Beslenme
Çocuklarda Kilo Vermenin Yolları 22.06.2017

Son yıllarda üst düzeylere ulaşan, özellikle genç nesilde giderek artan şişmanlık ve obezite problemiyle ebeveynlerin bilinçli bir şekilde başa çıkması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre her dört çocuktan birisinin fazla kilolu olduğu belirlenmiştir. Ne yazık ki, kilo arttıkça sağlık problemleri de artmaktadır. Özellikle çocukların fastfooda olan düşkünlüğü kilo vermelerini zorlaştırır. Bununla birlikte çocuklar için oldukça az diyet programı bulunmaktadır ve yetişkinlerin kullandığı programlar da oldukça sağlıksız olabilmektedir. Çünkü, yetişkinlerin ve çocukların metabolizması birbirinden oldukça farklıdır.

Obezite, vücut ağırlığının yağ dokusu oranındaki yükselmeyle oluşur. Erkeklerde bu oran %15 iken kadınlarda %25’tir. Gün içinde harcanan enerjiden daha yüksek enerji alınıyorsa, bu vücutta yağ olarak depolanacaktır. Zamanla bu durum obeziteye davetiye çıkarmaktadır.

Kilo, aynı zamanda ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirir ve özgüveni eksik, sosyal aktivitelerden uzak kalan çocuklara dönüşürler. Bu durum gelecekte de hayatlarına etki edecektir.

Çocuklarda şişmanlığın önüne geçebilmek için öncelikle ebeveynlerin bilinçli davranmaları gerekmektedir. Ebeveynler, yedikleri yemeklerle ve alışkanlıklarıyla çocuklarına örnek olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, aşırı kilo problemi olan çocukların ebeveynlerinin de bu sorunla uğraştığı gözlemlenmiştir.

Ebeveynler bu konuyla ilgili çocuklarına aşırı destekleyici veya aşırı eleştirel davranmamalıdır. Öncelikle çocuklarınız sorunun çözümündeki desteğinizi hissetmeliler ve her koşulda sevileceklerini bilmeliler. Bununla birlikte kilonun hayatlarını ve sağlıklarını ne ölçüde etkileyeceğini, bununla nasıl başa çıkabileceğini desteğinizle öğrenmeliler.

Çocuğunuzun hareketlerini ve yediklerini yaklaşık 1 hafta boyunca değerlendirmeye alın. Çok fazla yiyip içtiğine karışmadan; neyi, ne ölçüde tükettiğini not edin. Televizyon veya bilgisayar başında ne kadar zaman geçiriyor, meyve ve sebzeleri ne sıklıkla tüketiyor bunlara bakın. Tükettiği zararlı yiyecekler yerine koyabileceğiniz sağlıklı yiyecekleri değerlendirin. Televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri süreyi azaltmak için sosyal aktivitelerini arttırın.

Aşırı kilolanma durumlarında size yol gösterebilecek 15 ipucu;



  • Çocuklardaki aşırı kilolanmanın önüne geçebilmek için en etkili temek değişim; faydalı beslenmek ve hareket etmektir.


  • Bitkisel dahi olsa hiçbir zayıflama ilaçlarından uzak durun.


  • Televizyon karşısında veya odalarında tek başlarına yemek yemelerine izin vermeyin. Mümkünse ailece aynı anda yemek yiyin.


  • Çocuğunuz 14 yaşından küçükse diyetisyene değil, çocuk sağlığı uzmanına görünmelisiniz. Eğer doktorunuz tavsiye ederse o şekilde bir diyetisyen desteği alabilirsiniz.


  • Çocuklarınızın porsiyonlarını ayarlarken tabağını üçe veya dörde bölerek yemek koymanız ve bitiremediği takdirde bitirmeleri için ısrar etmemeniz oldukça önemlidir.


  • Çocuklarınızın yedikleri kadar içtikleri de oldukça önemlidir. Bu yüzden gazlı içeceklerden uzak durmalarını sağlamalısınız.


  • Çay esanslı içeceklerde bulunan şeker oranı da oldukça yüksek olduğu için bu içecekleri de içmemeleri onlar için iyi olacaktır.


  • Bol su içmeleri için teşvik edin ve sizi de su içerken sık sık görmelerini sağlayın.


  • İçecek tercihinizi meyve suyunda kullanırsanız, onun da taze sıkılmış olmasına özen gösterin.


  • Çocuklarınıza diyet uygulamaktan ziyade, sağlıklı beslenmelerine yardımcı olarak bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlayabilirsiniz.


  • Bakliyat ve sebze tüketimini arttırmaları sadece kilo vermelerine değil, daha sağlıklı yaşamalarına da yardımcı olacaktır.


  • Şeker, yağ ve unun kullanıldığı hazır gıdaları mümkün olduğunca evinize sokmayın, hatta ev yapı yiyeceklerinizde de bu üç gıdayı azaltmaya özen gösterin.


  • Fastfood yiyeceklerden uzak durmalarını sağlayın.


  • Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmayın.

Bu durumların hepsi yaşanırken, özellikle genç kızlarda görülen, yememe takıntısı problemi yaşamamalarına dikkat edin ve bu sonucu doğurabilecek her yoldan uzak durun.

Bu ipuçları size yolunuzu şekillendirebilmeniz için mükemmel bir fırsat sağlayacaktır.

Benzer Yazılar