reçete ediliyorsa veya kapsamlı bir danışma sonrasında kullanılmalıdır. Biberiye yağı doğada uçucu olduğu için, yağ zaman zaman kusma ve spazmlara neden olabilir.  Bu nedenle asla yutulmamalıdır. Biberiye esansiyel yağının hamile, emzikli veya emziren kadınlar tarafından kullanılması önerilmemektedir. Yağın aşırı kullanımı, fetusta düşük veya yetersizliğe bile yol açabilir.

Biberiye esans yağı, pek çok popüler kombinasyonda karşılama aroması olarak çok yönlülüğünden dolayı aroma terapide yaygın olarak kullanılır. Yağ, tütsü, lavanta, kereviz, adacık, sedir ağacı, fesleğen, kekik, citronella, limoncas, elemi, sardunyum, papatya, nane ve kakule ile iyi uyum sağlar.

Benzer Yazılar