Beslenme
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir? 11.10.2016

D VİTAMİNİN’İN YARARLARI

D vitamininin çok önemli işlevleri vardır. Belki de en önemlisi kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyen ve normal bağışıklık sistemi işlevini kolaylaştırıyor olmasıdır. D vitamini yeterli miktarda almak normal büyüme ve kemik ve gelişimi için önemli olduğu gibi geliştirilmiş bazı hastalıklara karşı direnç sağlar .

D VİTAMİNİ KİLO KAYBINI ARTTIRIR.

Eğer kilo vermek ya da kalp hastalığı önlemeye çalışıyorsanız . D vitamini diyet takviyelerine eklemeyi düşünün .

Bir çalışmada ; D vitamini alan bir kişinin kilo kaybında kısa sürede değişme görülmemiş ancak kalp hastalığı riskinde azalma görülmüştür .

bir diğer çalışmada ise ; bir grup insan kalsiyum ve D vitaminini beraber kullandığında kilo kaybında ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir .Bilim adamlarının iddaalarına göre ekstra kalsiyum ,kilo kaybında ciddi bir değişmeye sebep vermiştir .

D VİTAMİNİNİ NASIL ALABİLİRİZ

Güneş ışıkları sayesinde vücudumuz D vitaminini kendisi üretir . Ancak bu biraz zaman alabilir . Tek ihtiyacınız olan öğle vaktinde 10 dakika !

Güneş ışığı ile D vitamini almak ayrıca, bazı gıdalar ile takviye sağlanarak kandaki vitamini yeterli düzeye getirebiliriz .

Yetişkinlerde D vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:

Genel yorgunluk belirtileri , ağrılar ve genel anlamda ağır kemik veya kas ağrısı veya zayıflığına neden  olabilir ,merdiven tırmanmada zorluk çekmek gibi belirtileri vardır.

Stres kırıkları, özellikle bacaklar da pelvis ve kalça ağrıları .

Doktorlar basit bir kan testi yaparak D vitamini eksikliği teşhis edebilir. Eğer bir eksiklik varsa, doktorunuza mutlaka danışın.

D VİTAMİNİ BULABİLECEĞİNİZ BESİNLER

-Somon

-Sardalya

-Yumurta sarısı

-Karides

-Süt

-Tahıl

-Yoğurt

-Portakal suyu

Sadece gün ışığından alacağımız D vitamini yetersiz kalacaktır bu yüzden besin takviyesi ile D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz .

Ne Kadar D Vitamini ihtiyacımız var ?

Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü raporları yeni alım önerileri günde (IUs) uluslararası birimlere dayalı.( Ius) ilaçlar ve vitaminler için standart bir ölçü türüdür. Ius yardım uzmanları, her bir kişi için önerilen alımı, fazlalığı ve eksikliği düzeylerini belirlemek için kullanır .

ÇOCUKLAR VE GENÇLER : 600 IU

70 YAŞ VE YETİŞKİNLER İÇİN: 600 IU

70 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN : 800 IU

D vitamini için günlük ihtiyacınız olan miktar yüksek olsa da kesin miktar için Doktorunuza danışmanız ve size rehberlik yapması önerilir .

Benzer Yazılar