Bitkisel
Çam Terebentin Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? 14.04.2019

Kronik sağlık sorunlarında doğanın mucizelerine güvenenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Güzellik ve bakım ihtiyaçları için de, kökleri tabiatta olan birçok organik formül var. Katkısız ve doğal yaşama olan ilgi arttıkça; başta kadınlar olmak üzere kişisel bakımına özen gösteren herkes de bitkilere yönelmeye başladı. Çam terebentin yağı, çam ağaçlarından elde edilen özel bir akışkan madde olarak son dönemin yeni gözdelerinden. Özellikle saçlarının bakımı konusunda sıkıntı yaşayan kadınlar; çam terebentin yağını da bakım ve onarım alternatifleri arasına eklemiş durumda. Cildinize herhangi bir uygulama yapmadan önce yan etkileri gözlemleyecek küçük bir deneme yapmak ve tabii doktorunuza danışmak koşuluyla bu yağı da bakım setinize dahil etmeyi düşünebilirsiniz.


Çam Terebentin Yağı Nedir?

cam-terebentin-yagi-nedir

Özellikle aktarlarda farklı marka ambalajlarda satılan çam terebentin yağı ürünlerine rastlayabilirsiniz. Yağ; adından da anlaşıldığı gibi çam ağacından elde ediliyor. Yapraklardan elde edilen öz “esans” olarak adlandırılırken; kozalak gövdelerinden çıkarılan bal benzeri doygunluktaki sıvı “çam terebentin yağı” adıyla anılıyor.

Yağın alternatif tıp alanında farklı bitkisel tedavi uygulamalarında kullanıldığını söyleyebiliriz. Güçlü esansı sayesinde bu yağı parfümlerde ve masaj yağlarında da kullanan markalar var. Saç bakımı ise; çam terebentin yağının en sık kullanıma tabii tutulduğu alan. Yağ içeriği; hazır satılan şampuanlarda, saç bakım kremlerinde ve saç maskelerinde sık sık karşınıza çıkabilir.

Çam terebentin yağı; elde edilmesi kolay bir ürün olduğu için, ürünün fiyatı da en bilinen markalarda bile oldukça uygun bir aralıkta seyrediyor. Bu da doğal bakım meraklıları açısından büyük bir avantaj. Deneme için dilerseniz, çok küçük hacimlerde de yağ satın alabiliyorsunuz. Uygulamada zaten yağın en fazla birkaç damlasını kullandığınız için çok da ekonomik bir ürün. Yağı satın alırken özellikle “organik” ibaresine dikkat etmek isteyebilirsiniz.


Çam Terebentin Yağının Saç Bakımına Faydaları Nelerdir?

cam-terebentin-yagi

Her saç tipi diğerine göre karakteristik anlamda farklılık gösterdiği için; çam terebentin yağı genel geçerliliği olan bir mucize değil. Ancak bu yağın özellikle kepek sorununda ve saçın kırılarak, koparak ya da dökülerek eksilmesi durumlarında tıpkı badem yağı ve zeytinyağı gibi doğal tedavi uzmanları tarafından tercih edildiği biliniyor. Hatta çam terebentin yağı, badem yağı, zeytinyağı ve E vitamini kapsülü gibi destek ürünlerinin hepsini aynı karışımda kullanarak yapılan maskeler var. Yağlı ve gür saçlardan ziyade; kuru, güçsüz ve seyrek saçların çam terebentin yağı bakımına ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz.

Çam terebentin yağını doğrudan saça uygulamak yerine şampuana karıştırmak yönünde öneriler olduğunu belirtelim. Bu güçlü bitkisel yağın seyreltilmeden kullanımı faydadan çok zarar getirilebilir. Doğal maskelerde şampuanın içerisine yalnızca birkaç damla yağ karıştırmak yeterli olabiliyor. Bu sayede hem şampuanın içeriği zenginleşir hem de olumsuz etkilerinin nispeten önüne geçilir diyebiliriz.

Kepek sorunu da esasında saç derisine ait bir hastalık  olduğu için; bu deriyi çam terebentin yağından alınan destekle güçlendirmek kepek sorununun önüne geçebilir. Saçlarda çam terebentin yağı sayesinde fayda gören kişiler; aynı mantıkla bu doğal özü kaşlarında da deneyebiliyor. Saçlarında herhangi bir problem olmadığı halde yalnızca uzun süreli bakım ve koruma amacıyla çam terebentin yağını tercih eden kişiler de var. Sağlıklı saça çam terebentin yağı uygulamanın olumsuz bir sonucu bilinmiyor.

Saça uygulama yaparken mutlaka dikkat edilmesi gerekenler arasında; yağın gözlere kaçmasını engellemek var. Bunun dışında; yağı doğrudan saç köklerine uygulamak da tahriş ve yıpranma ile sonuçlanabilir. İçinde çam terebentin yağı bulunan şampuanların da artık raflarda bulunduğunu hatırlatalım. Bu sayede; en güvenli dozda ve biçimde yağın saç üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz.


Çam Terebentin Yağının Genel Sağlığa Faydaları Nelerdir?

cam-terebentin-yagi-ve-hastaliklar

Yakın çevrenizde beden sağlığının sağlanmesında da çam terebentin yağının kullanımına şahit olabilirsiniz. Bu yağ genellikle sivilce ve akne problemi olan kişiler tarafından bu sorunun çözümü için tercih ediliyor. Varis gibi cilt altı problemlerini de yine kan dolaşımına bağlı olarak çam terebentin yağı ile kontrol altına almaya çalışanlar var. Yaşlanmaya bağlı kırışıklıklar ve sedef hastalığı da çam terebentin yağına başvurulan durumlar arasında.

Romatizmal hastalıklardan idrar yolu enfeksiyonlarına kadar farklı şikayetlerde bu yağın olumlu etkilerine başvurulduğu söylenebilir. Bu yağı banyo suyuna ilave ederek rahatlama amacıyla kullanan ya da eklem ağrısı ve kas sertliği durumlarında tercih eden kişilerden de söz edebiliriz. Yağın güçlü bir esansı olduğu için kaynatılması durumunda kokusu da tüm ortamı sarabiliyor. Eğer hastalığın seyrinde çam terebentin yağının kullanımına engel bir durum yoksa, doktorun önerdiği ölçüde seyreltilerek yağdan faydalanılabilir.


Çam Terebentin Yağının Zararı Var mı?

Çam Terebentin Yağı

Botanik çözümlerin ve bitkilerden elde edilen yan ürünlerin tümünde olduğu gibi; bu yağın da yanlış ya da aşırı kullanımı kısa ve uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir. Saç ve cilt şikayetlerinde mutlaka bir dermatolog görüşü almak şart. Özellikle saç dökülmesi gibi sorunlar daha çok tiroid gibi hormonsal hastalıklarla ya da çeşitli kan hastalıklarıyla ilintili olabiliyor. Bu durumda yalnızca saçtaki semptomları iyileştirmek de asla geçerli bir tedavi değil.

Düzenli ilaç kullananlar, kronik bir hastalığa sahip olanlar, hamileler, yaşlılar ya da çocuklar özellikle daha önce deneyimlemedikleri ürünleri ilaç gibi kullanmaktan kaçınmalı. Böbrek ve tansiyon hastaları için çam terebentin yağının kullanımı ani tansiyon yükselmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Cildin aşırı hassasiyeti durumunda çam terebentin yağına bağlı alerjik semptomlarla karşı karşıya kalınabilir. Yağı kullanmadan önce mutlaka dar bir yüzeyde küçük bir deneme yapmak ve bir soruna yol açmadığından emin olmak için de 48 saat kadar beklemek gerekiyor.

Benzer Yazılar