Sağlıklı Tarifler
Dereotu Turşusu Tarifi 13.02.2017

Genellikle salatalıklardan, su, sirke, tuz ve dereotu yosunu veya dereotu yağ,ı tuzlu sudan yapılırlar. Tatlı dereotu yaygın bir güney malzemesi olmasına rağmen, genelde dereotu olarak bulunurlar. Bununla birlikte, çoğunlukla favori şarküteri sandviçinizde veya hamburgerlerinizde kullanmak isteyeceğiniz ekşi ve keskin sürümleri ilginizi çekecektir.

Çiğ bir salatalıkla başlayarak salatalık, sirke, tuz ve baharatların tuzlu suyuyla bekletilerek bir asitleme işlemi yapılır. Bu işleme fermantasyon denir ve salatalıka belirgin, keskin, ekşi ve tuzlu tadını veren şey de budur.

Dereotu turşusu, sandviçler üzerinde dilim olarak, bir hamburger tabağının yanında bulunan hatta bazı patates salatalarında bile kullanılan bir ektir. Turşu, lif, K vitamini ve hatta bazı durumlarda probiyotikler gibi bazı besleyici unsurlara sahiptir, ancak tuz içeriğinin farkında olmalısınız. Dereotu turşuları, meyve suyuyla birlikte, dayanıklılık yarışlarında atletlerde tuz seviyelerini korumasına yardımcı olmak için  popülerlik kazanmış olsa da, kaç tane turşu tüketdiğinizi göz önünde tutmak, yüksek tansiyonu olan herkes için iyi bir fikirdir.

Ortalama olarak, ABD'de diyetlerde günde 3,400 miligram sodyum tüketiliyor. Yetişkinler için tavsiye 1,500 miligramın çok ötesinde bir şeydir. Yüksek tansiyonun yanı sıra çok fazla tuz böbrek hastalığı ve inme riskinizi artırabilir. Kendi tuzunu hazırlamak, tuz içeriğini kontrol edebilmeniz için olabilir.  Neyse ki sizin için, hem ortalama hem de daha sağlıklı olan dereotu turşuları hazırladık.

Enfes ekşi dereotu turşusunun nihai sonucunu elde etmek için farklı yollar vardır, ancak en yaygın dereotu turşusu hakkında biraz bilgi sahibi olalım.

Geleneksel dereotu turşusu, fermantasyonun birkaç gün sürdüğü yavaş bir yöntemle yapılır.

Kosher dereotu turşusu, Yahudi diyet şartlarına göre "kosher" olarak onaylanmış olanlardır. Genellikle dereotu ve sarımsak ile hazırlanır ve onları geleneksel dereotu turşusundan biraz daha lezzetlendirir. Genellikle  sandviçlere eşlik olarak bulunurlar.

Buzdolabında dereotu turşusu olarak da bilinen gece gündüz dereotu, salatalıkların salamura içine çok daha kısa bir süre taze konmasıyla olur. Bir kez tuzlu suya konduktan sonra, bu tür turşular genellikle birkaç gün için buzdolabında saklanır. Süper gevrekler ve daha çok aromalı bir salatalık gibidirler.

Zerdeçal ve Sarımsaklı Dereotu Turşusu

Ne kadar yapmak istediğinize bağlı olarak, aşağıdaki maddelere ihtiyacınız olacaktır:

Küçük Salatalıklar



  • 2 çay kaşığı hardal tohumu


  • 8-10 biberler


  • 2 çay kaşığı taze sıkılmış zerdeçal


  • 2-4 sarımsak karanfil (baharat sevginize bağlı olarak)


  • 1 defne yaprağı


  • 1-2 tepeli taze dereotu, 1 çorba kaşığı dereotu tohumu veya 2 damla %100 saf esaslı dereotu yağı

Tuz Çözeltisi:



  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu


  • ¼ fincan elma sirkesi annesiyle


  • 4 su bardağı filtrelenmiş su

Tuzlu Su Nasıl Yapılır:

1 çorba kaşığı çok ince deniz tuzunu 4 fincan süzülmüş veya arıtılmış suya ve ¼ su bardağı elma sirkesi içine çözdürün.

Herhangi bir artık tuzlu su buzdolabında uzun süre kalacaktır.

Sıkı oturan kapaklarla temiz kavanozunuz olması önemlidir. Hava geçirmez kavanozları tercih etmelisiniz.



  • Salatalıkların iyice yıkanmış olduğundan emin olarak başlayalım. Salatalıkları kalından inceye, uzunlamasına kadar sayısız yolla dilimleyebilirsiniz ancak bu tarifte salatalık bütünlüğünü koruyoruz.


  • Şimdi bütün kavanozlara sarımsak karanfil, hardal tohumu, biber, defne yaprağı, zerdeçal ve dereotu ilave ediniz.


  • Sonra, her salatalardan çiçek ucundan yaklaşık 1/16-inç dilim çıkarın ve tamamen kavanozda olduklarından emin olunarak kavanozlara koyun. Çiçek uçları turşunun aşırı derecede yumuşamasına neden olan bir enzim içerebileceğinden, önemlidir.  


  • Sadece kullandığınız her şeyin temiz olduğundan emin olun.

Daha sonra kavanozları havalandırın ve yaklaşık 6-7 gün oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Isıtıcı ortamlar fermantasyon sürecini hızlandırır.



  • Birkaç gün fermente ettikten sonra hava kilidini çıkarın ve düzenli bir kapakla örtün. Buzdolabında yaklaşık 5 veya 6 ay süreyle depolayın, böylece turşular yavaş yavaş fermentize olur ve aromada gelişme sağlar. Bununla birlikte, istediğiniz zaman tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Not: Zaman ilerledikçe tuzlu su bulanık görünebilir. Bu normaldir tedirgin olmayın. Bu sadece fermantasyon sürecinin bir parçasıdır ve aynı zamanda normaldir. Bir miktar sızıntıya ve pisliğe neden olabileceğinden fazla tuzlu sudan kaçının. Ancak, bunu görürseniz, sorun değildir. Duyarlı bir koku fark ederseniz, kötü bakterilerin kendisine neden olması muhtemeldir. Onlardan kurtulup tekrar denemenizi öneririz.

Turşularınızı gevrek tutmak için en yeni ve en sağlam turşu salatalıklarını alın. Onların sağlam kalmalarına yardımcı olmak için birkaç saat buz içerisinde bekletebilirsiniz.  Ancak en iyi sonuçları almak için hemen konservelemeyi öneririz.

Benzer Yazılar